Ο κύριος της φωτογραφίας, ονόματι Ντέιβιντ Μπρόντερ, ετών 81, «πρύτανης της πολιτικής δημοσιογραφίας», έχοντας καλύψει όλες τις προεκλογικές καμπάνιες από την εποχή Κένεντι – Νίξον, διατηρεί μία στήλη στην Washington Post, δις την εβδομάδα, όπου πρόσφατα (31/10) εμφανίστηκε με ένα από τα κυνικότερα άρθρα υπέρ του πολέμου εναντίον του Ιράν.  Έγραψε λοιπόν ότι οι Δημοκρατικοί έχουν μπει σε οικονομικές φουρτούνες και ίσως χάσουν (όπως και έγινε) τον έλεγχο του Κογκρέσου, αλλά ο Ομπάμα μπορεί ακόμη να αντεπιτεθεί και να κερδίσει μία δεύτερη θητεία το 2012.

Πώς, αφού θεωρεί δεδομένο ότι δεν μπορεί να θίξει τις δυνάμεις της αγοράς και να επέμβει στην οικονομία; Με μια «προφανή» λύση που όμως οι επιπτώσεις της είναι τρομακτικές. Υποστηρίζει ότι «ο πόλεμος και η ειρήνη επηρεάζουν την οικονομία», θυμίζοντας τον τερματισμό της Μεγάλης Ύφεσης μέσω των πολεμικών επιχειρήσεων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και προσθέτοντας: «Σ’ αυτό το πεδίο ο Ομπάμα πιθανώς θα επικρατήσει. Με την ισχυρή υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο για την αμφισβήτηση των πυρηνικών φιλοδοξιών του Ιράν, μπορεί να δαπανήσει πολλά χρήματα το 2011 και το 2012 ενορχηστρώνοντας μια αναμέτρηση με τους μουλάδες. Αυτό θα τον βοηθήσει πολιτικά επειδή το κόμμα της αντιπολίτευσης θα τον στηρίζει. Και καθώς οι εντάσεις θα αυξάνονται και θα επιταχύνουμε τις προετοιμασίες για πόλεμο, η οικονομία θα βελτιωθεί». Δεν προτείνει, λέει, «να προκαλέσει πόλεμο ο Ομπάμα για να επανεκλεγεί, αλλά το έθνος θα συσπειρωθεί γύρω του επειδή το Ιράν αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τον κόσμο στο νέο αιώνα».
Εδώ βλέπουμε να διασταυρώνονται τρεις εγωισμοί: του ταγμένου υπέρ των συμφερόντων μιας ολιγαρχίας που δε θέλει να θιγούν τα οικονομικά προνόμιά της, του ανήθικου πολιτικού που κάνει τα πάντα για την εξουσία και του κυνικού γέρου που βρίσκεται στο τέλος της ζωής του και αδιαφορεί πλήρως για το αν θα χαθούν άλλες ζωές.
Ο 81χρονος Μπρόντερ αποτελεί την οικονομικοπολιτική και ψυχολογική επιτομή του αμερικανικού κατεστημένου και όχι μόνο…

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!