Μεροληπτική η Περιφέρεια Κρήτης στην εφαρμογή του νόμου σχετικά με τις καταπατήσεις αιγιαλού. Του Μάριου Διονέλλη.

Εικόνες απείρου κάλλους εκτυλίχθηκαν την Πέμπτη στην παραλία των Κάτω Γουβών, λίγο έξω από το Ηράκλειο, όταν οι μπουλντόζες έφτασαν εκεί για να κατεδαφίσουν τις παράνομες κατασκευές των καταστημάτων που βρίσκονται ακριβώς πάνω στο κύμα. Λίγα μόλις μέτρα πιο πέρα τα μεγάλα ψάρια, οι τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες, απολάμβαναν προκλητική ασυλία και η κοροϊδία έφτανε στο αποκορύφωμα…
Οι ιδιοκτήτες των καφετεριών στις Γούβες πράγματι παρανομούν, το παραδέχονται άλλωστε και οι ίδιοι. Ωστόσο, εδώ και χρόνια το κράτος κερδίζει από αυτές τις παρανομίες. Η εφορία τους φορολογεί τόσο για τα νόμιμα όσο και για τα παράνομα κτίσματα, η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου εισπράττει πρόστιμα, το ίδιο και το λιμεναρχείο αλλά μέχρι πρότινος και ο τοπικός Δήμος. Και τώρα, με εντολή του εισαγγελέα, ήρθε η ώρα να τερματιστεί αυτή η κατάσταση.
Όταν όμως οι μπουλντόζες της Περιφέρειας Κρήτης έφτασαν σε απόσταση αναπνοής από τα κτίσματα, τότε η αδικία έγινε οργή και η ένταση δεν άργησε να κορυφωθεί. Ακριβώς πίσω από τις μπουλντόζες βρίσκονται οι τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες του βόρειου παραλιακού μετώπου του νομού Ηρακλείου. Τεράστιες μονάδες και τεράστια πολιτική επιρροή, τουλάχιστον όπως καταγγέλλουν οι μικροϊδιοκτήτες. Αποκλεισμένες παραλίες, πισίνες σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα, μπάρες και φουσκωτοί που επιτρέπουν την είσοδο μόνο σε πελάτες του ξενοδοχείου. Εικόνες καθημερινές, όχι μόνο στο Ηράκλειο αλλά σε όλη τη βόρεια Κρήτη, από τα Χανιά μέχρι την «πρωθυπουργική» Ελούντα.
Και τότε βγαίνει ένα μπουκάλι βενζίνη και η απόγνωση οδηγεί σε καταστάσεις εκτός ελέγχου. Ένας άνθρωπος απειλεί να αυτοπυρποληθεί. Το άδικό του (αφού και ο ίδιος είναι παράνομος) γίνεται δίκιο και τον πνίγει φωνάζοντας «να πάτε στους καρχαρίες και όχι στις μαρίδες». Ο εισαγγελέας σαστίζει προς στιγμή και κάνει ένα βήμα πίσω δίνοντας διορία δύο μηνών. Κάτι ψελλίζει για πρωτόκολλα κατεδάφισης που βγαίνουν και για τους «μεγάλους» οι οποίοι όμως καταφέρνουν να εξασφαλίσουν αποφάσεις ανάκλησης (πώς άραγε;).
Ο δήμαρχος Γουβών Γιώργος Νικολακάκης βάζει ζήτημα τουριστικής περιόδου. «Δεν είναι δυνατόν να γίνονται τέτοιες κινήσεις εντυπωσιασμού ενώ τα μαγαζιά είναι γεμάτα τουρίστες», λέει στον Δρόμο, ενώ την ίδια ώρα τάσσεται υπέρ της νομιμότητας για όλους, η οποία όμως καλύτερο θα ήταν να εφαρμοστεί από Οκτώβρη.
Ο Γιάννης Μαρκάκης, που λίγο πριν απειλούσε να πυρποληθεί, κατεβαίνει από τη στέγη, ηρεμεί και μας λέει πως αυτό το μαγαζί είναι όλη του η ζωή. «Έχω τέσσερα παιδιά. Αν το γκρεμίσουν δεν αξίζει να ζω. Αυτή την κατάσταση την εξέθρεψε το κράτος. Πληρώνω φόρους και πρόστιμα σε όλους, Εφορία, ΚΕΔ, Λιμενικό, Δήμο. Ζούνε κι άλλες δέκα οικογένειες από μένα. Βλέπω στα εκατό μέτρα τα όργια των ξενοδοχείων και τρελαίνομαι όταν οι μπουλντόζες πάνε να ρίξουν την δική μου εξέδρα με τα 20 τραπέζια».
Άλλοι θυμούνται το σόου του Γιώργου Παπανδρέου πριν από μήνες όταν κατεδάφισε το κτίριο φάντασμα της «Φαντασίας», όταν λίγο πιο πέρα οι καινούργιες παρανομίες ζουν και βασιλεύουν.
Τελικά, ο μπουλντόζες από τις Κάτω Γούβες έφυγαν.
Οι παρανομίες συνεχίζονται. Οι παραλίες παραμένουν κατηλλειμμένες, τόσο από τους «μικρούς» όσο και από τους «μεγάλους».
Και ο φαύλος κύκλος διαφθοράς, γραφειοκρατίας και συμφερόντων, παραμένει ως έχει περιμένοντας μάταια, κάποιον να τον τετραγωνίσει…

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!