Συνεχίζεται η ανασφάλεια με κυβερνητική απραξία

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στην Alapis, που βρίσκονται σε καθεστώς ανασφάλειας μετά την αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 που έχει καταθέσει η επιχείρηση, αλλά και τις πιέσεις για μείωση μισθών έως και 30%, τις απολύσεις, αλλά και τις εξαγγελίες για σχέδιο απολύσεων μέχρι και του 50% των εργαζομένων και υπαγωγή του μεγαλύτερου μέρους του προσωπικού σε διαθεσιμότητα από την 1η Γενάρη. Την περασμένη Πέμπτη (24/11) πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας, από όπου πορεύθηκαν στο υπουργείο Υγείας.
Οι εργαζόμενοι μέσα από τη συγκρότηση επιχειρησιακού σωματείου, αλλά και μέσα από τα κλαδικά σωματεία και τις δυο ομοσπονδίες του χώρου προσπαθούν να σπάσουν τη σιωπή των περισσότερων ΜΜΕ και να αναδείξουν την κατάσταση που βιώνουν 1.400 οικογένειες, στις πλάτες των οποίων παίζεται σήμερα ένα από τα επιχειρηματικά παιχνίδια του γνωστού Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Φαίνεται, όμως, ότι οι μετοχικές του συμμετοχές στα περισσότερα συγκροτήματα του Τύπου, του έχουν εξασφαλίσει την… ομερτά που του ήταν απαραίτητη.
Ο Όμιλος Alapis μέσα από δυο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου -800 εκατ. ευρώ το 2007 και 450 εκατ. ευρώ το 2009- και υπερδανεισμό που έφτασε το 1 δισ. ευρώ, πραγματοποίησε μια πρωτοφανή διόγκωση δραστηριοτήτων. Σήμερα διαθέτει τρεις σύγχρονες μονάδες παραγωγής που παράγει τόσο δικά της προϊόντα, όσο και για λογαριασμό άλλων φαρμακευτικών εταιριών, αποθηκευτικούς χώρους με μεγάλη χωρητικότητα αποθήκευσης, ιδιόκτητο δίκτυο διανομής και έξι φαρμακαποθήκες που παρέχουν πανελλαδική κάλυψη σε περισσότερα από το 30% των φαρμακείων.
Τα στοιχεία που έδωσαν οι εργαζόμενοι είναι ενδεικτικά: το 2008 η εταιρία έκανε άνοιγμα με 50 γενόσημα (αντίγραφα) φαρμάκων και σήμερα διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της 200 γενόσημα και πρωτότυπα, πολλά από τα οποία είναι αναντικατάστατα για τις παθήσεις που προορίζονται.
Οι εξαγορές που πραγματοποίησε ο όμιλος, είναι ανάλογες της επιθετικής δραστηριότητας του μεγαλοεπιχειρηματία σε όλους τους τομείς που δραστηριοποιείται. Η Κ. Π. Μαρινόπουλος αποτελεί τη μεγαλύτερη φαρμακαποθήκη στην Ελλάδα, με πελατολόγιο 2.000 φαρμακεία. Σήμερα βρίσκεται κι αυτή στη διαδικασία υπαγωγής στο άρθρο 99. Η φαρμακαποθήκη Gerolpharm, την οποία εγκαινίασε μόλις τον Ιούνιο του 2008 ο Όμιλος Γερολυμάτου με υπερσύγχρονο σύστημα αυτόματης ρομποτικής διαλογής και δυνατότητες που ξεπερνούν τις 800 παραγγελίες ανά ώρα, εξαγοράστηκε από την Alapis 4 μήνες αργότερα. Η γιγάντωση αυτή του ομίλου επέκτεινε τις δραστηριότητές του μέσω των αντιπροσωπειών σε μεγάλο φάσμα προϊόντων – διαγνωστικά, αντιδραστήρια, βιολογικά προϊόντα, καλλυντικά, ιατρικά μηχανήματα, κτηνιατρικά φάρμακα και τροφές.
Η σημερινή εικόνα της μεγαλύτερης φαρμακευτικής εταιρίας είναι αποκαλυπτική. Μηδαμινή χρηματιστηριακή αξία, απαξίωση όλων των αρχικών της λειτουργιών, σταμάτημα της παραγωγικής της δραστηριότητας, αποχώρηση των συνεργαζόμενων εταιριών logistics από τις αποθήκες της, απραξία των φαρμακαποθηκών που διαθέτει.
Οι εργαζόμενοι θέτουν πολλά ερωτήματα που θα έπρεπε να απασχολούν, σήμερα, όλα τα αρμόδια όργανα της πολιτείας: επιτροπή κεφαλαιαγοράς, υπουργείο Υγείας, δικαστικές Αρχές:
• Το κόστος των εξαγορών το προηγούμενο διάστημα ανταποκρινόταν στην πραγματική τους αξία;
• Οι θυγατρικές της, σε τι τιμές πουλήθηκαν και τι σχέση είχε η τιμή πώλησης με την τιμή αγοράς;
• Πού πήγαν τα χρήματα που αντλήθηκαν από το Χρηματιστήριο, αλλά και του τραπεζικού δανεισμού;
Για την κάλυψη που προσφέρει η κυβέρνηση στις δραστηριότητες του ιδιοκτήτη της Alapis είναι ενδεικτική η πρόσφατη απάντηση του υφυπουργού Εργασίας Γ. Κουτσούκου, σε επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή: «Θα αναμένουμε κι εμείς τις αποφάσεις του δικαστηρίου για την υπαγωγή της επιχείρησης στο άρθρο 99, γιατί από κει θα κριθεί η διασφάλιση των δεδουλευμένων των εργαζομένων για ένα διάστημα που προβλέπει ο νόμος. Θα περιμένουμε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης γι’ αυτά τα κόλπα που έγιναν στην Proton Bank και τις δραστηριότητες του κ. Λαυρεντιάδη, ο οποίος μας έχει απασχολήσει και μ’ άλλες επιχειρήσεις του όπως είναι η Νεοχημική αλλά και άλλες». Το πώς έχει συμπεριφερθεί η… Δικαιοσύνη στην περίπτωση της Proton το έχουμε δει (σχετικό δημοσίευμα του Δρόμου, φ. 85, 15/10/2011).
Όσο για το πώς διασφαλίζονται τα δεδουλευμένα από τις αποφάσεις των δικαστηρίων, οι εργαζόμενοι γνωρίζουν πολύ καλά τις δεκάδες των επιχειρήσεων που υπό την προστασία του άρθρου 99, διέφυγαν χωρίς να πληρώσουν χιλιάδες εργαζόμενους.
Κι επειδή ο υφυπουργός επικαλέστηκε ότι στις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας δεν υπάρχουν καταγγελίες για απλήρωτες αποδοχές ή άλλες παραβιάσεις εργατικής νομοθεσίας, σημειώνουμε ενδεικτικά από το ψήφισμα των εργαζομένων της AKOLAB (του «ανεξάρτητου» τμήματος έρευνας και ανάπτυξης της Alapis) την καταγγελία τους ότι τους οφείλονται οι μισθοί από το μήνα Σεπτέμβριο. Να περιμένουμε παρέμβαση;

Γιώργος Κατερίνης

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!