Οι γνωστές αντιπαραθέσεις κυριάρχισαν και πάλι στη συνεδρίαση

Με την απόφαση για ένταση των δράσεων και παρεμβάσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αλλά και με την οριστικοποίηση ότι το ιδρυτικό του συνέδριο θα διεξαχθεί εντός του προσεχούς Ιουλίου, έληξε η διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος την περασμένη Κυριακή.
Αν και θα περίμενε κανείς ένα σημαντικό μέρος των εργασιών της Κ.Ε. να καταλάβει ο απολογισμός των αποφάσεων της προηγούμενης συνεδρίασης του Φεβρουαρίου, εν τούτοις η συζήτηση υποτίμησε αυτά τα θέματα και η πλειονότητα των ομιλητών επέλεξε να επικεντρώσει στα ζητήματα των συμμαχιών, του προσανατολισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σχετικά με το ευρώ, και της δημοκρατικής συγκρότησης του φορέα. Έτσι, προηγούμενες αποφάσεις όπως η συστηματική ενίσχυση των αντιστάσεων στις ιδιωτικοποιήσεις, η συζήτηση στις Τοπικές Οργανώσεις και καμπάνια για ένα σχέδιο παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης της χώρας, δεν απολογίστηκε αν έγιναν, πώς έγιναν κλπ. Και αυτό γεννά ερωτηματικά τόσο γύρω από τις διαδικασίες, όσο και γύρω από τη λειτουργία της Κ.Ε.: Εξελίσσεται σε ένα όργανο όπου όλοι αποφασίζουν και μετά ο καθένας υλοποιεί ό,τι νομίζει;
Μολονότι το προηγούμενο διάστημα οι εξελίξεις στην Κύπρο κινητοποίησαν τον ΣΥΡΙΖΑ και πλούτισαν στην πρώτη φάση τη συζήτηση στη Γραμματεία του σχήματος, η συνεδρίαση της Κ.Ε. έδωσε πολύ χρόνο στη γνωστή πλέον αντιπαράθεση γύρω από την κυβέρνηση της Αριστεράς και την έξοδο από την Ευρωζώνη, χωρίς να αποφύγει την ακατάσχετη «ευρωλογία» και χωρίς προσπάθεια να διερευνηθούν οι πολιτικές, γεωστρατηγικές, οικονομικές και κοινωνικές προϋποθέσεις μιας τέτοιας προοπτικής. Από την άλλη, αναδεικνυόταν ως απάντηση στην ευρωέξοδο μια εξίσου μονομερής αντίληψη που εξαντλεί τα όρια των επιλογών του ΣΥΡΙΖΑ απαραιτήτως εντός του ευρωπαϊκού χώρου και των θεσμών του.
Στο σκέλος των αποφάσεων, και πριν από το κείμενο της πολιτικής απόφασης της Κ.Ε., κατατέθηκαν ψηφίσματα για έγκριση από το σώμα. Το πρώτο αφορούσε την κρίση στην Κορεατική Χερσόνησο, το οποίο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία αν και προκάλεσε αντιδράσεις επειδή από την αρχή του κιόλας έδινε αφορμή να καταγγέλλεται η Βόρεια Κορέα για την απειλή χρήσης πυρηνικών, παρά την επίθεση που η χώρα αυτή δέχεται από ΗΠΑ και Νότια Κορέα (βλ. και σελ. 12). Εγκρίθηκε επίσης ψήφισμα αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους ενάντια στα μεταλλεία χρυσού κατοίκους της Ιερισσού.
Στη διαδικασία του σχεδίου πολιτικής απόφασης η Αριστερή Πλατφόρμα κατέθεσε δύο τροπολογίες. Η πρώτη αφορούσε την ευρωζώνη και υπογράμμιζε ότι το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη «σε καμιά περίπτωση δεν συνιστά “καταστροφή” ή εθνική απομόνωση […] Αντίθετα, στο βαθμό που εντάσσεται σε ένα προοδευτικό σχέδιο ρήξης με τα μνημόνια και την τρόικα και ανατροπής της λιτότητας με κατεύθυνση το σοσιαλισμό, μπορεί να αποτελέσει, παρά τις προσωρινές δυσκολίες που θα επιφέρει, μια βιώσιμη και θετική πρόταση διεξόδου με ελπιδοφόρο ορίζοντα για τον ελληνικό λαό και όλους τους λαούς της Ευρώπης». Η δεύτερη τροπολογία έκανε λόγο για συνεργασία και συμπόρευση όλων των δυνάμεων της Αριστεράς, «κατά πρώτο λόγο του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που θα έδινε ισχυρό αριστερό προβάδισμα στο πολιτικό σκηνικό» και την οποία οι εξελίξεις σε Ελλάδα και Κύπρο φέρνουν αντικειμενικά πιο… κοντά.
Μετά από συζήτηση και ψηφοφορία οι δύο αυτές τροπολογίες απορρίφθηκαν από την πλειοψηφία των μελών της Κ.Ε.

