Ο νέος εμίρης προβληματίζεται για τη συνέχιση της υποστήριξης ισλαμικών κινημάτων. Του Μαγιάσα αλ – Μυχανάντι

Η κατάρρευση των Αδελφών Μουσουλμάνων δεν είχε σημασία μόνο για την Αίγυπτο. Προκάλεσε αναταράξεις και στο πολιτικό κατεστημένο του Κατάρ γκρεμίζοντας τις πολιτικές γέφυρες που είχαν στηθεί για να εδραιώσουν την επιρροή του Κατάρ στην Αίγυπτο.
Το Κατάρ ήταν η μητέρα που με το γάλα της έθρεψε τα ισλαμικά κινήματα. Ξόδεψε δισεκατομμύρια για να διευκολύνει την άνοδό τους στην εξουσία –αναλυτές εκτιμούν ότι διέθεσε περισσότερα από 17 δισ. στις χώρες της Αραβικής Άνοιξης– ειδικά, δε, για να στηρίξει τον ανατραπέντα πρόεδρο Μόρσι. Κάπου εδώ διαφαίνεται η αρχή της παρακμής του ρόλου του Κατάρ στις αραβικές εξελίξεις υπό τον νέο εμίρη Ταμίμ Μπιν Χαμάντ αλ-Τχανί.
Φαίνεται καθαρά πια ότι η Σαουδική Αραβία υποσκέλισε το Κατάρ όσον αφορά την πολιτική επιρροή στις εξελίξεις στην Αίγυπτο. Τουλάχιστον κάπως έτσι νιώθουν οι ηγέτες της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι η σύγκρουση ανάμεσα στις δύο χώρες μπαίνει σε νέα φάση, αυτή τη φορά όμως το πλεονέκτημα το έχει η Σαουδική Αραβία. Αυτό, άλλωστε, γίνεται φανερό και από την σιωπή του επίσημου Κατάρ σχετικά με την κατάσταση στην Αίγυπτο. Ο Τύπος του αντιμετωπίζει αμήχανα τις εξελίξεις στην Αίγυπτο καθώς εξαντλείται σε «θρήνους» σχετικά με την ανατροπή του «δημοκρατικού» καθεστώτος του προέδρου Μόρσι.
Από την άλλη μεριά, ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Αμπντουλάχ Μπιν Αμπντουλ-Αζίζ έσπευσε να συγχαρεί το στρατό που «εκπλήρωσε τη θέληση του λαού».
[…] Στην πρώτη του ομιλία μετά την ανάληψη της εξουσίας στο Κατάρ, ο εμίρης Ταμίμ υποστήριξε ότι η χώρα του «είναι κατά του θρησκευτικού φανατισμού στον αραβικό κόσμο και ότι δεν υποστηρίζει κανένα πολιτικό ρεύμα σε σχέση με άλλα». Αλλά πώς μεταφράζεται αυτό στην καθημερινή πολιτική; Μήπως αυτό σημαίνει ότι ο νεαρός σεΐχης θα βγάλει το μανδύα του «εμίρη της Αραβικής Άνοιξης» που κληρονόμησε από τον πατέρα του, ο οποίος βέβαια είχε πρώτα φροντίσει να μετατρέψει αυτή την Άνοιξη σε Φθινόπωρο; Μήπως θα προβεί σε μία σώφρονα επανεκτίμηση του ρόλου του Κατάρ στην περιοχή και τη σχέση του με τους δύσκολα ελεγχόμενους Ισλαμιστές;

