Αυτές οι εκλογές είναι πολύ διαφορετικές και πολύ σημαντικές. Όχι μόνο γιατί τα μεγάλα κόμματα θα γίνουν πρώην μεγάλα κόμματα και οι ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό θα είναι σοβαρές.

Αυτό που διαπιστώνω από τη συναναστροφή μου με πολίτες κάθε πολιτικής και ιδεολογικής απόχρωσης, στο δρόμο, στα σπίτια και σε χώρους εργασίας, όπως στο υπουργείο Πολιτισμού και τα εργαστήρια συντήρησης των αρχαιοτήτων πάνω στην Ακρόπολη, όπου βρεθήκαμε χτες με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον Δημήτρη Στρατούλη, είναι ότι έχει αλλάξει θεαματικά ο τρόπος με τον οποίο οι πολίτες αντιλαμβάνονται την Αριστερά και ιδίως τον ΣΥΡΙΖΑ. Βλέπουν πια έναν αριστερό πολιτικό φορέα που έχει τα φόντα να παίξει ένα πρωτεύοντα ρόλο στην προσπάθεια σωτηρίας του τόπου. Η αίσθηση του μικρού περιθωριακού κόμματος με τις καλές ή συμπαθητικές θέσεις, έχει αντικατασταθεί. Γι’ αυτό και τα θέματα που θέτουν οι συνομιλητές μας είναι άλλου επιπέδου και ο βασικός τρόπος προσέγγισης δεν είναι του τύπου «τι γνώμη έχετε;», αλλά «τι θα κάνετε;». Η ίδια η κοινωνία μάς δείχνει ότι έχουμε μπει στον αστερισμό της Αριστεράς. Και πράγματι, με χαροποιεί ιδιαίτερα ότι έχουμε απαντήσεις σ’ αυτή τη βάση. Όχι τι καταγγέλουμε, αλλά τι σκοπεύουμε να κάνουμε. Όχι με την ψευδαίσθηση ή την αλαζονεία ότι οι εκλογές θα φέρουν την ανατροπή και ως διά μαγείας θα λυθούν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, αλλά με την ωριμότητα ενός πολύχρονου αγώνα που μας έχει διδάξει πολλά και μας έχει εφοδιάσει με τα χρειαζούμενα.
Η Αριστερά έχει εξαιρετικό δυναμικό, μάλλον αναξιοποίητο. Πανεπιστημιακούς, επιστήμονες, διανοούμενους, δασκάλους, καλλιτέχνες, γιατρούς, δικηγόρους, τεχνίτες, βιοτέχνες, εμπόρους, δημοσιογράφους και βέβαια ανθρώπους που λειτουργούν τα εργοστάσια και καλλιεργούν τη γη. Μέρος του θαυμάσιου δυναμικού που διαθέτει ο τόπος και όχι μόνο δεν αξιοποιείται σωστά, αλλά δυσφημείται κιόλας από την εξουσία και τους τοκογλύφους. Η Ελλάδα δεν είναι φτωχή. Δεν έχει μόνο την απαράμιλλη φύση και το εξαίσιο κλίμα. Έχει και το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό για να αναγεννήσει τον τόπο. Είναι πλούσια η Ελλάδα, πολύ πλούσια, σε έμψυχο και άψυχο υλικό. Αυτό που την εμποδίζει να αναπτυχθεί δεν είναι η έλλειψη ανθρώπων και πλούτου. Είναι το σύστημα που συντηρείται από ένα συνονθύλευμα επιχειρηματιών της αρπαχτής, διεθνών τοκογλύφων και πολιτικών που έχουν τεθεί στην υπηρεσία των άλλων δύο. Ούτε είναι οικονομικό το πρόβλημά της. Πολιτικό και πολιτισμικό είναι. Γι’ αυτό, πρέπει να διώξουμε τους υποτελείς των ξένων κυβερνήσεων, να διευρύνουμε τη δημοκρατία, να στηριχτούμε στις άφθονες δυνάμεις του τόπου και να ακολουθήσουμε ένα άλλο τρόπο ανάπτυξης, συμβατό με το υπέροχο φυσικό μας περιβάλλον, με αυτάρκεια και με δικαιοσύνη και ισότητα. Βέβαια, για να προχωρήσουμε σ’ αυτή την κατεύθυνση δεν φτάνουν οι εκλογές, αλλά μπορούν να αποτελέσουν την αφετηρία. Και χρειάζεται να εγκαταλείψουμε τη λογική των «μαγαζιών» της Αριστεράς, να συγκλίνουμε και να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Αυτό είναι όχι μόνο λογικά αναγκαίο, αλλά αποτελεί και απαίτηση της κοινωνίας για να μας στηρίξει και να συμπράξει ενεργητικά, προϋπόθεση άνευ της οποίας καμία αλλαγή δεν είναι εφικτή.
Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα, σύντροφοι!

Στέλιος Ελληνιάδης

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!