Αντικοινωνική και απάνθρωπη η πρόβλεψη του νέου επαίσχυντου Μνημονίου. Της Δέσποινας Χαραλαμπίδου

Στη νέα άθλια δανειακή σύμβαση που υπέγραψε και συμφώνησε το μαύρο μέτωπο της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. με την ουσιαστική στήριξη των Καρατζαφέρη – Μπακογιάννη και στο κεφάλαιο Προσαρμογή του μισθολογικού κόστους εργασίας προβλέπεται μέσα σε 6 μήνες η κατάργηση της Εργατικής Εστίας και της Εργατικής Κατοικίας. Η ουσία είναι όμως ότι μέσα από την κατάργηση των δύο αυτών Οργανισμών καταργούνται οι παροχές που προσφέρουν σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα με χαμηλά εισοδήματα, σε άνεργους και συνταξιούχους. Κι αυτό συμβαίνει γιατί τις συγκεκριμένες παροχές τις χαρακτηρίζουν τα επιτελεία της Ε.Ε. και της τρόικας «ως παροχές όχι πρώτης προτεραιότητας».
Για την ιστορία: Ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) ιδρύθηκε το 1931. Είναι ο αρχαιότερος οργανισμός της χώρας μας και για πολλά χρόνια ήταν ο κύριος φορέας άσκησης κοινωνικής πολιτικής για τα πολύ χαμηλά εισοδήματα.
Σήμερα χρηματοδοτεί και λειτουργεί πάνω από 120 βρεφονηπιακούς σταθμούς σε όλη την Ελλάδα. Στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί ένας βρεφονηπιακός σταθμός στη περιοχή της Τούμπας, ο οποίος φιλοξενεί 100 παιδιά εργαζόμενων. Οργανώνει προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, οργανωμένων εκδρομών, προγράμματα παροχών για θέατρο, βιβλία και άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες. Στεγάζει τα Εργατικά Κέντρα και τα σωματεία του ιδιωτικού τομέα και χρηματοδοτεί τη λειτουργία των εργατικών κέντρων και των ομοσπονδιών του ιδιωτικού τομέα.
Ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) ιδρύθηκε το 1954 και στα 58 χρόνια της λειτουργίας του στέγασε πάνω από 700.000 εργατικές οικογένειες με διάφορες μορφές στεγαστικής συνδρομής. Ο σκοπός της ίδρυσης του ΟΕΚ είναι να συμβάλει στην αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος. Εκτός από την κατασκευή και τη διάθεση σε δικαιούχους έτοιμων κατοικιών, συμμετέχει σε προγράμματα επιδότησης ενοικίου (μόνο για το 2011 έχουν υποβληθεί 58.000 αιτήσεις για το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου), ενώ έχει χορηγήσει στεγαστικά δάνεια (περίπου 83.000) για αγορά κατοικίας, με επιδότηση επιτοκίου, από τα οποία παραμένουν ενεργά για το 2011 πάνω από 70.000. Επίσης, χορηγεί επισκευαστικά δάνεια με πολύ ευνοϊκούς όρους.
Στη Θεσσαλονίκη ο ΟΕΚ έχει χτίσει 20 οικισμούς και 5.138 εργατικές οικογένειες απέκτησαν στέγη μέσω του Οργανισμού. Υπάρχουν, επίσης, σε εξέλιξη κατασκευαστικά προγράμματα του Οργανισμού. Είκοσι οικισμοί πανελλαδικά βρίσκονται στο στάδιο της ανέγερσης. Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο στάδιο της αποπεράτωσης (υπολογισμός παράδοσης των κατοικιών σε 4 μήνες) ο οικισμός της Εργατικής Κατοικίας στα Διαβατά που αποτελείται από 123 κατοικίες.
