Αρχική διεθνή Ευρωπαϊκή Εκστρατεία Μποϊκοτάζ κατά της Agrexco

Ευρωπαϊκή Εκστρατεία Μποϊκοτάζ κατά της Agrexco

Στις 4 και 5 Ιουνίου, στο Μονπελιέ της Γαλλίας, συναντήθηκαν 100 ακτιβιστές από 9 χώρες (Ιταλία, Ελβετία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία και Παλαιστίνη) για το πρώτο Ευρωπαϊκό Φόρουμ ενάντια στην Agrexco.

Η Agrexco είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φρέσκων προϊόντων του Ισραήλ και οι περισσότερες πωλήσεις της γίνονται στις ευρωπαϊκές αγορές, με την επωνυμία Carmel. Η Agrexco αποτελεί κυρίαρχο στόχο της εκστρατείας Μποϊκοτάζ, Από-επένδυση και Κυρώσεις (BDS), επειδή η ισραηλινή κυβέρνηση κατέχει το 50% των μετοχών της εταιρίας και γιατί το 60-70% των φρούτων και λαχανικών της καλλιεργούνται στους παράνομους εποικισμούς στη Δυτική Όχθη. Η Rafeef Ziadah, εκπρόσωπος της Εθνικής Παλαιστινιακής Επιτροπής BDS (BNC), είπε πως η εκστρατεία ενάντια στην Agrexco περιλαμβάνει και τα τρία σκέλη του BDS: μποϊκοτάζ στα προϊόντα της Agrexco, απόσυρση επενδύσεων με την αναστολή των εμπορικών συμφωνιών και κυρώσεις μέσα από νομικές διαδικασίες. Η συνενοχή της Agrexco, σε ευρεία κλίμακα παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων (βγάζει κέρδος καλλιεργώντας σε κλεμμένο έδαφος, κλέβει νερό για την άρδευση, χρησιμοποιεί παιδική εργασία) ανοίγει δυνατότητες να απλωθεί η εκστρατεία πέρα από τα δίκτυα αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη και να βρεθούν σύμμαχοι σε άλλα κινήματα κοινωνικής δικαιοσύνης.
Ο Michael Deas, ο συντονιστής του BNC στην Ευρώπη, τόνισε τη σημασία του μποϊκοτάζ στην ίδια την Agrexco ως εταιρία και όχι μόνο στα προϊόντα που εξάγει από τους παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς. Εκτός από τα προβλήματα στον προσδιορισμό της προέλευσης (η Agrexco, σε πολλές περιπτώσεις, βάζει ψεύτικες ετικέτες προέλευσης στα προϊόντα της ή αναμειγνύει τα προϊόντα από τους εποικισμούς με αυτά που προέρχονται από την ισραηλινή πλευρά της πράσινης γραμμής) η αγορά προϊόντων της Agrexco σημαίνει υποστήριξη σε μια εταιρία που κερδίζει από την κατοχή και τις πολιτικές απαρτχάιντ της ισραηλινής κυβέρνησης.
Συζητήθηκαν πιθανές νομικές δράσεις ενάντια της Agrexco και αναφέρθηκε μία περίπτωση στη Γαλλία, όπου ένας δικαστικός μελέτησε τα ναυτιλιακά τελωνειακά έγγραφα της Agrexco και βρήκε αποδείξεις που συνιστούν απάτη. Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το 2010, τα προϊόντα που προέρχονται από ισραηλινούς εποικισμούς δεν εμπίπτουν στην προνομιακή εμπορική τιμολόγηση που ορίζει η συμφωνία Ε.Ε.-Ισραήλ. Ωστόσο, βρέθηκαν χουρμάδες από την Κοιλάδα του Ιορδάνη που ανέγραφαν «Προνομιακό, ισραηλινής προέλευσης».
Το διήμερο αυτό φόρουμ κατάφερε να ενώσει τις διάφορες εκστρατείες σε όλη την Ευρώπη με σκοπό το συντονισμό των δράσεων και την ενδυνάμωση του κινήματος για μια Ευρώπη χωρίς Agrexco. Το πρώτο βήμα του νεοσυσταθέντος ευρωπαϊκού δικτύου είναι η Παγκόσμια Μέρα Δράσης κατά της Agrexco, στις 26 Νοεμβρίου 2011.

Μπορείτε να δείτε τη λίστα με ισραηλινές εταιρίες και πολυεθνικές που στηρίζουν το Ισραήλ στο https://r-freepalestine.blogspot.com/search/label/Boycott

 

Σχόλια

Exit mobile version