Η πολιτική απόφαση
Οι εργασίες του διημέρου, από τις οποίες δεν έλειψε ο οξύς σε κάποιες στιγμές τόνος και η προσπάθεια να καταγραφούν διαφοροποιήσεις και συσχετισμοί, ολοκληρώθηκαν με την κατά πλειοψηφία έγκριση επί του σχεδίου πολιτικής απόφασης. Σύμφωνα με αυτήν, το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα διεξαχθεί στις 10-14 Ιουλίου και θα έχει προηγηθεί ο προσυνεδριακός διάλογος από 15 Μαΐου έως 30 Ιουνίου.
Κατά τα λοιπά, στο τελικό πολυσέλιδο κείμενο της απόφασης, εκτός από την εκτίμηση της συγκυρίας, επισημαίνεται ότι «Το σχέδιό μας δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς την ολόπλευρη στήριξη του λαού, όχι στον ΣΥΡΙΖΑ–ΕΚΜ αλλά σε όλες εκείνες τις αλλαγές που θα μπορέσουν να μας οδηγήσουν στην υπέρβαση της σημερινής κρίσης. Η δέσμευσή μας είναι ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς θα δώσει όλες τις θεσμικές δυνατότητες στο λαό μέσα από ένα σχέδιο πραγματικής δημοκρατίας, συμμετοχής και ελέγχου».
Ενώ ξεκαθαρίζεται ότι «Στόχος μας δεν είναι να σώσουμε το ευρώ στην Ελλάδα. Γιατί πάση θυσία στο ευρώ, σημαίνει πάση θυσία στο μνημόνιο, πάση θυσία στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των υπό γερμανική ηγεμονία ευρωπαϊκών πολιτικών ελίτ. […] Εμείς έχουμε σχέδιο ισχυρής διαπραγμάτευσης για την κοινωνική σωτηρία. Έχουμε σχέδιο που μοιραζόμαστε με τους υπόλοιπους λαούς του Νότου και τους εργαζόμενους του Βορρά. Για μας η έξοδος από το ευρώ δεν είναι επιλογή μας αλλά οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο».
Λυδία λίθο για την επιτυχία των στόχων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, εκτιμά η απόφαση της Κ.Ε., είναι η συμβολή του «στη δημιουργία ενός πολιτικού ρεύματος διεξόδου. Πολιτικού ρεύματος που θα θέτει στους στόχους του την ανατροπή των μνημονίων και παράλληλα θα αγωνίζεται για να διαμορφωθούν θέσεις για την πολιτική επαναθεμελίωση, την πραγματική δημοκρατία, την παραγωγική ανασυγκρότηση προς όφελος του λαού, την ανακούφιση των εργαζομένων, τη χειραφέτηση και την αναζήτηση μιας νέας θέσης της Ελλάδας στον σύγχρονο κόσμο. […] Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στην πρότασή του για συνεργασία των δυνάμεων από την αριστερή σοσιαλδημοκρατία, την ριζοσπαστική οικολογία ως την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, μια πρόταση που ήταν από την αρχή ταυτισμένη με τον ίδιο, μια πρόταση που βρίσκεται στο πυρήνα του σχεδίου για την κυβέρνηση της Αριστεράς […]
Είναι σαφές πως στις σημερινές έκτακτες συνθήκες δεν μπορούμε να περιμένουμε έως ότου οι ηγεσίες της Αριστεράς κατανοήσουν την ανάγκη της ενότητας και της ενωτικής δράσης για να έρθει σε ισχύ η πρότασή μας. Ταυτόχρονα όμως δηλώνουμε πρόθυμοι ανά πάσα στιγμή σήμερα και αύριο, πριν ή μετά τις εκλογές να ανοίξουμε ένα διάλογο και να προχωρήσουμε σε βήματα ενότητας για την ανατροπή της καταστροφής και τη στήριξη της κυβέρνησης της Αριστεράς».

Χ.Π.

Συνέδριο ουσίας κι όχι καταγραφής συσχετισμών

Επιφυλάξεις διατυπώθηκαν από μερίδα μελών της Κ.Ε.