Είναι εφικτή η ουδετερότητα;
Ο Ταμίμ δήλωσε ότι «το Κατάρ υποστηρίζει τον αραβικό λαό και τη βούλησή του να ζήσει ελεύθερα, με αξιοπρέπεια, απαλλαγμένος από τη διαφθορά και την τυραννία». Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να επαναλάβει το αγαπημένο σύνθημα των προκατόχων του: «Το Κατάρ θα εξακολουθήσει να είναι η Κάαμπα των καταπιεσμένων».
Μ’ αυτό τον τρόπο αποκαλύπτεται το πολιτικό σχέδιο που μέχρι τώρα κρυβόταν πίσω από το ράσο της θρησκείας. Είναι ένας κακός οιωνός για το πολιτικό μέλλον του νέου εμίρη ο οποίος δεν θα καταφέρει να επιβιώσει πολιτικά εάν συνεχίσει να υποστηρίζει τους ισλαμιστές στην περιοχή. Όσο αφορά, δε, στην Αίγυπτο επίσημες πηγές του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσαν στα ΜΜΕ της χώρας ότι είναι ανάγκη να υπάρξει εθνική συμφιλίωση για να επιτευχθούν οι στόχοι της επανάστασης της 25ης Γενάρη. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση του Κατάρ αντιμετωπίζει την κατάσταση με πολιτικό ρεαλισμό.
[…] Κάποιοι λένε ότι ο νέος εμίρης προσπαθεί, σταδιακά, να βάλει ένα τέλος στην «αυτοκτονική» και «επιθετική» πολιτική του προηγούμενου υπουργού Εξωτερικών.
Οι ίδιοι κύκλοι προσθέτουν ότι θα προσπαθήσει πλέον να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις μέσω στοχευμένων επενδύσεων και ισχυρίζονται ότι σ’ αυτό συνηγορούν και κάποιες επισφαλείς επενδύσεις σε δυτικές χώρες όπως η Γαλλία και η Βρετανία.
Παρατηρητές σχολιάζουν: «Mετά την πτώση του πρωθυπουργού του Κατάρ Σεΐχη Χαμάντ, ο οποίος ήταν επίσης επικεφαλής της επιτροπής που παρακολουθούσε τη κατάσταση στη Συρία, ο Ταμίμ είναι αποφασισμένος να αλλάξει την πολιτική γραμμή. Υπάρχουν αρκετοί στο Κατάρ σήμερα που αντιλαμβάνονται ότι ο πόλεμος στη Συρία δεν είναι πλέον τοπική υπόθεση, αλλά μία πραγματική απειλή για τη σταθερότητα όλης της περιοχής».

Χάος στη Συρία
Μετά την αλλαγή φρουράς στο Κατάρ αρκετές πολιτικές προβλέψεις φαίνεται ότι επαληθεύονται. Ένα ερώτημα, όμως, παραμένει. Προς τα πού βαδίζει πολιτικά το Κατάρ υπό το νέο ηγέτη του;
Η αλήθεια είναι ότι τόσο η σταθερή στάση της Συρίας ενάντια στην πολιορκία όσο και η λαϊκή οργή απέναντι στο Κατάρ έχουν αναγκάσει τις ΗΠΑ να αποδεχτούν το φιάσκο στη Συρία.
Επομένως είναι ώρα οι ΗΠΑ να ξεφορτωθούν εκείνους που απέτυχαν να πραγματοποιήσουν τα δολοφονικά τους σχέδια. […] Καθώς το Κατάρ προσπαθεί να αντιμετωπίσει το σοκ που προκάλεσε η κατάρρευση των συμμάχων του, εγείρονται πολλά ερωτήματα για τους δεσμούς του εμιράτου με τους ισλαμιστές. Θα είναι η πτώση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Αίγυπτο η επισφράγιση του διαζυγίου ανάμεσα στο Κατάρ και τις ηγεμονικές πολιτικές βλέψεις του Ισλάμ στην ευρύτερη περιοχή; Τι θα γίνει με την υποστήριξη σε ένοπλες ομάδες στη Συρία όπως το Μέτωπο αλ-Νούσρα;

* Ο Μαγιάσα αλ-Μουχανάντι είναι αρθρογράφος του ιστότοπου Al Akhbar,
από όπου προέρχεται το άρθρο, αποσπάσματα του οποίου δημοσιεύουμε

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!