Στη Χεζμπολά απέδωσαν με ανακοίνωσή τους προχθές οι βουλγαρικές Αρχές τη βομβιστική επίθεση στο Μπουργκάς, τον περασμένο Ιούλιο.

O υπουργός Εσωτερικών δήλωσε πως οι τρεις ύποπτοι είχαν πλαστά αμερικανικά διπλώματα οδήγησης τυπωμένα στον Λίβανο και «υπάρχουν ενδείξεις πως τα δύο άτομα ανήκαν στη στρατιωτική πτέρυγα της Χεζμπολά». Με δεδομένη την άρνηση, μέχρι σήμερα, της Ευρωπαϊκής Ένωσης να θέσει τη λιβανέζικη οργάνωση στη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις παρά τις εκκλήσεις ΗΠΑ και Ισραήλ, το τελευταίο έσπευσε αμέσως να καλέσει τους Ευρωπαίους «να καταλήξουν στα απαραίτητα συμπεράσματα για τον πραγματικό χαρακτήρα της Χεζμπολά». Δεν αποτελεί, άλλωστε, μυστικό ότι οι έρευνες στη γειτονική χώρα διεξήχθησαν με τη στενή συνεργασία με αμερικανικές και ισραηλινές υπηρεσίες.
Η βουλγαρική ανακοίνωση έρχεται σε μια περίοδο αποσταθεροποίησης της περιοχής Συρίας-Λιβάνου και ενώ ένα ενδεχόμενο «κόντεμα» της Χεζμπολά βρίσκεται εκ των πραγμάτων στο τραπέζι των σχεδιασμών Ουάσινγκτον και Τελ Αβίβ. Πιο εντυπωσιακή είναι η σύμπτωση ότι η ανακοίνωση έρχεται τις ίδιες μέρες που ο Αχμαντινετζάντ επισκέπτεται το Κάιρο και μια μόλις εβδομάδα μετά τη συμφωνία Αργεντινής και Ιράν για τη σύσταση επιτροπής που θα ερευνήσει μια άλλη βομβιστική επίθεση, σε επταώροφο κέντρο της Εβραϊκής Κοινότητας στο Μπουένος Άιρες το 1994, που είχε στοιχίσει τη ζωή σε 85 ανθρώπους.
Στην υπόθεση αυτή, και αφού για δώδεκα χρόνια η έρευνα παρέμεινε στο σκοτάδι, το 2006 η Εισαγγελία του Μπουένος Άιρες -βασιζόμενη σύμφωνα με την Τεχεράνη σε στοιχεία που έδωσαν και εδώ αμερικανικές και ισραηλινές υπηρεσίες- κατηγόρησε για την επίθεση τη Χεζμπολά ως εκτελεστή, με τη βοήθεια και κατεύθυνση υψηλά ιστάμενων προσώπων του Ιράν. Μάλιστα, στο ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε η Ιντερπόλ περιλαμβανόταν ο σημερινός υπουργός Άμυνας του Ιράν, Αχμάντ Βαχίντι. Η τρομοκρατική εκείνη ενέργεια αποτελεί από τότε βασικό «στοιχείο» ενοχοποίησης της Χεζμπολά και της Τεχεράνης για «διεθνή τρομοκρατία» (ενώ τον ίδιο καιρό ξεκινούσε και η προσπάθεια ενοχοποίησης της πρώτης για τη δολοφονία Χαρίρι στη Βηρυτό).
Ωστόσο, από τον περασμένο Οκτώβριο ξεκίνησαν για το ζήτημα επαφές ανάμεσα σε Αργεντινή και Ιράν, τις οποίες συνδέουν και εμπορικοί δεσμοί. Ανώτεροι αξιωματούχοι του Ισραήλ ταξίδεψαν αμέσως στο Μπουένος Άιρες με αυστηρή προειδοποίηση προς την κυβέρνηση Κίρχνερ να μην υπογράψει καμιά συμφωνία με το Ιράν, να επιμείνει στην έκδοση των υπόπτων και να απαιτήσει αποζημιώσεις για τα θύματα, αν και δεν έχει υπάρξει καμιά δικαστική απόφαση. Το Μπουένος Άιρες απέρριψε την προειδοποίηση, ενώ απέρριψε και το αίτημα του Τελ Αβίβ να ενημερώνεται για τις συνομιλίες με την Τεχεράνη…
Με την ανακοίνωση της συμφωνίας να συγκροτηθεί ουδέτερη επιτροπή έρευνας από 5 δικαστικούς, εκτός Αργεντινής και Ιράν, που θα απολαμβάνουν την από κοινού εμπιστοσύνη των δύο χωρών, το Ισραήλ δήλωσε σοκαρισμένο: «Είχαμε προειδοποιήσει τους Αργεντινούς να μην πέσουν στην παγίδα που της στήνουν οι Ιρανοί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών. Ωστόσο, η πρόεδρος της Αργεντινής, Κρ. Κίρχνερ, χαρακτήρισε τη συμφωνία «ιστορική», δήλωσε πως «εξασφαλίζει το δικαίωμα σε μια κανονική νομική διαδικασία» και πως «ο διάλογος είναι ο μόνος τρόπος επίλυσης διαφορών ανάμεσα σε χώρες». Πρόσθεσε δε με νόημα πως η χώρα της δεν θα αφήσει μια τραγωδία να γίνει πιόνι σε μια παρτίδα σκάκι ευρύτερων γεωπολιτικών συμφερόντων».

Γ.Τσ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!