Δήλωση με την οποία εξέφραζαν τις επιφυλάξεις τους σχετικά με τον τρόπο που δρομολογείται το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κατέθεσαν στη συνεδρίαση της Κ.Ε. ορισμένα από τα μέλη της. Τη δήλωση υπογράφουν τα μέλη της Γραμματείας: Λουκάς Αξελός, Γιώργος Νικολακάκης, Ρούντι Ρινάλντι, Γιάννης Χατζηαντωνίου, καθώς και τα μέλη της Κ.Ε.: Ισμήνη Αναγνωστάκη, Βασίλης Ασημακόπουλος, Στέλιος Ελληνιάδης, Βαγγέλης Καραγρηγορίου, Σταύρος Καράμπελας, Νίνα Κασιμάτη, Αντώνης Μαρκόπουλος, Σοφία Μπανιά, Νίκος Νούλας, Έλενα Πατρικίου, Γιάννης Σχίζας, Ελένη Σωτηρίου, Γιώργος Τζαφέρης, Δήμος Τσακνιάς και Γιώργος Χερουβής.
«Δεν θέλουμε ένα συνέδριο πρόχειρο, κατώτερο των πραγματικών μας δυνατοτήτων. Υποστηρίζουμε ότι χρειαζόμαστε ένα συνέδριο ουσίας και όχι ένα συνέδριο καταγραφής συσχετισμών» τονίζουν οι υπογράφοντες, εξηγώντας: «Χρειαζόμαστε ένα συνέδριο πολιτικής προετοιμασίας μπροστά στην δύσκολη περίοδο που ανοίγει. Αυτό θα σήμαινε πλήρης και ολόπλευρη προετοιμασία στα πλαίσια μιας συμφωνίας, μιας πρότασης, μιας πολιτικής γραμμής που θα συνέβαλε στη δημιουργία ενός μεγάλου πολιτικού ρεύματος αλλαγής, ανατροπής και διεξόδου. Θα σήμαινε αποσαφήνιση συνολικά μέσα στα πλαίσια του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, μέσα στις οργανώσεις του και στην πλειοψηφία του λαού που κοιτάζει με ελπίδα προς εμάς. […] Υποστηρίζουμε ότι αντί της προχειρότητας και του χειροτεχνισμού χρειαζόμαστε μια καθαρή πολιτική για τον φορέα που οικοδομούμε. Χρειαζόμαστε μια πολιτική για την δημιουργία ενός ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ των μελών, ενός φορέα των μελών. Μετατόπιση του κέντρου βάρους όλης της λειτουργίας στην πολιτικοποίηση, στην εσωκομματική δημοκρατία, στη δράση, στην πρωτοβουλία, στη συμμετοχή. Είναι αναγκαίο το σπάσιμο της λογικής των συσχετισμών και η κατοχύρωση της συμμετοχής χιλιάδων ανθρώπων μέσα στη ζωή και την δράση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.
Με βάση όλα τα παραπάνω, υποστηρίζουμε ότι θα ήταν πιο σωστό να πάμε σε ένα καταστατικό συνέδριο τον Ιούνιο, και όχι τον Ιούλιο μέσα στο καλοκαίρι, για να συζητήσουμε όλα τα ζητήματα της δημιουργίας και της λειτουργίας του νέου φορέα με το βλέμμα στο μέλλον και στην Αριστερά του 21ου αιώνα. Για τα πολιτικά ζητήματα υποστηρίζουμε ότι θα μπορούσε η διαδικασία να ανοίξει από τώρα, στο πνεύμα που περιγράψαμε πριν. Μέσα από περιφερειακές, τοπικές, νομαρχιακές, κλαδικές συσκέψεις όλων των οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με βάση τις αποφάσεις της Κ.Ε. Μπορούμε να ξεκινήσουμε έτσι, να ξεδιπλώσουμε όλα τα ζητήματα, να συζητήσουμε με ηρεμία και να πάμε σε μια ουσιαστική διαδικασία τον Οκτώβριο για τα πολιτικά ζητήματα».
Παρ’ όλα αυτά, στη δήλωση ξεκαθαρίζεται ότι αν η πλειοψηφία της Κ.Ε. θεωρεί ότι χρειάζεται το συνέδριο να γίνει τον Ιούλιο, «θέλουμε να σας δηλώσουμε ότι θα δουλέψουμε για την πραγματοποίηση ενός συνεδρίου ουσιαστικού, δημοκρατικού, των μελών, επεξεργασίας μιας πολιτικής πρότασης διεξόδου για το λαό και τη χώρα και δημιουργίας ενός μεγάλου πολιτικού ρεύματος ανατροπής και αλλαγής μέσα στην ελληνική κοινωνία».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!