Οι πολίτες της περιοχής το επαναχρησιμοποιούν προς όφελος της κοινωνίας

Το περιφρονημένο κτίριο του παλαιού δημαρχείου στην οδό Κουμουνδούρου, πλησίον της εκκλησίας «Κοίμηση της Θεοτόκου» (Παναγίτσα) στην Ιερά Οδό, ξαναζωντανεύει από τους Ενεργούς Πολίτες του Χαϊδαρίου. Το κτίριο λειτούργησε ως Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χαϊδαρίου μέχρι το 2005 και εγκαταλείφθηκε όταν τα τμήματα επιμόρφωσης μεταφέρθηκαν στην οδό Κολοκοτρώνη (πρώην ΝΕΛΕ). Από τότε και για έξι ολόκληρα χρόνια το κτίριο παρέμεινε κλειστό.
Το κτίριο αυτό, που φέρει το όνομα του πρώην δημάρχου Δημήτρη Γιαχνή, είναι ιστορικό, καθώς ανήκε σε Γερμανό κατάσκοπο και μετά την απελευθέρωση κατασχέθηκε από το ελληνικό δημόσιο για να στεγάσει το Δημοτικό Σχολείο Χαϊδαρίου και το Δημαρχείο από το 1965 ως το 1978. Μέχρι το 2005 λειτούργησε ως Πνευματικό Κέντρο του Δήμου και στη συνέχεια απαξιώθηκε.
Οι πολίτες του Χαϊδαρίου που συμμετέχουν στο Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο Χαϊδάρι-Ιστός, επαναχρησιμοποιούν το παλαιό Δημαρχείο, προς όφελος της κοινωνίας. Το αραχνιασμένο ισόγειο του παλαιού Δημαρχείου πρόκειται να καθαριστεί, να βαφτεί και να διακοσμηθεί με έπιπλα, με βιβλία, με φωτογραφίες και με αφίσες που θα φέρουν οι πολίτες του Χαϊδαρίου από τα σπίτια τους.
Στο εγκαταλελειμμένο κτίριο του παλαιού Δημαρχείου οι πολίτες του Χαϊδαρίου θέλουν να ξαναδώσουν ζωή, να στεγάσουν το όραμά τους, που δεν είναι άλλο από τη διατήρηση του κοινωνικού ιστού, με αλληλέγγυα και κοινωνική δράση, σε μια εποχή έντονης πολιτικής, οικονομικής, πολιτιστικής, περιβαλλοντικής κρίσης.
Στο απαξιωμένο κτίριο του παλαιού Δημαρχείου θέλουν να συναντηθούν με όλους τους πολίτες που επιθυμούν να συμμετέχουν στην επανάχρηση του χώρου. Στο ιστορικό κτίριο του παλαιού Δημαρχείου θέλουν να «γράψουν» μια νέα σελίδα στην κοινωνική ιστορία, με αυτοδιαχείριση, αλληλεγγύη, αλληλοβοήθεια, με νέες πολιτιστικές και ηθικές αξίες.
Οι άμεσοι στόχοι του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο Χαϊδάρι-Ιστός είναι η ανίχνευση των άμεσων κοινωνικών προβλημάτων και οι πρωτοβουλίες για τους συμπολίτες μας, που βρίσκονται σε ανάγκη και το κοινωνικό κράτος, λόγω της ανεπάρκειάς του, αδυνατεί να τους καλύψει. Είναι οι νομικές, ιατρικές, οικονομικές και άλλες συμβουλές που θα προσφέρονται άμεσα. Άλλοι στόχοι του δικτύου είναι τα ανταλλακτικά παζάρια, η τράπεζα χρόνου, η επιμόρφωση, η παραγωγή και η κατασκευή προϊόντων (σαπούνι, μπίρα, γιαούρτι κ.λπ.), η ψυχαγωγία, τα μαθήματα κάθε είδους, η ενισχυτική διδασκαλία σε μαθητές κ.ο.κ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!