Με μυστικές συσκέψεις και εν κρυπτώ διαβουλεύσεις προωθείται η «fast track» αξιοποίηση της έκτασης της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου προκαλώντας την οργή των κατοίκων και των τοπικών φορέων καθώς στις συσκέψεις συμμετέχει και ο δήμαρχος Χερσονήσου, που μέχρι πρότινος δεσμευόταν για την τήρηση του ΣΧΟΟΑΠ (Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης) της περιοχής αλλά τώρα συντάσσεται με τη λογική των ταχύτατων επενδύσεων…

Την επίμαχη σύσκεψη διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου και συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και οι δήμαρχοι Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης και Χερσονήσου Ζαχαρίας Δοξαστάκης. Μάλιστα μεταξύ των συμπερασμάτων της σύσκεψης ήταν ότι «κανένας δεν είναι αντίθετος με τη διαδικασία της αξιοποίησης ακόμη και ως fast track από την πλευρά της κυβέρνησης».

Πράσινο ξεπούλημα…
Σε ανακοίνωσή τους οι Πολίτες για την Κοινωνία και το Περιβάλλον κατηγορούν το δήμαρχο της περιοχής τους πως δίνει το απαραίτητο χέρι βοήθειας στους κυβερνητικούς χειρισμούς για την εκποίηση του χώρου και τον καλούν να μην παρεκκλίνει από την τήρηση του ΣΧΟΟΑΠ που καθιστά το χώρο ως «πολιτιστικό-παιδαγωγικό πνεύμονα του δήμου υπερτοπικής σημασίας». Καθορίζει χρήσεις που είναι συμβατές με το χαρακτήρα αυτό και επιβάλλει ότι η συνολική δομημένη επιφάνεια δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 40% της έκτασης της περιοχής, προκειμένου να διασφαλιστούν κοινόχρηστοι και ελεύθεροι χώροι πρασίνου σε ποσοστό 60%.
Την ίδια στιγμή ο δήμαρχος με τους υπόλοιπους τρεις παράγοντες του ΠΑΣΟΚ αναλώνονται σε πιο «στρογγυλή» επιχειρηματολογία χωρίς να κάνουν την παραμικρή αναφορά στο ΣΧΟΟΑΠ. Στις μέχρι σήμερα δημόσιες αναφορές τους για το θέμα τονίζουν πως πρέπει «να έχει λόγο η τοπική κοινωνία με τις όποιες διαδικασίες συμφωνηθούν χωρίς να αλλοιώνεται ο χαρακτήρας της ιδιωτικής επένδυσης».
Καταπέλτης και η Επιτροπή Αγώνα για τη Λαϊκή αξιοποίηση της πρώην Αμερικάνικης Βάσης Γουρνών που τονίζει πως «η απόφαση των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ στους Δήμους και την Περιφέρεια με την οποία γνωστοποιούν ότι δεν θέτουν θέμα διαφωνίας με την κυβερνητική επιλογή, αποδεικνύει με τον πιο καθαρό τρόπο στο λαό την εξάρτησή τους από την κεντρική εξουσία και το ρόλο που αναλαμβάνουν να υλοποιηθεί αυτή η αντιλαϊκή πολιτική».

Μάριος Διονέλλης

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!