Αρχική κοινωνία Ημερολόγιο Μάριου Ζ. 28 Μαρτίου – 2 Απριλίου

Ημερολόγιο Μάριου Ζ. 28 Μαρτίου – 2 Απριλίου

Ούτε μια μέρα παραπάνω στη φυλακή!

 

Δεν μπορείς να μετράς αντίστροφα. Διότι δεν γνωρίζεις πότε ο εφιάλτης θα τελειώσει. 19 ημέρες συμπληρώνονται την παραμονή του Πάσχα, από την ημέρα που ένας συμπολίτης μας έκανε το λάθος να βρεθεί στην απεργιακή κινητοποίηση της 11ης Μαρτίου και να τιμωρηθεί παραδειγματικά γι’ αυτό. Και διερωτάται κανείς: Τι είναι αξιόποινο; Να είσαι ρατσιστής και να συνθηματολογείς στο κέντρο της Αθήνας ή να συμμετέχεις σε συλλαλητήρια; Να θέλεις να… σφάξεις Αλβανούς, Πακιστανούς, Σκοπιανούς ή να θέλεις να κάνεις μάθημα κολύμβησης σε παιδιά; Για τα αρμόδια υπουργεία και τη Δικαιοσύνη, ακόμη και για ένα κομμάτι της κοινωνίας μας, το λογικό γίνεται παράλογο και το αντίστροφο.

Με ψυχολογικές διακυμάνσεις, πλήρη συναίσθηση της πραγματικότητας και ένα μεγάλο «γιατί» συνεχίζει να βρίσκεται στην Α’ πτέρυγα των Φυλακών Κορυδαλλού ο 27χρονος γυμναστής, Μάριος Ζέρβας, αναμένοντας την απόφαση μετά την αίτηση προσφυγής που κατατέθηκε τη περασμένη εβδομάδα. Παράλληλα, μία ολόκληρη οικογένεια, η αρραβωνιαστικιά του Μάριου, οι φίλοι του και οι συγγενείς του, βρίσκονται σε έναν αδιάκοπο αγώνα ενημέρωσης και κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων. Το βέβαιο είναι πως το Πάσχα θα βρει τον Μάριο στη φυλακή. Το δεύτερο δεδομένο είναι πως οι συντονισμένες δράσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λιβαδειά και άλλες πόλεις της περιφέρειας είναι ο στόχος για τις επόμενες μέρες.

Από το Προεδρικό Μέγαρο, το Σύνταγμα και το Θησείο, μέχρι την Κέρκυρα και την Κρήτη, παντού ομάδες ανθρώπων που, στην πραγματικότητα, δεν γνωρίζουν τον Μάριο, συμπαραστέκονται και κινητοποιούν πολίτες, αντιλαμβανόμενοι ότι μόνο από τύχη δεν έχουν βρεθεί στη θέση του.

 

Επιτροπή αλληλεγγύης

Σημαντική εξέλιξη στο χώρο των δράσεων μπορεί να χαρακτηριστεί η συγκρότηση επιτροπής αλληλεγγύης στην γενέτειρα πόλη του Μάριου, τη Λιβαδειά, με ψηφίσματα συμπαράστασης αρχικά από τον ΣΥΡΙΖΑ Βοιωτίας και εν συνεχεία από το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς, την ΕΛΜΕ Βοιωτίας, τη ΤΕΔΚ Βοιωτίας και άλλους συλλόγους καθηγητών και διδασκόντων.

«Η σκόπιμη και βίαια επίθεση και διάλυση της νόμιμης και ειρηνικής διαδήλωσης από αστυνομικές δυνάμεις, οι τραυματισμοί και οι ποινικές διώξεις διαδηλωτών έχουν σκοπό την κατατρομοκράτηση όλων μας. Η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Βοιωτίας εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή και αλληλεγγύη της στον συλληφθέντα και στην οικογένειά του και ζητά απονομή δικαιοσύνης», σημειώνεται στην ανακοίνωσή.

Στο κάδρο των συμμετοχών από τη γενέτειρα του Μάριου, προστέθηκε και το τοπικό ΠΑΣΟΚ, το οποίο μέσω της ανακοίνωσής του στρέφεται με σκληρά λόγια εναντίον των χειρισμών της κυβέρνησης, ζητώντας να καταργηθεί η ποινικοποίηση της κουκούλας: «Πρόκειται για ένα σκληρό και άδικο μέτρο που δεν μπορεί να συμβαδίζει ούτε με τις αρχές μας, ούτε με την ιδεολογία της παράταξής μας, που έδωσε αγώνες για τη δημοκρατία, την ελεύθερη έκφραση, τη συμμετοχή», ζητώντας να αφεθεί άμεσα ελεύθερος ο Μάριος «και αν υπάρχουν στοιχεία σε βάρος του να παραπεμφθεί σε δίκη».

Στο ίδιο πνεύμα και οι δηλώσεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Βασίλη Τόγια, ο οποίος βρήκε το θάρρος να υπερασπιστεί (με… κυβερνητική «κομψότητα», βέβαια) τον Μάριο: «Πιστεύω ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα της προφυλάκισης ενός νεαρού παιδιού. Κανένας δεν ωφελήθηκε από τη φυλακή ιδιαίτερα σε μία τέτοια ηλικία. Από κει και πέρα το λόγο έχει η δικαιοσύνη».

Λεωνίδας Σακλαμπάνης

Σχόλια

Exit mobile version