Η Αριάν Μνουσκίν, ψυχή του «θεάτρου του ήλιου» ήρθε για τρίτη φορά φέτος στην Αθήνα καλεσμένη από το Φεστιβάλ Αθηνών. Οι ακτίνες του φωτεινού θιάσου της δεν κατάφεραν, ωστόσο, να εισχωρήσουν σε βάθος, να μετριάσουν τη γκριζάδα της καθημερινότητας που έχει επικαθήσει στην πόλη και στις ψυχές των ανθρώπων της.

«Οι ναυαγοί της τρελής ελπίδας» -έτσι ονομάζεται το έργο – σοδειά που έφερε στις αποσκευές της η γυναίκα θρύλος του παγκοσμίου θεάτρου- παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειές τους δεν κατάφεραν να οργανώσουν την κοινωνία αδελφότητας και δικαιοσύνης, «χωρίς θεό και αφέντη», καθώς το… χρυσάφι της ομοιόμορφης πολιτιστικής συνθήκης «θολώνει» ακόμη την καθαρότητα των σχεδίων τους. Σε μια ζωή πολύπλοκη, το μήνυμα της απλότητας και της ανθρώπινης ελπίδας που επιχειρεί να μεταφέρει η παράσταση της Μνουσκίν δεν είναι εύκολη υπόθεση. Τυχεροί όσοι είδαν το έργο και κοινώνησαν την ιστορία του θιάσου. Ενός θιάσου που συγκεντρώνει καλλιτέχνες από διαφορετικούς χώρους (θέατρο, χορός, μουσική, κουκλοθέατρο) και διαφορετικές χώρες. Καλλιτέχνες που δημιουργούν όλοι μαζί, με ίσο μισθό και ίσες υποχρεώσεις, σ’ ένα παλιό εργοστάσιο όπλων στα περίχωρα του Παρισιού. Χρησιμοποιώντας τις αρχές του σωματικού θεάτρου και του αυτοσχεδιασμού, το «Θέατρο του Ήλιου» έγινε γνωστό για την αφοσίωση των μελών του, τις μακροχρόνιες πρόβες του, αλλά κυρίως για τις ιδιαίτερες δουλειές του.
Όσοι θέλετε να μάθετε περισσότερα για την τέχνη αυτού του θεάτρου δεν έχετε παρά να βρίσκεστε αύριο Κυριακή στον «Χώρο Η’» της Πειραιώς 260. Εκεί η κορυφαία Γαλλίδα σκηνοθέτις θα μοιραστεί με το κοινό τις εμπειρίες και τις σκέψεις της.
Τη συνάντηση διοργανώνει το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, στις 12 το μεσημέρι με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!