Άθλιες οι συνθήκες κράτησης στο Μεταγωγών Θεσσαλονίκης. Της Αλέκας Κρασοπούλου*

Στο Μεταγωγών βρεθήκαμε μετά από καταγγελία κρατούμενου, μέσω επιστολής προς σύντροφο, που αφορούσε το αβάστακτο κρύο και τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης στις Φυλακές Μεταγωγών.
Η επιστολή προσέβλεπε στην παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ και έτσι έγινε κάλεσμα όπου συγκεντρώθηκαν μια σειρά από είδη που θα μπορούσαν να διευκολύνουν την καθημερινότητά τους στις φυλακές. Κουβέρτες, σεντόνια, πετσέτες, σαγιονάρες και είδη προσωπικής υγιεινής και καθαριότητας. Η ανταπόκριση ήταν θετική και στις 3 Γενάρη πέντε αυτοκίνητα γεμάτα με τα παραπάνω είδη και κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ με συντρόφους-ισσες και 3 βουλευτές, βρεθήκαμε στο Μεταγωγών.
Μετά την τυπική συνάντηση που είχαμε με το διευθυντή και αξιωματικούς ζητήσαμε να επισκεφτούμε τους κρατούμενους. Εκεί που κλείνουν οι πόρτες του Μεταγωγών, ανοίγουν οι αποθήκες των ανθρώπων.
Για μια ακόμα φορά διαπιστώθηκε η υπερφόρτωση του Τμήματος των Μεταγωγών, σε άμεση συνάρτηση με την υπερφόρτωση των φυλακών που φτάνει στα όρια του βασανιστηρίου1.
Επειδή ακριβώς πρόκειται για «ενδιάμεση» φυλακή, δεν προβλέπεται ούτε ψυχαγωγία, ούτε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ούτε -το κυριότερο- προαυλισμός.
Τεράστια κελιά, με μεγάλο ύψος -σχεδόν αδύνατον να θερμανθούν παρά τις προσπάθειες- και στοιβαγμένοι σε μπεντένια και στα πατώματα, με στρώματα ή και χωρίς, άνθρωποι που έχουν να δουν το φως του ήλιου 3, 4, 5, 6 και 7 μήνες! Υπόλευκοι περιμένουν να αδειάσει θέση σε φυλακή για να ξεκινήσουν την «καλοπέραση».
Οι περισσότεροι βρίσκονται εκεί για υποθέσεις που έχουν να κάνουν με ναρκωτικά. Τοξικοεξαρτημένοι, αλλά και άλλοι που βρίσκονται σε αναμονή για πρόγραμμα ή έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα. Όπως είπε και κάποιος χαρακτηριστικά: «Ετοιμάζομαι για διδακτορικό».  
Κάποιοι, όπως μας είπαν, πάσχουν από μεταδοτικά νοσήματα και όσοι έχουν ανάγκη από φάρμακα είναι χωρίς φαρμακευτική αγωγή, εφόσον από τις φυλακές αρνούνται την περίθαλψή τους. Η προμήθεια των απαραίτητων φαρμάκων γίνεται είτε από συγγενείς είτε από το Κοινωνικό Ιατρείο.
Τα καθαριστικά δεν επαρκούν, οι συνθήκες υγιεινής είναι στοιχειώδεις και οι τουαλέτες μπορεί να εξυπηρετούν 10-20 άτομα.
Ρωτήσαμε και για την πτέρυγα των γυναικών. Εκείνη την ημέρα δεν υπήρχαν γυναίκες στο Μεταγωγών, αλλά όταν υπάρχουν και οι άντρες είναι τόσοι που γεμίζουν τα μεγάλα κελιά, οι γυναίκες οδηγούνται στα κελιά που προβλέπονται για πειθαρχείο! Με τουαλέτα με μπερντέ και το ένα από τα δύο -πολύ μικρότερα των υπολοίπων- κελιά χωρίς φωτισμό.  Σύμφωνα με τους κανονισμούς, οι ανθρώπινες ανάγκες (τροφή, τσιγάρα, τηλέφωνα, φάρμακα) κοστολογούνται 5-10 ευρώ. Στον αναρτημένο πίνακα ένα μόνο γεύμα κοστίζει τουλάχιστον 3 ευρώ.
Αυτό που εντοπίζουν οι ίδιοι ως το μεγαλύτερο πρόβλημα -και για το οποίο μας μίλησαν οι περισσότεροι– αφορούσε τον πολύμηνο εγκλεισμό τους χωρίς προαυλισμό και την έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Από τη μεριά μας δεσμευτήκαμε για παρέμβαση και για τα δύο αυτά σημαντικότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Η ανάγκη, όμως, να αναλάβει η πολιτεία δράση προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησης στις φυλακές, καθίσταται πιο επιτακτική από ποτέ. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες, στο βαθμό που δεν λαμβάνει μέτρα αποσυμφόρησης (προώθηση σωφρονιστικού κώδικα, μείωση αριθμού υποδίκων κ.λπ.).
Εγκλεισμός σημαίνει στέρηση ελευθερίας και μόνο. Δεν σημαίνει ηθική, ούτε φυσική εξόντωση των ανθρώπων.
Εδώ, όμως, όπως επισημαίνεται και στην ανακοίνωση του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά δικαιώματα. «… Έχει εξαπολυθεί μια λυσσαλέα επίθεση απέναντι στα στοιχειώδη δικαιώματα των κρατουμένων… Πρόκειται για ένα ρεσιτάλ αυταρχισμού και υποκρισίας.
Οι καλοζωισμένοι ανθρωποφύλακες και το πολιτικό επιτελείο της ακροδεξιάς κυβέρνησης γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι φυλακές είναι αποθήκες ψυχών και κρεατομηχανές ανθρώπινης αξιοπρέπειας… Όχι άλλες φυλακές μέσα στις φυλακές»2.

 

1. Tvxsteam /9.2.13, Κλειώ Παπαπαντολέων: «Ο υπερπληθυσμός των ελληνικών φυλακών έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ, με συνέπεια τη διαρκή χειροτέρευση των συνθηκών κράτησης των κρατουμένων η οποία έχει αγγίξει πλέον τα όρια της απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης, όπως διαπιστώνει όχι μόνο η αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων αλλά και η πρόσφατη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου».

2. Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, ανακοίνωση με τίτλο Μαύρα πρόβατα και αιμοβόροι λύκοι

* Η Αλέκα Κρασοπούλου είναι μέλος
της Γραμματείας Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ
Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!