Μεγάλη επιτυχία για την Πατριωτική Αριστερά

Η συντριβή των σοσιαλιστών και η συνακόλουθη εκτίναξη της Δεξιάς, ήταν το αποτέλεσμα των εκλογών που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή στο ισπανικό κράτος. Με 44,6% και απόλυτη πλειοψηφία σε έδρες, το δεξιό Λαϊκό Κόμμα επικράτησε των «σοσιαλιστών» που οδήγησαν το ισπανικό κράτος σε… ελληνικές καταστάσεις – και «ανταμείφθηκαν» με το χαμηλότερο ποσοστό της ιστορίας τους, χάνοντας 59 από τις 169 έδρες που κατείχαν στην προηγούμενη Βουλή. Παρ’ όλα αυτά, τα επίσημα ΜΜΕ «ξέχασαν» να αναλύσουν ορισμένα εξίσου ενδιαφέροντα στοιχεία, με σημαντικότερο το αποτέλεσμα που πέτυχε η βασκική Πατριωτική Αριστερά, η οποία στη Χώρα των Βάσκων σχεδόν ισοβάθμισε στην πρώτη θέση με το δεξιό Λαϊκό Κόμμα. Η εκλογική λίστα AMAIUR απέσπασε 22% των ψηφισάντων και στέλνει, έτσι, 7 βουλευτές στην ισπανική Βουλή! Ήδη η συμμετοχή της Πατριωτικής Αριστεράς και των συμμάχων της στην εκλογική διαδικασία ήταν μια πρώτη νίκη, αφού το ισπανικό κράτος δεν κατάφερε να απαγοραεύσει και αυτό το συνδυασμό, όπως επανειλημμένα έκανε στο παρελθόν.
Το ποσοστό, όμως, που κέρδισε (το μεγαλύτερο που έχει πετύχει σε εθνικές εκλογές) αποτελεί χαστούκι για όλες τις καθεστωτικές δυνάμεις, που εδώ και δεκαετίες επιμένουν να αντιμετωπίζουν την Πατριωτική Αριστερά ως συμμορία τρομοκρατών. Δεκάδες ηγέτες και στελέχη αυτού του προοδευτικού λαϊκού ρεύματος παραμένουν ακόμη και σήμερα φυλακισμένα, με πιο γνωστό τον Αρνάλντο Οτέγκι, που εδώ και δεκαετίες μπαινοβγαίνει στα κελιά του ισπανικού κράτους ως «απολογητής της τρομοκρατίας». Ταυτόχρονα, ιδίως η νεολαία της Πατριωτικής Αριστεράς υφίσταται κυριολεκτικό πογκρόμ από τις δυνάμεις καταστολής – έχουν καταγγελθεί ακόμη και βιασμοί συλληφθέντων νεολαίων μέσα σε αστυνομικά τμήματα, ενώ τα βασανιστήρια θεωρούνται «αναμενόμενος υπερβάλλων ζήλος».
Είναι σαφές ότι στο εκλογικό αποτέλεσμα έπαιξε ρόλο η πρόσφατη διακήρυξη της ΕΤΑ για επ’ αόριστον μονομερή εκεχειρία και διάθεση κατάθεσης των όπλων εάν δοθεί στο βασκικό λαό η δυνατότητα να αποφασίσει ελεύθερα ο ίδιος για το μέλλον του. Αυτό άλλωστε ζητά επίμονα εδώ και καιρό από το ισπανικό κράτος η Πατριωτική Αριστερά, με επανειλημμένες συγκεκριμένες προτάσεις για ειρηνική και δημοκρατική επίλυση της σύγκρουσης. Μέχρι τώρα, η μοναδική απάντηση που λάμβανε ήταν η βάρβαρη καταστολή. Όμως είναι πλέον αμφίβολο αν η ραχοκοκαλιά της ισπανικής πολιτικής σκηνής, οι δεξιοί και οι «σοσιαλιστές» που εναλλάσσονται στην εξουσία τηρώντας απαράλλαχτη αδιαλλαξία έναντι των Βάσκων, θα μπορέσει να συνεχίσει την ίδια στάση.
Επιπλέον, πέραν των 7 βουλευτών που στέλνει η βασκική Πατριωτική Αριστερά στη νέα Βουλή, η καταλανική Ρεπουμπλικανική Αριστερά, το Μπλοκ της Γαλικίας και η Συμμαχία των Κανάριων διατηρούν τις έδρες που είχαν μέχρι σήμερα – 3, 2 και 2 αντίστοιχα. Δημιουργείται, έτσι για πρώτη φορά, μια τόσο ισχυρή ομάδα αυτονομιστικών κινήσεων που αμφισβητούν ανοιχτά την κυριαρχία της Μαδρίτης. Τέλος, άλλο ένα «διαφορετικό» στοιχείο αυτών των εκλογών ήταν η μεγάλη άνοδος της Ενωμένης Αριστεράς (6,9% από 3,7%) μετά από μια πολύχρονη περίοδο εσωτερικής κρίσης. Πλέον η Ενωμένη Αριστερά εκπροσωπείται με 11μελή ομάδα στην ισπανική Βουλή – στην προηγούμενη, «βοηθούντος» και του εκλογικού νόμου, διέθετε μόλις δύο βουλευτές.

Ε.Φ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!