Η Παρασκευή ήταν «Ημέρα Οργής» σε όλο τον αραβικό κόσμο. Μια γιγαντιαίων διαστάσεων θετική ανάδραση μέσα στον αραβικό κοινωνικό χώρο εκτυλίσσεται, με τη μία εξέγερση να τροφοδοτεί την άλλη, σε μια αυτοενισχυόμενη διαδικασία, εμπνέοντας τα κινήματα μέχρι το μακρινό Ουισκόνσιν των ΗΠΑ, όπου οι απεργοί εργαζόμενοι κρατούν πικέτες με συνθήματα «Είμαστε Αιγύπτιοι».

Η αλληλεγγύη μεταξύ των πληθυσμών των αραβικών χωρών είναι το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο. Στην Αίγυπτο κρατούν σημαίες της Λιβύης. Στο Ιράκ σημαίες της Αίγύπτου. Ένας ολόκληρος λαός, ο αραβικός, σηκώνεται όρθιος και ζητά δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη. Εκατό χιλιάδες διαδήλωσαν έξω από τα κυβερνητικά μέγαρα στην Τύνιδα με αίτημα να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός Μ. Γκανούσι. Δεκάδες χιλιάδες στη Σάναα πρωτεύουσα της Υεμένης, αλλά και στο νότο, στο Άντεν, απαιτώντας την απομάκρυνση του Σαλέχ. Η Ταχρίρ του Καΐρου γέμισε ξανά με διαδηλωτές που ζητούσαν να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός Αχμέτ Σαφίκ και η κυβέρνησή του, να αρθούν οι νόμοι έκτακτης ανάγκης, να απελευθερωθούν όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι και να δικαστεί ο Μουμπάρακ.
Η ευρηματικότητα των Αιγυπτίων εκφράστηκε άλλη μία φορά, «Παρασκευή της καθαριότητας: Υπερασπιστείτε την επανάσταση», ήταν το σύνθημα της ημέρας. Οι απεργίες συνεχίζονται αμείωτα στην Αίγυπτο. Σε πολλές πόλεις του Ιράκ και κυρίως στη Βαγδάτη ο κόσμος ανταποκρίθηκε μαζικά στην «Ημέρα της Οργής». Οι Ιρακινοί αγωνίζονται ενάντια στην έλλειψη βασικών υπηρεσιών, για κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, θέσεις εργασίας για τους νέους και λαϊκό έλεγχο για την καταπολέμηση της εκτεταμένης διαφθοράς. Στην Ιορδανία οι διαδηλωτές απαιτούν πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Στο Μπαχρέιν ζητούν να τερματιστεί η διακυβέρνηση από τη δυναστεία Αλ-Καλίφα, το βασικό σύνθημά τους είναι «Ο λαός θα ρίξει το καθεστώς». Στην Αλγερία, υπό την πίεση των διαδηλώσεων που συνεχίζονται επί έναν και πλέον μήνα, ο πρόεδρος Μπουτεφλίκα προχώρησε στην άρση των νόμων έκτακτης ανάγκης. Στη Σαουδική Αραβία, τον στυλοβάτη του αυταρχισμού στην περιοχή, έχει εξαγγελθεί αντίστοιχη κινητοποίηση για τον επόμενο μήνα με αίτημα την ψήφιση συντάγματος και την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων. Το Μαρόκο είδε πρωτοφανείς μαζικές διαδηλώσεις πριν από λίγες ημέρες.
Η αντιμετώπιση των διαδηλώσεων με βία από τις δυνάμεις καταστολής που οδήγησε σε θανάτους και τραυματισμούς –έξι νεκροί στο Ιράκ στις 25/2, 17 στην Υεμένη τις τελευταίες εβδομάδες, δεκάδες στο Μπαχρέιν- κόβει τις όποιες γέφυρες «διαλόγου» που πολύ όψιμα θυμήθηκαν οι αυταρχικές και δικτατορικές κυβερνήσεις.
Η αφύπνιση του αραβικού λαού προμηνύει πολύ μεγάλες ανατροπές, ανατροπές που δεν εξαντλούνται σε μια αλλαγή φρουράς μέσα στα ίδια τα αυταρχικά και δικτατορικά καθεστώτα.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!