Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη ΕΥΑΘ: Το νερό στους πολίτες, αλλά όχι δωρεάν…

ΕΥΑΘ: Το νερό στους πολίτες, αλλά όχι δωρεάν…

Συνεχίζει τις δημόσιες εκδηλώσεις η Κίνηση 136, με σκοπό να ενεργοποιήσει τους Θεσσαλονικείς να εξαγοράσουν οι ίδιοι την ΕΥΑΘ.

Η Κίνηση 136 αποτελείται από πολίτες, οικονομολόγους, νομικούς, εργαζόμενους, άνεργους, «αγανακτισμένους» του Λευκού Πύργου, ακτιβιστές από κοινωνικά κινήματα και στην όλη προσπάθεια σημαντικό ρόλο έχει το Σωματείο των Εργαζομένων της ΕΥΑΘ.
Κεντρικός στόχος της κίνησης είναι η εξαγορά της ΕΥΑΘ από τους πολίτες. «136 ευρώ, τόσα αντιστοιχούν σε κάθε υδρόμετρο συμπολίτη μας για να γίνει συμμέτοχος στη διαχείριση και την ποιότητα του νερού που πίνει. 136 ευρώ, πολλαπλασιαζόμενα με τα 550.000 υδρόμετρα που έχει εγκατεστημένα η ΕΥΑΘ, αντιστοιχούν στην τιμή πώλησης της εταιρίας στις πολυεθνικές του νερού. 136 ευρώ είναι το ποσό που, έτσι κι αλλιώς, θα πληρώσουμε όταν ιδιωτικοποιηθεί η ΕΥΑΘ, λόγω των αυξήσεων στα τιμολόγια», αναφέρει στην ιδρυτική ανακοίνωσή της η Κίνηση 136.
Την Τετάρτη στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης συναντήθηκαν πρωτοβουλίες πολιτών, μεμονωμένοι πολίτες και το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ σε μια προσπάθεια να τεθούν οι βάσεις της Κίνησης 136. Με αφορμή το ξεπούλημα του 40% της ΕΥΑΘ από την κυβέρνηση σε ιδιώτες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, επιδίωξη του κινήματος είναι «να αντισταθεί με τέτοιον τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται ο κοινωνικός χαρακτήρας της ΕΥΑΘ και η διατήρηση του νερού ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως προϊόν διαπραγμάτευσης με κάθε κερδοσκόπο, ντόπιο ή ξένο» όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Η Κίνηση 136 είναι μια συμφωνία αρχών οι οποίες τέθηκαν στις 10 Αυγούστου και ως σκοπό έχει «την εξαγορά από τους πολίτες του 40% της ΕΥΑΘ και της διαχείρισής της, τον κοινωνικό έλεγχο του νερού της πόλης, τη δημοκρατική λειτουργία της εταιρίας, τον μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα της εταιρίας, την άσκηση κοινωνικής πολιτικής και την προστασία του περιβάλλοντος», ανέφεραν οι συνδικαλιστές της ΕΥΑΘ κατά τη διάρκεια της τελευταίας σύσκεψης.
Οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, ενώ έχουν ορίσει την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ως ορόσημο για κλιμάκωση του αγώνα τους.
Η πρόταση του σωματείου της ΕΥΑΘ για εξαγορά των μετοχών της εταιρίας από τους πολίτες έχει προκαλέσει όμως και σφοδρές αντιδράσεις, κυρίως κομμάτων και οργανώσεων της Αριστεράς. Όπως λένε έμπειροι συνδικαλιστές πρόκειται για μια ιδιαίτερα επισφαλή διαδικασία, με κίνδυνο η ΕΥΑΘ να χαθεί, αφού οι πολίτες έχουν πρώτα πληρώσει για κάτι που ήδη τους ανήκει. Μάλιστα, δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να υπάρχουν εξελίξεις με τη δημιουργία νέας πρωτοβουλίας που θα θέτει ως κόκκινη γραμμή τη διατήρηση της ΕΥΑΘ σε κρατικό έλεγχο.
Λ.Α.

 

Σχόλια

Exit mobile version