Αρχική πολιτισμός Ηλεκτρικές αναγνώσεις φ. 19

Ηλεκτρικές αναγνώσεις φ. 19

Καύσωνας… Κεφάλι βαρύ με ένα ξεγυρισμένο καλοκαιρινό συνάχι. Φτάνω στη Νερατζιώτισσα και βρίσκω τα ρολά κατεβασμένα. Κανείς άνθρωπος να ρωτήσεις. Καμία ανακοίνωση. Η εμπειρία του ταλαίπωρου-καθημερινού επιβάτη του Ηλεκτρικού με οδηγεί στα λεωφορεία. Ο οδηγός πρέπει να με… αντιπαθούσε, γιατί μόλις με είδε να φτάνω στη στάση, έκλεισε τις πόρτες και έφυγε.

Μάλλον επρόκειτο περί συνωμοσίας. Το ίδιο ακριβώς συνέβη όταν τρεχάτος και αργοπορημένος έφτασα στην πόρτα του συρμού του Ηλεκτρικού. Το ότι έχω ακόμη μύτη, είναι θαύμα! Μαθαίνω –εκ των υστέρων– πως ο σταθμός θα παραμείνει κλειστός μέχρι τις 25 Ιουλίου (αναμένω τις διαμαρτυρίες του Σκάϊ για το πλήγμα στον τουρισμό).  …Με όλα αυτά δεν πρόλαβα να ρίξω ούτε μάτια στο βιβλιαράκι που είχα αρχίσει, κάτι που έκανα κατά τη μακρά και κυκλική μου επιστροφή στο σπίτι. Νύχτες στο Φλόρες (Καστανιώτης), λοιπόν και ο συγγραφέας Σέσαρ Άιρα μας πηγαίνει στην Αργεντινή της κρίσης και του ΔΝΤ. Εικόνες από το μέλλον μας; Οι ήρωές του ένα ζευγάρι συνταξιούχων, που για να συμπληρώσουν την κουτσουρεμένη τους σύνταξη, κάνουν delivery πίτσας με τα πόδια (εξασφαλίζοντας με αυτή τη γυμναστική και τη… μακροζωία τους!) Από σελίδα σε σελίδα οι βεβαιότητές μας ανατρέπονται και όλα βυθίζονται σε ένα παιχνίδι του παραλόγου…
…Αναζητώ κι εγώ απαντήσεις για την κρίση, αλλά κυρίως για τον τρόπο που πρέπει να δράσουμε. Και πέφτω στο βιβλίο του Στέλιου Αλεξανδρόπουλου, Συλλογική Δράση και Αντιπροσώπευση Συμφερόντων πριν και μετά τη Μεταπολίτευση στην Ελλάδα (Κριτική). Πρόκειται για τη μέχρι σήμερα αδημοσίευτη διδακτορική διατριβή (Πάντειο, 1990) του αδικοχαμένου Καθηγητή. Το Μάιο του 2006, μετά από τη σύγκρουσή του με τις Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Κρήτης, αποχώρησε από τη Γενική Συνέλευση του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και λίγα λεπτά αργότερα, άφησε την τελευταία του πνοή μέσα στο γραφείο του… Το βιβλίο του παραμένει επίκαιρο. Όποιες αντίθετες απόψεις κι αν έχει κανείς, είναι μια καλή βάση για το διάλογο επί της ουσίας που σπανίως γίνεται στην Αριστερά… Κρατάω μετά μανίας σημειώσεις. Αποφασίζω να συνεχίσω το διάβασμα στο σπίτι. Το συγκεκριμένο βιβλίο μάλλον δεν ενδείκνυται για το στρίμωγμα του Ηλεκτρικού…
…Κι έτσι από περιέργεια –και λόγω μεγέθους– αρχίζω να διαβάζω το e-Drugs του Θοδωρή Καραγεωργίου (Κεδρος). Πρόκειται για το πρώτο βιβλίο του νεαρού συγγραφέα, που με εξαιρετική μαεστρία μας οδηγεί στο σκοτεινό κόσμο του διαδικτύου, φτιάχνοντας ένα εξαιρετικό θρίλερ με διηγήματα που τα συνδέει ένας κοινός ιστός: Η εξάρτηση από το δίκτυο. Ο ποταμός της πληροφόρησης γίνεται το ναρκωτικό της νέας εποχής…
…Η Άρρωστη Πολιτεία της Γαλάτειας Καζαντζάκη σε νέα έκδοση με επίμετρο της Κέλης Δασκαλά (Ελληνικά Γράμματα). Διαβάζω για τον κόσμο της Σπιναλόγκα και των λεπρών, των απόβλητων στο επίμετρο της Κ. Δασκαλά και σκέφτομαι πόσο εύκολα ξεχνάμε. Χρειάστηκε να έρθει η Βικτόρια Χίσλοπ, να γράψει το γνωστό best seller Το Νησί, για να ανθίσει μια έρευνα και να πλουτίσει η βιβλιογραφία. Για να γνωρίσουμε κι εμείς το βιβλίο της Καζαντζάκη και ίσως αύριο του Κορνάρου…
…Και κλείνω με το τελευταίο μικρό αριστούργημα του Φίλιπ Ροθ. Η Ταπείνωση (Πόλις). Όπου ένας διάσημος ηθοποιός φτάνει σε πλήρες αδιέξοδο, όταν νιώθει πως το ταλέντο του έχει ξαφνικά χαθεί –για πάντα. Μια απρόσμενη και συναρπαστική ερωτική ιστορία τον βγάζει από την κατάθλιψη και τη νάρκη για να τον βυθίσει ακόμη περισσότερο, όταν βιώνει και πάλι την εγκατάλειψη. Την έσχατη λύση δίνει ο ίδιος παίζοντας τον τελευταίο ρόλο της ζωής του, χωρίς θεατές…    
Κώστας Στοφόρος

 

Σχόλια

Exit mobile version