Ο William Binney, πρώην εργαζόμενος στη μυστική υπηρεσία πληροφοριών NSA, αποκάλυψε, μιλώντας στο ένατο συνέδριο HOPE (Hackers Of Planet Earth), στο οποίο συμμετέχουν hackers, ότι η εν λόγω υπηρεσία έχει «φάκελο» για κάθε Αμερικανό.

Ποιος είναι όμως ο William Binney; Ένας από τους τρεις whistleblowers, εργαζόμενους στην NSA, οι οποίοι με αφορμή την άρνηση της υπηρεσίας πληροφοριών να κάνει γνωστό πόσους Αμερικανούς πολίτες παρακολουθεί, αποφάσισαν να υποστηρίξουν την μήνυση του Electronic Frontier Foundation εναντίον του τεράστιου προγράμματος εσωτερικής παρακολούθησης και να αποκαλύψουν την τεράστια διάσταση των παράνομων πρακτικών της NSA. Όπως δήλωσε ο πρώην εργαζόμενος στην υπηρεσία, «εσωτερικά, συλλέγουν και συναρμολογούν όλα τα δεδομένα σχετικά με κάθε Αμερικανό πολίτη που διαμένει στη χώρα, κατασκευάζοντας κοινότητες ανθρώπων με τις οποίες έχεις σχέση. Επίσης, συλλέγουν γνώσεις σχετικά με εσένα. Ποιες είναι οι δραστηριότητές σου και τι κάνεις. Η κυβέρνηση συλλέγει αυτού του είδους τις πληροφορίες για όλα τα άτομα και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Δεν μιλάμε για παρανοϊκά θέματα. Ούτε αν έχουμε κάτι να κρύψουμε. Μιλάμε για μια τεράστια παραβίαση υπαρχόντων δικαιωμάτων».
Ακόμη, εκτίμησε ότι μόνο μια εταιρία τηλεπικοινωνιών έστελνε στην κυβέρνηση «κατά μέσο όρο 320 εκατομμύρια μητρώα (logs) ανά μέρα». Παρά τις διαβεβαιώσεις του αρχηγού της NSA, στρατηγού Κeith Alexander ότι η υπηρεσία δεν διάγει τέτοια προγράμματα εσωτερικής παρακολούθησης, τα στοιχεία δείχνουν ακριβώς το αντίθετο. Με δεδομένο ότι η προαναφερθείσα υπηρεσία χτίζει το μεγαλύτερο κέντρο παρακολουθήσεων της αμερικανικής ηπείρου, στην πολιτεία της Utah, καθίσταται φανερό ότι η ιδιωτικότητα των Αμερικανών πολιτών είναι πλέον παρελθόν.

Παρακολούθηση και εργαζομένων
Σε ακόμη μια περίπτωση παρακολουθήσεων, δημοσίευμα των New York Times περιγράφει πως επιστήμονες που εργάζονταν στην εποπτική υπηρεσία για τα τρόφιμα και τα φάρμακα (FDA -Food and Drug Administration), κατασκοπεύονταν από τον ίδιο τον εργοδότη τους. «Η υπηρεσία, χρησιμοποιώντας κατασκοπευτικά προγράμματα υπολογιστών τα οποία είναι ειδικά κατασκευασμένα ώστε εργοδότες να παρακολουθούν τους εργαζόμενούς τους, κατέγραφε ό,τι πληκτρολογούσαν στο laptop τους οι 5 επιστήμονες, υπέκλεπτε τα e-mails τους, αντέγραφε τα αρχεία τους, ακόμη παρακολουθούσε τα μηνύματά τους γραμμή-γραμμή, καθώς γράφονταν», αναφέρει η μεγαλύτερη αμερικανική εφημερίδα.
Η παρακολούθηση αυτή οδήγησε σε περισσότερες από 80.000 σελίδες εγγράφων, τα οποία περιείχαν απόρρητα μηνύματα προς μέλη του Κογκρέσου και επιστημονικών επιτροπών, καθώς και εντελώς προσωπικά e-mails των επιστημόνων. Το ακόμα πιο εξοργιστικό είναι ότι η προαναφερθείσα βάση δεδομένων αναρτήθηκε σε δημόσια και ανοικτή ιστοσελίδα, προφανώς από λάθος της ιδιωτικής εταιρίας, στην οποία η CIA έχει αναθέσει τη διαχείριση των εγγράφων της.

Η.Σ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!