Το βασικό κύτταρο του αθλητισμού είναι το σωματείο. Αν, φυσικά, κάνουμε λόγο για τον αληθινό αθλητισμό κι όχι για την σύγχρονη εμπορευματοποιημένη -και διαστρεβλωμένη σε μεγάλο βαθμό- μορφή του.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, φυσικά κι αξίζει κάποιος να μελετήσει φαινόμενα λειτουργίας συλλόγου σαν κι αυτό της Μπαρτσελόνα. Το μοντέλο της ισπανικής ομάδας τείνει να θεωρηθεί ως πρότυπο, που πάει κόντρα σε πολλά από τα κακώς κείμενα στον χώρο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, έτσι όπως έχει εξελιχθεί εδώ και δεκαετίες.
Η εκδήλωση, λοιπόν, που θα γίνει σε λίγα 24ωρα απευθύνεται σε όλο τον κόσμο που ενδιαφέρεται για ένα άλλο μοντέλο οργάνωσης αθλητικού σωματείου, με κοινωνικό προσανατολισμό, πολύ πιο κοντά στον λαό κι όχι αποξενωμένο απ’ αυτόν, όπως γίνεται σε σημαντικό βαθμό σήμερα διεθνώς.
Ο δήμος Νέας Ιωνίας, λοιπόν, και τα αθλητικά σωματεία της περιοχής (Α.Ο. Νέας Ιωνίας, Α.Ε. Ελευθερούπολης, ΠΑΟ Αλσούπολης, ΟΠΑΝ, σύλλογος παλαιμάχων ποδοσφαιριστών, ΑΓΣ Ανατολή) και ο Σύνδεσμος Φίλων της Μπαρτσελόνα Αθήνας συνδιοργανώνουν συζήτηση με θέμα Μπαρτσελόνα, η πορεία της μέσα κι έξω από τα γήπεδα. Η ημερίδα στην οποία αναφερόμαστε θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου, στο συνεδριακό κέντρο του δήμου, στις 7μ.μ. (Πατριάρχου Ιωακείμ 4, σταθμός ΗΣΑΠ Νέας Ιωνίας).
Ομιλητές θα είναι ο Νίκος Μάλλιαρης (παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, μέλος FC Barcelona) και ο Γιάννης Τζούστας (δημοσιογράφος, μέλος του Συνδέσμου Φίλων Μπαρτσελόνα Αθήνας), ενώ θα συντονίζει ο δημοσιογράφος Κώστας Αρβανίτης.
Θα αναπτυχθεί η φιλοσοφία της Μπαρτσελόνα, ο τρόπος λειτουργίας του σωματείου και των ακαδημιών της που έχουν κερδίσει τον σεβασμό όλου του ποδοσφαιρικού κόσμου, ενώ θα τονιστεί η ιδιαίτερη κοινωνική, αγωνιστική και πολιτιστική διάσταση της συγκεκριμένης ομάδας. Έχουν προσκληθεί, μάλιστα, στην εκδήλωση και πολλοί παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές, όπως οι Τραϊανός Δέλλας, Μίμης Παπαϊωάννου, Αριστείδης Καμάρας, Τάκης Λουκανίδης, Νίκος Σαργκάνης, Βασίλης Τσιάρτας, αλλά και εκπρόσωποι από πολιτιστικούς, οικολογικούς και αθλητικούς φορείς της πόλης.
Κι όλα αυτά με στόχο να γνωρίσει η κοινωνία της Νέας Ιωνίας το μοντέλο της Μπαρτσελόνα, αλλά και να υπάρξει μια ενεργή παρουσία και συμμετοχή του κόσμου στα αθλητικά δρώμενα των τοπικών σωματείων, ώστε να αναδειχθεί η άλλη αντίληψη για το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό. Κάτι που το έχει ανάγκη πια όσο ποτέ η ελληνική κοινωνία, ειδικά αυτές τις εποχές…

Σπόρος

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!