Στις 21 Μαΐου, η Γερουσία των ΗΠΑ έδωσε το «πράσινο φως» της έγκρισης του νομοσχεδίου (ν/σχ) για τη μεταρρύθμιση στο χρηματοπιστωτικό τομέα με ψήφους 59 υπέρ και 39 κατά. Τα αμερικανικά ΜΜΕ γράφουν ότι πρόκειται για την πιο σαρωτική διόρθωση της νομοθεσίας για την εποπτεία του εν λόγω τομέα από την εποχή της δεκαετίας του 1930.

Το ν/σχ δίνει αρμοδιότητες στην κυβέρνηση να κλείνει μεγάλες χρεοκοπημένες επιχειρήσεις, ή να απαιτεί απ’ όσες κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν να διατηρούν μεγαλύτερο ίδιο κεφάλαιο. Ιδρύει μια Υπηρεσία Οικονομικής Προστασίας Καταναλωτή, που θα καθιερώσει νέους κανόνες για υποθήκες, δάνεια αυτοκινήτων και πιστωτικές κάρτες και επεκτείνει την κρατική εποπτεία στην αγορά παραγώγων, που η αξία τους ανέρχεται σε 600 τρισ. δολάρια, θέτοντας όρια στο εμπόριό τους από τις τράπεζες της Γουόλ Στριτ.

Χωρίς, βεβαίως, να είναι κοσμοϊστορικές, αυτές οι κατευθύνσεις αποτελούν κάποιο φραγμό στον ξέφραγο χρηματιστικό τομέα. Ωστόσο, όπως λέγεται και στις ΗΠΑ, ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς μέχρι τη συγκεκριμενοποίηση των διατάξεων και την υπογραφή του νόμου από τον Μπ. Ομπάμα, που προγραμματίζεται για τις 4 Ιουλίου. Οι λομπίστες των μεγάλων τραπεζών και χρηματιστικών εταιριών έχουν λάβει θέσεις μάχης και είναι σίγουρο ότι κάθε μία υποπαράγραφος θα γίνει αντικείμενο πολύ σκληρού παζαριού και το χρήμα θα ρέει άφθονο προς το Καπιτώλιο.

Το τι επιδιώκουν οι λομπίστες, το διατύπωσε ευθαρσώς ή απλώς με θράσος ο Μπιλ Χίμπλερ, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών, που εκπροσωπεί τραπεζικούς και χρηματοπιστωτικούς φορείς: Να δείξουν ότι οι διατάξεις του ν/σχ (που καθιερώνουν κάποιες μορφές ελέγχου) κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό στο χρηματοπιστωτικό κλάδο και στους καταναλωτές.

Για να σχηματίσει κανείς μια ιδέα, αρκεί να γνωρίζει ορισμένα στοιχεία, που αποκάλυψε το Κέντρο Ανάλυσης Δημόσιας Ακεραιότητας. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, 850 τράπεζες, κερδοσκοπικά κεφάλαια, χρηματιστικές εταιρίες χρησιμοποίησαν πάνω από 3.000 λομπίστες, εκ των οποίων 5 για κάθε γερουσιαστή, κατά την προετοιμασία της συζήτησης στη Γερουσία, οι οποίοι εργάστηκαν πάνω στο ν/σχ για τη μεταρρύθμιση. Λομπίστες σημαίνει ειδικοί, που κάνουν φύλλο και φτερό το ν/σχ, διατυπώνουν εναλλακτικές προτάσεις και διατάξεις που συμφέρουν τους εργοδότες τους και προσπαθούν να πείσουν τους νομοθέτες χρησιμοποιώντας παντός είδους μέσα και πιέσεις. Το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο ανέπτυξε 85 τέτοιους ειδικούς, 49 μισθωμένους από επιχειρήσεις που κάνουν αυτή τη δουλειά. Η Ένωση Αμερικανών Τραπεζιτών 53, η Ένωση Τραπεζιτών Ενυπόθηκων Δανείων 42. 175 επιχειρήσεις και ομάδες του χρηματοπιστωτικού τομέα, 91 εταιρίες ενέργειας και παροχής υπηρεσιών και 66 βιομηχανικές προσέλαβαν λομπίστες για να εξασθενίσουν ή να απαλείψουν διατάξεις, που αφορούν τράπεζες και κεφαλαιαγορές. Οι εταιρίες δαπάνησαν στο λόμπινγκ (άσκηση πίεσης) 1,3 δισ. δολάρια το 2009 και το πρώτο τετράμηνο του 2010. Δεν είναι, όμως, γνωστή η ακριβής ποσότητα των χρημάτων που δαπανήθηκαν για άσκηση πίεσης ως προς το εν λόγω ν/σχ.

«Όταν βλέπεις το τσουνάμι των χρημάτων, που ρέει προς το Καπιτώλιο», αναφέρει ο Άρθουρ Γουίλμαρτ, νομικός, ειδικός σε θέματα τραπεζικής στο Πανεπιστήμιο Τζόρτζταουν, «από τους μεγάλους χρηματοπιστωτικούς παίκτες και τους πελάτες τους, είναι δύσκολο να φανταστείς ότι θα ληφθεί υπόψη το γενικότερο δημόσιο συμφέρον».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!