Σκηνικό καθημερινής βίας στήνει η Χρυσή Αυγή και στην Κρήτη με σχεδόν απρόκλητες δολοφονικές επιθέσεις εις βάρος μεταναστών.

Η τελευταία σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης όταν περισσότεροι από 30 κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε δύο μετανάστες μικροπωλητές στην οδό Δαιδάλου, στο κέντρο του Ηρακλείου. Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν με σοβαρά τραύματα στο νοσοκομείο, ενώ λίγη ώρα πριν είχαν γίνει «εν συντομία» τα εγκαίνια του γραφείου της Χρυσής Αυγής στην οδό Ηροδότου στην Αλικαρνασσό. Το περιστατικό ήρθε να προστεθεί σε σειρά αντίστοιχων επιθέσεων σε oλόκληρη την Κρήτη, από τα Χανιά μέχρι το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο, οι οποίες έχουν αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο μετά τα εκλογικά αποτελέσματα της Χρυσής Αυγής.  

«Πόρτα» για γραφείο στο Ηράκλειο
Η ίδρυση γραφείου της Χρυσής Αυγής στο Ηράκλειο εξελίχθηκε σε σίριαλ, καθώς η αρχική πρόθεση της οργάνωσης ήταν να ενοικιάσει χώρο στην Πλατεία Αγίου Δημητρίου, στην καρδιά της πόλης. Οι πολίτες και οι καταστηματάρχες της περιοχής με δυναμικό τρόπο και μάλιστα στην καρδιά του καλοκαιριού διαδήλωσαν κατά της ίδρυσης των γραφείων και περισσότεροι από 250 άνθρωποι έστειλαν σαφές μήνυμα ότι δεν θα γινόταν ανεκτή μία τέτοια εξέλιξη.
Οι συγκεντρωμένοι μετά από κάλεσμα της συνέλευση γειτονιάς του Αγίου Δημητρίου απαίτησαν να μην ανοίξουν τα γραφεία στη γειτονιά τους, καθώς, όπως τόνισαν, δεν πρόκειται για γραφεία πολιτικού κόμματος αλλά για χώρο προετοιμασίας και εκτέλεσης επιθέσεων σε βάρος μεταναστών που ζουν στο κέντρο τη πόλης. Κεντρικό σύνθημα της συγκέντρωσης ήταν «Έξω οι ναζί από τις γειτονιές μας, οι απόγονοι του Χίτλερ δεν χωράνε στο Ηράκλειο». Η μεγάλη συμμετοχή κόσμου έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς όλους για τη σταθερή αντίθεση των κατοίκων σε φασιστικές πρακτικές και ειδικά στις θρασύδειλες επιθέσεις εναντίον μεταναστών.
Με αυτό το δεδομένο η οργάνωση αρκέστηκε σε ενοικίαση χώρου στην Αλικαρνασσό, πολύ έξω από το κέντρο της πόλης και μάλιστα με εγκαίνια που έγιναν χωρίς να προηγηθεί σχετική ανακοίνωση για να προληφθούν αντίστοιχες αντιδράσεις.

Και πορεία μεταναστών
Οι συνεχείς επιθέσεις προκάλεσαν ήδη την αντίδραση μεταναστών στην πόλη του Ηρακλείου οι οποίοι οργάνωσαν συγκέντρωση καταγγέλλοντας «πογκρόμ» και ζητώντας την προστασία των αστυνομικών και δικαστικών Αρχών. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στις 13 Αυγούστου και οι μετανάστες ζήτησαν να δουν την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηρακλείου, ενώ κατόπιν ενημέρωσαν και την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, αποσπώντας την υπόσχεση για υποστήριξή τους σε περιπτώσεις καταγγελιών ρατσιστικής βίας.

Μ.Δ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!