Αρχική πολιτική αριστερά Η ενημέρωση στα χρόνια της χολέρας

Η ενημέρωση στα χρόνια της χολέρας

Του Θεόδωρου Τσελεπή

Σε πάρα πολλούς -και ιδιαίτερα στους νεότερους- υπάρχει η άποψη πως στην εποχή της τεχνολογίας, του Ίντερνετ, των μπλογκ, ο κόσμος δεν αναμασά εύκολα όσα του προσφέρουν τα διαπλεκόμενα κανάλια των εργολάβων. Πιστεύουν πως υπάρχει η δυνατότητα να φιλτράρονται οι ειδήσεις και να ξεσκεπάζονται η προβοκάτσια, η συκοφαντία και η προπαγάνδα.
Αυτό που ξεχνούν ή παραβλέπουν ίσως, είναι το κοινό που απευθύνεται η θεία Όλγα, ο κυρ Μπάμπης και όλα τα υπόλοιπα μνημονικά φερέφωνα. Δεν είναι οι ηλικίες που έχουν πρόσβαση στο Ίντερνετ, δεν είναι οι νέοι και οι νέες, αλλά άνθρωποι που δεν έχουν άλλο τρόπο ενημέρωσης. Χρόνια τώρα, «ενημερώνονται» από τα δελτία των 8, τις πρωινές «ενημερωτικές» εκπομπές και εκπομπές όπως αυτή του Πρετεντέρη. Εκπομπή που θα έπρεπε να διδάσκεται στα πανεπιστήμια ως παράδειγμα προς αποφυγή, σε όσους θέλουν πραγματικά να ακολουθήσουν το επάγγελμα του δημοσιογράφου και δεν θέλουν απλά να είναι «βαποράκια» της κάθε εξουσίας.
Έχουμε σκεφτεί, όμως, τι θα συμβεί όταν σε λίγο καιρό θα έχουμε κυβέρνηση της Αριστεράς με τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία; Έχουμε καταλάβει πώς θα αντιμετωπίζεται ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί, τα νομοσχέδια και κάθε κυβερνητική απόφαση; Καταλαβαίνουμε πώς θα διαστρεβλώνονται με κάθε τρόπο και κάθε μέσο όλες σου οι ενέργειες; Θα διαβάλλονται, θα αποσιωπούνται και θα χλευάζονται, όλες σου οι αλλαγές που θα επιχειρείς να επιβάλεις στην κοινωνία. Πώς θα το αντιμετωπίσεις με μια ανύπαρκτη δημόσια τηλεόραση; Με κανάλια που θα παίζουν πιο βρόμικα από ποτέ, γιατί θα εξαρτάται πλέον η επιβίωση τους; Με εφημερίδες που έγιναν οι σύγχρονες Αυριανές; Με τι όπλα πας να τους αντιμετωπίσεις; Με ένα ραδιοφωνικό σταθμό, το Κόκκινο που, επιτέλους, εκπέμπει σε αρκετές πόλεις, μια καθημερινή εφημερίδα την Αυγή με λιγότερα από 2.000 φύλλα τις καθημερινές και 5.000 φύλλα τις Κυριακές; Με την εβδομαδιαία Εποχή, τον εβδομαδιαίο Δρόμο της Αριστεράς και την 15ήμερη Εργατική Αριστερά, που όλες μαζί δεν ξεπερνούν τα 4.000 φύλλα;
Έχετε αγοράσει ποτέ όλα τα φύλλα κάποιο σαββατοκύριακο; Μα γιατί; Μόλις(!) με 9 ευρώ θα έχετε μια σφαιρική ενημέρωση… Αλήθεια ποιος από μας έχει τη δυνατότητα να δίνει πάνω από 30 ευρώ το μήνα για να ενημερώνεται;
Φυσικά για τηλεοπτικό κανάλι ούτε λόγος. Μάλλον η εμπειρία της Βενεζουέλας του Ούγκο Τσάβες και όσα έγιναν εκεί με τα τηλεοπτικά πραξικοπήματα, δεν μας δίδαξαν τίποτα. Θα αφήσουμε, λοιπόν, στην τύχη το θέμα της ενημέρωσης; Ευελπιστούμε πως θα σταματήσει η αισχρή προπαγάνδα των διαπλεκόμενων ΜΜΕ; Ή με το δωρεάν Wi- Fi του Σαμαρά, σε κάθε χωριό και πόλη όλοι θα ακούν Στο Κόκκινο και θα ενημερώνονται από τον Left.gr; Ίσως υπάρχουν σπουδαιότερα πράγματα να ασχοληθεί κανείς, μεγαλύτερες προτεραιότητες, αλλά η προχειρότητα που μας διακρίνει δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.
Το πρόβλημα της ενημέρωσης υπάρχει. Και θα οξυνθεί πολύ σύντομα. Το θέμα είναι πώς θα αντιμετωπιστεί. Πριν η χολέρα της προπαγάνδας των 8, μολύνει τα πάντα.

Σχόλια

Exit mobile version