Περιβαλλοντιστές και αντιπροσωπίες από 125 χώρες συγκεντρώθηκαν στην Κοτσαμπάμπα της Βολιβίας στη Συνδιάσκεψη των Λαών για την Κλιματική Αλλαγή και τα Δικαιώματα της Μητέρας Γης, η οποία έληξε την περασμένη Πέμπτη.

Την Τρίτη, 20/4, στο κατάμεστο από κόσμο στάδιο, 20.000 υπολογίζονται οι παρευρισκόμενοι, της Τικιπάγια, προαστίου της Κοτσαμπάμπα, οι συγκεντρωμένοι αποδοκίμασαν το μήνυμα του Μπαν Κι-μούν, γ.γ. του ΟΗΕ, λόγω του αποκλεισμού των λαϊκών οργανώσεων και κοινοτήτων από τη λήψη πολιτικών αποφάσεων για το κλίμα. Στη συγκέντρωση μίλησε ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, το σύνθημα του οποίου «Πλανήτης ή Θάνατος» επιδοκιμάστηκε ευρέως. Πρόεδροι χωρών της περιοχής, παρ’ όλο που είχαν προσκληθεί, δεν εμφανίστηκαν, προφανώς κρατώντας τις ισορροπίες με τον ΟΗΕ. Ο Μοράλες κάλεσε να δημιουργηθεί ένα «διηπειρωτικό κίνημα» προς υπεράσπιση της Μητέρας Γης. «Για τον καπιταλισμό», είπε, «είμαστε απλώς καταναλωτές και πηγή εργατικών χεριών. Έχουμε το δικαίωμα να πούμε ότι ο καπιταλισμός είναι εχθρός του πλανήτη. Η δικαιοσύνη είναι δυνατή μόνο με αλληλεγγύη, ισότητα και σεβασμό προς τη Μητέρα Γη, την ατμόσφαιρα, το νερό και το νέο μοντέλο ανάπτυξης». Επίσης, τόνισε ότι η σωτηρία του πλανήτη βρίσκεται στα χέρια των λαών. Ο Εκουαδοριανός ιθαγενής ηγέτης Φράνκλιν Κολούμπα συμφώνησε με τον Μοράλες, λέγοντας ότι η επίτευξη ισορροπίας με τη φύση είναι ζωτική για τη σωτηρία της Γης. Ο Νικολάς Τσάρκα, Ινδιάνος Κέτσουα από την επαρχία Καντσίς του Περού, μίλησε για την ενοποίηση των κινημάτων και εξέφρασε την ανησυχία για τη ρύπανση που προξενούν τα ορυχεία και οι βιομηχανίες πετρελαίου. Ο Ιάπωνας Μίτσου Μιούρα, ερευνητής της κουλτούρας των Άνδεων, δήλωσε ότι «δεν έχουν όλη την ευθύνη μόνο οι ανεπτυγμένες χώρες, και αν το βλέπουμε έτσι κλείνουμε τα μάτια στο πρόβλημα», ενώ η Λίντα Βελάρντε, από το Νέο Μεξικό των ΗΠΑ, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ιθαγενών επί 40 χρόνια, προκάλεσε τους παρευρισκόμενους να σταματήσουν να καταναλώνουν προϊόντα που μολύνουν το περιβάλλον. Δεν συμφώνησε με την εξάλειψη του καπιταλισμού, υποστηρίζοντας ότι στις ΗΠΑ δεν είναι όλοι φανατικοί της κατανάλωσης. Μια άλλη ακτιβίστρια από τις ΗΠΑ, η Κέτι Έσκουιβελ, τόνισε ότι ο καπιταλισμός έχει διαπράξει «μεγάλες καταχρήσεις», επειδή το χρήμα που δημιουργήθηκε ως μηχανισμός ανταλλαγής κατέληξε να χρησιμοποιεί τους ανθρώπους.

 

Ζωή σε αρμονία με τη φύση

«Η Κοπεγχάγη ήταν σκέτη απογοήτευση. Ο πλανήτης πεθαίνει», είπε ο Χοσέ Ραμίρεζ, Βολιβιανός που έχει ζήσει 43 χρόνια στη Γερμανία, αναφερόμενος στην Παγκόσμια Σύνοδο του ΟΗΕ τον περασμένο Δεκέμβριο. Ο Ραμίρεζ που εκπροσωπεί της Διεθνή των Γιατρών για την αποτροπή του πυρηνικού πολέμου και μια γερμανική αναπτυξιακή οργάνωση, υποστηρίζει ότι πρέπει να συμφωνηθεί παγκοσμίως η μείωση της κατανάλωσης και η ζωή σε αρμονία με τη φύση. Σ’ αυτό μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο η κοινωνία των πολιτών, καθώς επίσης η «σύγκρουση με τον καπιταλιστικό σύστημα», με βάση την αντίληψη των Ινδιάνων Αϊμάρα για την «καλή ζωή».

Ο Φελίπε Γκόμεζ, ιθαγενής από τη Γουατεμάλα, εκ μέρους της ολλανδικής οργάνωσης Σύγκριση και Υποστήριξη της Ενδογενούς Ανάπτυξης, ανέφερε ότι οι «πολιτικές που προωθούν τη φροντίδα για τα δάση με αντάλλαγμα χρήματα είναι μια παγίδα και αντιπροσωπεύουν μια μεγάλη απειλή εκ μέρους των κυβερνήσεων που υποστηρίζουν αυτά τα σχέδια και των υπερεθνικών εταιριών».

Ο Γκόμεζ σημείωσε ότι η πληρωμή αποζημιώσεων για τις εκπομπές άνθρακα έχει άγνωστες συνέπειες. «Η κοινότητα θα λάβει τα χρήματα, αλλά ποια θα είναι η μοίρα της; Τρομάζω με τις συνέπειες που μπορεί να προκληθούν από την εμπορευματοποίηση του προβλήματος. Αντιμέτωπες με την κλιματική αλλαγή, οι βιομηχανικές χώρες αντέδρασαν με όρους αγοράς», τόνισε.

(Πηγή: Inter Press Services)

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!