Σοβαρότατο είναι το πρόβλημα για όσους δικαιούχους του Οργανισμού Κατοικίας δεν έχουν πάρει τα οριστικά συμβόλαια κυριότητας των κατοικιών τους ή είναι σε διαδικασία δανειοδότησης μέσω τραπεζών. Ήδη, σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων που πήραν στεγαστικό δάνειο για αγορά κατοικίας μέσω Ε.Τ., η Εθνική Τράπεζα προσφέρει δελεαστικούς όρους αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων με την προϋπόθεση ο εργαζόμενος να παραιτηθεί από την προστασία του Οργανισμού Κατοικίας.
Και οι δύο Οργανισμοί έχουν τεράστια ακίνητη περιουσία. Ο ΟΕΚ διαθέτει, μόνον στη Θεσσαλονίκη, 560 στρέμματα οικόπεδα τα οποία βρίσκονται σε περιοχές μεγάλης αξίας, 17 καταστήματα και 14 αίθουσες συγκεντρώσεων και στην πλήρη κυριότητα της Εργατικής Εστίας είναι ολόκληρος ο 6ος όροφος στην οδό Μητροπόλεως, το οικόπεδο και το κτίριο που στεγάζεται ο βρεφονηπιακός σταθμός στην Τούμπα, ένας όροφος στην Πλατεία Αντιγονιδών, το κτίριο που στεγάζεται το ΕΚΘ και ολόκληρο το κτίριο της Αισώπου, στο οποίο στεγάζεται και το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης.
Και οι δύο Οργανισμοί δεν ασκούν κερδοσκοπικού χαρακτήρα διοίκηση, αλλά ανακυκλώνουν τα κεφάλαια τα προερχόμενα από τις εισφορές των εργαζομένων, για τη στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων. Η συμμετοχή των εργαζομένων για τον ΟΕΕ είναι από 0,35% και των εργοδοτών στο ίδιο ποσοστό. Για τον ΟΕΚ είναι 1% για τους εργαζόμενους και 0,75% για τους εργοδότες.
Το ΙΚΑ είναι ο φορέας που εισπράττει για λογαριασμό των δύο Οργανισμών τις αντίστοιχες εισφορές και μέχρι σήμερα παρακρατούσε ένα σημαντικό μέρος τους, για την χρηματοδότηση των συντάξεων. Οι συνολικές υποχρεώσεις του ΙΚΑ προς τον ΟΕΚ ανέρχονται στα 3 δισ. ευρώ και προς τον ΟΕΕ περίπου στο 1 δισ. ευρώ.
Η πρόβλεψη του νέου επαίσχυντου Μνημονίου για το κλείσιμο των Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας είναι αντικοινωνική και απάνθρωπη όχι μόνο γιατί στέλνει στην ανεργία τους 1.400 εργαζόμενους, όχι μόνον γιατί στερεί κοινωνικές παροχές από εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, αλλά και γιατί χτυπάει τα συνδικάτα του ιδιωτικού τομέα μέχρι εξοντώσεως.
Για την εξέλιξη αυτή σοβαρή ευθύνη έχει και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, η οποία με τη συμμετοχή της στον κοινωνικό διάλογο είχε προτείνει και είχε αποδεχτεί τη μείωση του «μη μισθολογικού κόστους» κατά 10%. Η πρόταση της δανειακής σύμβασης προβλέπει να θεσπιστεί νομοθεσία για τη μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης για τους εργοδότες κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. Ως πρώτο μέτρο προτείνει το κλείσιμο των δύο φορέων, που το σύνολο των εργοδοτικών εισφορών είναι στο ύψος του 1,10%.
Ο αγώνας των εργαζόμενων στους Οργανισμούς Εστίας και Κατοικίας είναι αγώνας όλων μας. Με το συντονιστικό των εργαζόμενων στους Οργανισμούς πρέπει να βρεθεί και να συμπορευθεί κάθε σωματείο, κάθε επιτροπή, κάθε πρωτοβουλία γειτονιάς, κάθε εργαζόμενος, κάθε άνεργος και συνταξιούχος!

* Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου είναι αναπληρώτρια γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!