Στόχος ο διασυρμός και το ξεπούλημα όσο-όσο. Της Ρίας Καλφάκου

Η πρυτανεία στο ΑΠΘ, του μεγαλύτερου πανεπιστημίου της χώρας, ήταν μπροστά στους αγώνες που ξεκίνησε η πανεπιστημιακή κοινότητα με όλα τα συλλογικά της όργανα, σύνοδο πρυτάνεων, τμήματα, συγκλήτους όλων των πανεπιστημίων της χώρας, συλλόγους διδασκόντων, φοιτητικούς συλλόγους και συλλόγους εργαζομένων ενάντια στο Ν.4009 της κ. Διαμαντοπούλου. Ένα νόμο αντιδημοκρατικό, αντιεκπαιδευτικό και βαθύτατα ταξικό. Ένα νόμο που ήθελε να παραδώσει το πανεπιστήμιο στις αγορές, να υποβαθμίσει τα Ανώτατα Ιδρύματα της χώρας και να τα μετατρέψει σε κολέγια κατάρτισης. Ένα νόμο που ήθελε να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τους εργαζομένους με τα δίδακτρα για τις σπουδές των παιδιών τους, να μην επιτρέψει στους πληβείους να φτάσουν στα ακριβά, καλά πτυχία.
Η δημοκρατία, η μόρφωση και η ταξική κινητικότητα είναι επικίνδυνα για το νεοφιλελεύθερο μοντέλο, όπου οι αγορές είναι το ιερό τοτέμ.
Ο νόμος 4009 δεν πέρασε χάρις στην κινητοποίηση φοιτητών, διδασκόντων και εργαζομένων και αναγκάστηκε να ψαλιδιστεί -έστω ελαφρά- από την καινούργια κυβέρνηση. Όμως οι αντιστάσεις έπρεπε να καμφθούν και το καλύτερο χτύπημα για τους αντιπάλους είναι η συκοφάντησή τους ώστε να χάσουν το ηθικό πλεονέκτημα στην κοινή γνώμη.
Επιστρατεύτηκαν όλα τα μέσα και συστρατεύτηκαν άπαντα τα συμφέροντα. Χτύπησαν την πρυτανεία του ΑΠΘ στο πιο ευαίσθητο σημείο για τη δοκιμαζόμενη κοινωνία, στα οικονομικά, και δημιούργησαν σειρά «οικονομικών σκανδάλων».
Οι υποστηρικτές (υποκινητές;) στη λασπολογική επίθεση ενάντια στη διοίκηση του ΑΠΘ είναι πολλών ειδών: Οι θερμοί σύμμαχοι του νόμου 4009 και της κυρίας Διά βίου. Μέλη της προηγούμενης διοίκησης, που έχοντας διαχειριστεί πολλαπλάσια ποσά κι όχι πάντοτε με γνώμονα το κοινωνικό ή το φοιτητικό όφελος, κατηγορούν τη σημερινή διοίκηση για τις επιλογές της. Δημοσιογράφοι σαν τον κ. Θέμο Αναστασιάδη, τον κομιστή του μυστηριώδους CD, που μη έχοντας ποτέ δώσει εξηγήσεις για τα δικά του εννέα εκατομμύρια, δημοσιεύει στη σκανδαλοθηρική του εφημερίδα ενάντια στις πρυτανικές Αρχές. Ιδιωτικές εταιρίες που έχασαν κέρδη από τη διαχείριση της σημερινής πρυτανείας. Διότι η πρυτανεία μείωσε τα κέρδη των εργολαβικών εταιριών, έφτιαξε αυτοδιαχειριζόμενα κυλικεία, δημιούργησε το λογότυπο που ανήκει στο ΑΠΘ στη θέση του ιδιωτικού προμηθευτή και, γενικά, προσπαθεί να μειώσει την είσοδο των ιδιωτικών συμφερόντων στο ΑΠΘ.
Η πανεπιστημιακή κοινότητα του ΑΠΘ, γνώστης προσώπων και πραγμάτων έχει ήδη πάρει θέση στη συκοφαντική επίθεση. Η Σύγκλητος στηρίζει τις οικονομικές επιλογές της διοίκησης. Η συνέντευξη της πρυτανείας (που αποσιωπήθηκε από τα μεγάλα ΜΜΕ) αναμεταδόθηκε ζωντανά στο πανεπιστήμιο και έδωσε αναλυτικές και πειστικές απαντήσεις. Καθημερινά, εξάλλου, γίνονται δηλώσεις συμπαράστασης πανεπιστημιακών στις πρυτανικές Αρχές.
Η κατασκευή μιας εχθρικής κοινής γνώμης απέναντι σε ένα «σπάταλο, διεφθαρμένο και υποβαθμισμένο» πανεπιστήμιο αποσκοπεί στο διασυρμό και την υποτίμηση του δημόσιου πανεπιστήμιου, ώστε να πουληθεί σε τιμή ευκαιρίας και να μπορέσουν να επιβληθούν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

* Η Ρία Καλφακάκου είναι πανεπιστημιακός

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!