Η ευχάριστη, σινεφίλ έκπληξη αυτής της εβδομάδας πρώτων προβολών είναι μια ταινία αργεντίνικης παραγωγής, που προσπαθεί να φέρει κοντά τις κουλτούρες δύο εντελώς διαφορετικών λαών: των Κινέζων και των Αργεντινών.

Αιτία αυτής της τυχαίας και απρόοπτης «ένωσης» υπήρξε, όντως, μια… αγελάδα που έπεσε από τον ουρανό.
Δραμεντί, σε σκηνοθεσία Σεμπάστιαν Μπόρενσταιν, Η αγελάδα που έπεσε από τον ουρανό, μιλάει για τη ζωή του Ρομπέρτο που έχει μείνει στάσιμη εδώ και είκοσι χρόνια, εξαιτίας ενός σκληρού παιχνιδιού της μοίρας. Από τότε ζει απομονωμένος και πικραμένος, έχοντας ως μοναδικό του σύνδεσμο με τον έξω κόσμο, το μαγαζί του με σιδερικά. Ένα απρόσμενο γεγονός, όμως, θα τον ξυπνήσει και θα τον φέρει πίσω στη ζωή.
Ο Ρομπέρτο συναντά τον Γιουν στους δρόμους του Μπουένος Άιρες και από τότε ξεκινά μια παράξενη συμβίωση των δύο τους, καθώς ο Ρομπέρτο δεν μιλά κινέζικα και ο Γιουν ούτε λέξη ισπανικά. Ο ερημίτης σιδεράς επιχειρεί να τον αφήσει πρώτα στο αστυνομικό τμήμα και μετά στην κινέζικη πρεσβεία. Ωστόσο, κανείς δεν θέλει να τον βοηθήσει και έτσι το μόνο που του μένει είναι να τον φέρει στο σπίτι του, καθώς παρ’ ότι ζει αποκομμένος από τους άλλους, η συνείδησή του δεν τον αφήνει να εγκαταλείψει έναν άνθρωπο στον δρόμο.
Η ταινία είναι σε όλη τη διάρκειά της ένας κλαυσίγελος. Άφθονο και έξυπνο χιούμορ αλλά και έντονες δραματικές, κυρίως βαθιά υπαρξιακές και ανθρώπινες στιγμές και καταστάσεις, εναλλάσσονται και προβληματίζουν. Δεν πρόκειται δηλαδή για μια τυπική κωμωδία τυχαιοτήτων και παιχνιδιών της μοίρας, αλλά για ένα χαμηλόφωνο δράμα που το κωμικό στοιχείο ενυπάρχει χωρίς να χαλάει και τη μαγιά της αλληλοκατανόησης των δύο αντρών (και λαών).
Ο μεν Ρομπέρτο, χτυπημένος από τη μοίρα της συντροφικότητας και της οικογένειας, ζει αποκομμένος στο Μπουένος Άιρες. Ο δε Γιουν, χτυπημένος από μια… αγελάδα, τη στιγμή που έκανε πρόταση γάμου στην αγαπημένη του, ορφανός και ανεπάγγελτος, ψάχνει τη δική του γη της επαγγελίας στην Αργεντινή, κοντά στον αγαπημένο του θείο που, όμως, έχει να τον δει χρόνια. Αυτοί οι δυο άνθρωποι, ένα τόσο αταίριαστο δίδυμο, θ’ αγκομαχήσουν μα θα προσπαθήσουν ν’ ανακαλύψουν το μυστικό της ζωής που θα τους κάνει ευτυχισμένους και γεμάτους ανθρώπους.
Εισπρακτική επιτυχία στην Αργεντινή το 2011, έλαβε πολλά βραβεία σε διάφορα φεστιβάλ ανά την υφήλιο, βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα(!) και προσπαθεί να αποτυπώσει μια ηδύτητα και έναν προβληματισμό περί ζωής, δομώντας και αποδομώντας δύο κάπως ασυνήθιστες περιπτώσεις ανθρώπων της διπλανής πόρτας. Έτσι κι αλλιώς, όμως, παραμένει μια γλυκιά, σινεφίλ πρόταση γι’ αυτές τις ημέρες.

Νέστορας Πουλάκος

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!