Αρχική πολιτική Η αντίσταση χρωμάτισε το καρναβάλι

Η αντίσταση χρωμάτισε το καρναβάλι

Ο λαός άνοιξε την αποκριάτικη παρέλαση στην Πάτρα

«Αντίσταση, λαέ»… Το μεγάλο πανό των λαϊκών συνελεύσεων της Πάτρας μπροστά, χειροκροτήματα και συνθήματα από τους διαδηλωτές και τους συγκεντρωμένους πολίτες. Αν κάποιος πριν από ένα χρόνο πρότεινε μια τέτοια παρέμβαση στην παρέλαση του καρναβαλιού, το πιο πιθανό θα ήταν να βρεθεί αντιμέτωπος με γέλια και ατάκες του τύπου «καλά, τι λες». Κι όμως, φέτος, την παρέλαση της Κυριακής της Αποκριάς «άνοιξαν» οι αντιστεκόμενοι πολίτες μέσα σε κλίμα θερμής υποδοχής από τον κόσμο. Κάτι έχει αλλάξει;
Η απόφαση των λαϊκών συνελεύσεων της Πάτρας να προχωρήσουν σε διαμαρτυρία ανήμερα της «μεγάλης γιορτής της πόλης» βρήκε ευήκοα ώτα από τους πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί στους δρόμους της πόλης και χειροκροτήθηκε.
Ο κόσμος που κατέβηκε για μια βόλτα την περασμένη Κυριακή, αναζητώντας λίγη χαλάρωση και χαρά σε μια μαύρη καθημερινότητα, κατάλαβε.  Εκείνοι που δεν κατάλαβαν και συνεχίζουν να μην καταλαβαίνουν είναι όσοι προσπάθησαν να δώσουν χαρακτηριστικά «έντασης» στη συγκεκριμένη δράση. Οι οργανωτές του καρναβαλιού, παράγοντες του Δήμου και διάφοροι παρατρεχάμενοι. Εκείνοι που συνεχίζουν να προσποιούνται ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στη ζωή της πόλης, στη ζωή μας, ακόμα και στο «θεσμό» που υποτίθεται ότι «υπερασπίζουν».
Οι επίσημοι, έτσι κι αλλιώς, (βουλευτές και πολιτικοί παράγοντες της περιοχής) δεν εμφανίστηκαν στην εξέδρα. Λούφαξαν μακριά από τον κόσμο, κρύφτηκαν. Πού οι εποχές που διαγκωνίζονταν για το ποιος θα βρεθεί μπροστά στις κάμερες…
Το φετινό καρναβάλι στην Πάτρα ήταν διαφορετικό: πιο σκυθρωπό, με λιγότερο κόσμο να κυκλοφορεί, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της μνημονιακής εποχής. Διαφορετική ήταν και η παρέλαση. Στην κεφαλή της βρέθηκαν διαδηλωτές. «Χάλασαν» την καρναβαλική παράδοση, έδιωξαν τους… μασκαράδες από την εξέδρα, δίνοντας ελπίδα με ένα σύνθημα: «Αντίσταση, λαέ».
Κατερίνα Παγουλάτου

 

Σχόλια

Exit mobile version