Αρχική διεθνή η Αριστερά στον κόσμο: Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα

η Αριστερά στον κόσμο: Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα

Τα κρίσιμα θέματα μετά το 35ο Συνέδριο

Από τις 18 έως 20 Ιουνίου συγκλήθηκε το 35ο συνέδριο του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΓΚΚ), με 634 αντιπροσώπους εκλεγμένους από 96 περιφερειακές συνδιασκέψεις.

Στο συνέδριο συμμετείχαν εκατοντάδες προσωπικότητες από άλλα αριστερά κόμματα και κοινωνικά κινήματα. Εξελέγη νέος γενικός γραμματέας ο Πιερ Λοράν, 52 ετών, πρώην αρχισυντάκτης της εφημερίδας Ουμανιτέ. Η απερχόμενη γραμματέας, Μαρί-Ζορζ Μπιφέ, είχε μείνει στην ηγεσία του ΓΚΚ επί εννέα έτη.
Το ΓΚΚ έχει σήμερα 130.000 μέλη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Με επίκεντρο τα άμεσα καθήκοντα, όπως η μάχη για το συνταξιοδοτικό που θα κριθεί μέσα στο καλοκαίρι, το σχετικό νομοσχέδιο θα εισαχθεί στο Κοινοβούλιο τον Σεπτέμβριο, τις προεδρικές εκλογές του 2012 και την οικοδόμηση του Αριστερού Μετώπου, συνήλθε και συζήτησε το εκλεγμένο εθνικό συμβούλιο στην πρώτη του σύνοδο μετά το 35ο συνέδριο, στην οποία εξέλεξε τη νέα εθνική εκτελεστική επιτροπή.
«Άμεση υλοποίηση των αποφάσεων» του συνεδρίου ήταν το πνεύμα της συζήτησης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ουμανιτέ. Τρεις καθορίζονται ως βασικές κατευθύνσεις της πολιτικής παρέμβασης του κόμματος: Η μαζική και αποφασιστική απάντηση στην κυβερνητική πολιτική, η οικοδόμηση ενός συμφώνου για τη λαϊκή ενότητα με νέα δυναμική του Μετώπου της Αριστεράς και ο μετασχηματισμός του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Μετά τη μεγάλη απεργία της 24ης Ιουνίου κατά της σχεδιαζόμενης από την κυβέρνηση αύξησης του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 έτη, το ΓΚΚ καλεί στην εξάπλωση της καμπάνιας, μέσα στο καλοκαίρι, συλλογής 100.000 υπογραφών υποστήριξης του εναλλακτικού νομοσχεδίου που θα καταθέσει το ΓΚΚ σε σχετικά με τη χρηματοδότηση της σύνταξης στα 60 έτη. Επίσης σχεδιάζει μια «μεγάλη γιορτή της Ουμανιτέ, γιορτή αγώνα και απάντησης» στους τομείς των δημοσιών υπηρεσιών (παιδεία, ενέργεια, κόμιστρα), στον πολιτισμό, στην ευρωπαϊκή οικοδόμηση.
Μέσα στο καλοκαίρι το ΓΚΚ σκοπεύει να προτείνει μια «συνέλευση των δυνάμεων της Αριστεράς για να εξεταστούν από κοινού συλλογικές πρωτοβουλίες», είπε ο Π. Λοράν. Προς το παρόν, το Μέτωπο της Αριστεράς είναι μια εκλογική συμμαχία με επικεφαλής τον Ζαν-Λικ Μελανσόν. Μία από τις φιλοδοξίες είναι η επεξεργασία ενός «προγράμματος αλλαγής» με τη συμμετοχή του λαού, ως βασικό στοιχείο της νέας φάσης του Μετώπου της Αριστεράς. Ο σκοπός είναι να δημιουργηθούν, όπου είναι δυνατόν, χώροι, δίκτυα, πλατφόρμες, επιτροπές με λαϊκή συμμετοχή. Οι σκέψεις αυτές θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ της Ουμανιτέ με τις συνεργαζόμενες δυνάμεις στο Μέτωπο της Αριστεράς.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο εθνικό συμβούλιο, οι ομιλητές επέμειναν στη πιο δυναμική και διευρυμένη πάλη για την προβολή των αντιπροτάσεων στο συνταξιοδοτικό. «Πώς μπορούμε να οικοδομήσουμε μια αριστερή πλειοψηφία που ανταποκρίνεται στα αιτήματα του κινήματος;». Αυτό το ερώτημα έθεσε ο Ντανιέλ Σισερά, που συμμετείχε στο σχέδιο απόφασης της μειοψηφίας στο συνέδριο. «Η ιδέα ότι δεν υπάρχουν άλλες λύσεις εν όψει της δημογραφικής εξέλιξης είναι διασπαστική», ανέφερε εμφατικά ο Ολιβιέ Νταρτιγκογιέ, ενώ για τον οικονομολόγο Ιβ Ντιμικολί «το βασικό πρόβλημα είναι η απασχόληση».
Επίσης αρκετοί αναφέρθηκαν στο «δημοκρατικό έλλειμμα» του συνεδρίου του ΓΚΚ, στο ότι η προετοιμασία του έγινε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και στο ότι οι τοπικές οργανώσεις δεν επεξεργάστηκαν τα κείμενα.
Το θέμα των  αλλαγών στη δομή και στη λειτουργία του ΓΚΚ, που ήταν ένα από τα ζητήματα με τα οποία ασχολήθηκε το συνέδριο και συναρτάται με τις προαναφερόμενες παρατηρήσεις, θα οριστικοποιηθεί το 2011. Οι απόψεις πάνω σ’ αυτό διχάζονται, με μια μεγάλη μερίδα των κομμουνιστών να τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης του κομμουνιστικού χαρακτήρα του κόμματος.

 

Σχόλια

Exit mobile version