Της Ματίνας Παπαχριστούδη. Σε φάμπρικα κατάθεσης τροπολογιών και διατάξεων εξελίσσεται η νομοθετική κατοχύρωση των παρανομιών της κυβέρνησης Σαμαρά στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Και όχι μόνο για να κατοχυρώσουν-«νομιμοποιήσουν» εκ των υστέρων το πραξικοπηματικό λουκέτο στην ΕΡΤ και να καλύψουν θεσμικά τη ρουσφετολογική πολιτική τους στην επιλογή των ημετέρων που θα αναλάβουν το έργο της εκπομπής κρατικής προπαγάνδας με ιδιωτικό ή δημόσιο μανδύα.
Από τα μέσα του περασμένου Αυγούστου ξεκίνησε ένας πραγματικός μαραθώνιος έκδοσης Υπουργικών Αποφάσεων, κατάθεσης νομοσχεδίων και διατάξεων στις οποίες τα ΜΜΕ έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Για όσους θυμούνται, οι εκκρεμότητες στα Media θα αντιμετωπίζονταν από το 2009 επί κυβέρνησης ακόμη Γιώργου Παπανδρέου με ένα νέο νόμο για τα ΜΜΕ και την ψηφιακή ραδιοτηλεόραση.
Τα διαπλεκόμενα και στους δυο πόλους τους, πολιτικό και εκδοτικό, το έκαναν το θαύμα τους. Ο νόμος δεν έγινε ποτέ και έτσι τους τελευταίους μήνες ανοίγονται παράθυρα και κλίνουν πόρτες πάντα προς όφελος της λειτουργίας του διαπλεκόμενου τρίπολου στα Media. Των επιχειρήσεων, των ΜΜΕ και του πολιτικού συστήματος.
Ας τα πάρουμε με τη σειρά, όσα τουλάχιστον ξεβράζονται στον αφρό της δημοσιότητας ή των πολιτικών καβγάδων. Βγήκαν οι Υπουργικές Αποφάσεις και μια απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών, με τις οποίες «τακτοποιείται» το καθεστώς στις τηλεοπτικές συχνότητες και φωτογραφίζονται οι μελλοντικοί κερδισμένοι στο διαγωνισμό της ψηφιακής τηλεόρασης που αναμένεται. Δηλαδή φωτογραφίζεται ευθέως ως «νικητής» της δημοπρασίας η κοινή εταιρία των ιδιωτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας, η Digea.
Με την προσθήκη ενός άρθρου στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας καταργείται η υποχρέωση του κράτους να δώσει άδειες στα ιδιωτικά κανάλια, τα οποία «προσωρινά» υποτίθεται θα γίνουν νόμιμοι πελάτες της Digea. Η επιλογή αυτή ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, έως και ο Γιώργος Παπανδρέου αντέδρασε, ξεχνώντας βέβαια να εξηγήσει γιατί έθαψε ο ίδιος το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ το 2010.
Το διαρκές έγκλημα της διαπλοκής συμφερόντων συμπληρώνεται από τις διατάξεις υπέρ του μορφώματος της Δ.Τ. και της προετοιμασίας του συστήματος να στείλει τα ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής για να σταματήσει τη φωνή και την εκπομπή προγράμματος της ελεύθερης ΕΡΤ. Αφού προσελήφθησαν με καταπάτηση όλων των κριτήριων που οι ίδιοι έθεσαν, οι 2μηνίτες συμβασιούχοι για τη Δ.Τ., καταργούν με τροπολογία το νόμο περί ΑΣΕΠ με στόχο να ανανεωθούν οι συμβάσεις τους για άλλους 10 μήνες. Με άλλη τροπολογία σε δεύτερο άσχετο νομοσχέδιο, του υπουργείου περιβάλλοντος, νομιμοποιούν τη Δ.Τ. από το παράθυρο, ορίζοντας ως υπεύθυνο για αυτήν τον Ειδικό Εκκαθαριστή της περιουσίας της ΕΡΤ Γκίκα Μάναλη. Με τρίτη ρύθμιση, χωμένη σε απόφαση του υπουργείου Οικονομικών τον Σεπτέμβριο, πριν την κατάθεση, δηλαδή, της παραπάνω τροπολογίας, αποφασίζουν πως η Δ.Τ. θα γίνει ανεξάρτητος τηλεοπτικός φορέας! Και με τέταρτη διάταξη στο πρώτο νομοσχέδιο, του υπουργείου Υγείας, προβλέπουν πως η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης θα αποφασίσει ποιος φορέας του Δημοσίου θα αναλάβει την τηλεοπτική κάλυψη της Ελληνικής Προεδρίας. Δηλαδή η Δ.Τ.
Είναι φανερή η πολύπλοκη διαπλοκή ρυθμίσεων, διατάξεων, εγκυκλίων και αποφάσεων.
Τόσο που ζαλίζει και από ένα σημείο και μετά αδυνατεί κάποιος να την παρακολουθήσει. Με αυτόν τον τρόπο η ομάδα του Μαξίμου, η ομάδα του Γκίκα Μάναλη και οι σύμβουλοι γύρω από τον Παντελή Καψή προσπαθούν να εμφανίζουν ως νόμιμες όλες τις παράνομες ενέργειες τους από την 11η Ιουνίου για το λουκέτο στην ΕΡΤ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!