Πολλοί διεθνείς ακτιβιστές, οργανώσεις και κινήματα αντιμετωπίζουν με αμφιβολία την συζήτηση για την πρωτοβουλία ένταξης της Παλαιστίνης ως κράτος-μέλος του ΟΗΕ και τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το μέλλον. Το Stop The Wall, μια από τις πιο δραστήριες παλαιστινιακές οργανώσεις βάσης, προσπαθεί να δώσει απάντηση στα πιο συχνά ερωτήματα.

«Υπήρξαν σοβαρές συζητήσεις σχετικά με την πρωτοβουλία αυτή και υπήρξαν διαφορετικές θέσεις. Κάθε θέση προερχόταν από διαφορετική πολιτική, οικονομική ή νομική ανάλυση ή ενδιαφέροντα και είναι σαφές πως η κίνηση αυτή θα έχει κάποια επίπτωση, είτε τα Η.Ε. ψηφίσουν υπέρ είτε όχι.
Η συζήτηση εμπλουτίζει όλο το παλαιστινιακό εθνικό κίνημα και θέτει στο τραπέζι των συζητήσεων διαφορετικά και κρίσιμα ζητήματα που έχουν σχέση με το παλαιστινιακό κίνημα και τα δικαιώματα μας. Μας βοηθάει να αναπτύξουμε ένα στρατηγικό όραμα για την επόμενη μέρα, μετά την πρωτοβουλία, είτε πετύχει είτε όχι. Γι’ αυτό και εκτιμούμε την όλη συζήτηση. Το Stop The Wall και άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις που εμπλέκονται στο εθνικό μας κίνημα έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους. Έχουμε επιχειρηματολογήσει με σαφήνεια πως είναι αδύνατο να στηρίξουμε την πρωτοβουλία, όσο η ηγεσία μας δεν σέβεται την αναγκαιότητα όχι μόνο της καταγραφής και της επιχειρηματολογίας κρίσιμων ζητημάτων, αλλά και στο να ανταποκριθεί πραγματικά στις ανησυχίες για διαφάνεια και συμμετοχή. Η διεθνής κοινότητα και τα κινήματα αλληλεγγύης πρέπει να σεβαστούν αυτές τις διαφορετικές θέσεις. Απεναντίας, εμείς οι Παλαιστίνιοι, πρέπει να προχωρήσουμε και λύσουμε τα προβλήματα που βγήκαν στην επιφάνεια από αυτή τη συζήτηση και να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα συμβιβαστούμε για κανένα από τα δικαιώματα μας.
Οι ακτιβιστές αλληλεγγύης θα πρέπει να εμπλακούν στις δημόσιες συζητήσεις και να τις κρατήσουν ζωντανές. Πιο σημαντικό θα πρέπει να βλέπουν, πέρα από την πρωτοβουλία στα Η.Ε., να κοιτούν την επόμενη μέρα. Πρώτον, είναι σημαντικό να υπάρχουν εγγυήσεις ότι, πέρα από την επίσημη αναγνώριση, οι Παλαιστίνιοι θα δουν να γίνονται βήματα για την εφαρμογή όλων των δικαιωμάτων τους, ειδικά αν γίνει αποδεκτό το αίτημα τους από τα Η.Ε. Η εκστρατεία BDS είναι το πιο σημαντικό εργαλείο στρατηγικής στα χέρια των λαών και των κυβερνήσεων, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προωθήσει, να προστατέψει και να επιτύχει τα δικαιώματά μας. Η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους από τις παγκόσμιες κυβερνήσεις είναι αποτελεσματική μόνο αν πρόκειται για το πρώτο βήμα προς μια πολιτική που να αναλάβει πρακτικές δράσεις, ώστε να διασφαλίσει τα δικαιώματά μας και να κάνει το Ισραήλ να λογοδοτήσει για τις καθημερινές παραβιάσεις των διεθνών δικαιωμάτων μας.
Δεύτερον, το αίτημα στα Η.Ε. δεν μπορεί και δεν θα μεταβάλλει τα θεμελιώδη δικαιώματά μας.
Είναι σημαντικό για το κίνημα αλληλεγγύης να τονίζει με σαφήνεια αυτά τα δικαιώματα και ότι κανένα από αυτό δεν διαπραγματεύεται ή συμβιβάζεται. Καμία λύση που θα επιβληθεί στον παλαιστινιακό λαό δεν θα σταματήσει τον αγώνα μας, αν δεν γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα μας».

Περισσότερα στο r-freepalestine.blogspot.com/

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!