«Θα πληρώνουμε την αξία των ακινήτων σε φόρους κάθε 5 χρόνια». Του Μάριου Διονέλλη

Με τον πιο κυνικό τρόπο ετοιμάζεται η εσωτερική τρόικα να «τιμήσει» τη δέσμευσή της για κατάργηση του Ειδικού Τέλους Ακινήτων, προωθώντας όμως έναν ακόμα πιο δυσβάσταχτο φόρο στα ακίνητα και μάλιστα σε ακόμα πιο διευρυμένη φορολογική βάση. Προς το παρόν οι «διαρροές» από το οικονομικό επιτελείο παίρνουν τη μορφή δημοσιευμάτων σε οικονομικά φύλλα, τα οποία παρουσιάζουν τις «σκέψεις του οικονομικού επιτελείου» προφανώς για να διερευνήσουν τις πρώτες αντιδράσεις.
Οι πληροφορίες, λοιπόν, αναφέρονται στον σχεδιασμό ενός νέου φόρου ακινήτων που θα αντικαταστήσει το χαράτσι αλλά θα επιβληθεί σχεδόν σε όλα τα ακίνητα της χώρας. Και ενώ το χαράτσι αφορούσε μόνο τα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα, ο νέος φόρος ακινήτων σχεδιάζεται να επιβληθεί ακόμα και σε αγροτεμάχια ή σε αδρανείς εκτάσεις αρκεί να έχουν κάποιον ιδιοκτήτη. Έτσι, συνολικά 5,6 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και περίπου 1 εκατομμύριο επιχειρήσεις θα φορολογηθούν για τρίτη ή τέταρτη φορά απλά και μόνο επειδή έχουν κάποιο ακίνητο στην ιδιοκτησία τους.
Η επιβολή του νέου φόρου, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, θα αφορά και τους ιδιοκτήτες εκτάσεων ή κτισμάτων εκτός σχεδίου πόλεως ή οικισμών αλλά ακόμα και εκτάσεις όπου έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά συστήματα.

Απάτη και για τους αγρότες…
Σύμφωνα με το σχέδιο, μόνη εξαίρεση στην επιβολή του νέου φόρου ακινήτων φαίνεται να αποτελούν οι εκτάσεις που ανήκουν σε «κατ’ επάγγελμα αγρότες». Και εκεί όμως φαίνεται να υπάρχει παγίδα, εφόσον ο προσδιορισμός της εξαίρεσης γίνεται όχι με βάση τη χρήση της γης αλλά την επαγγελματική δραστηριότητα του ιδιοκτήτη της. Ο όρος «κατ’ επάγγελμα» αφορά αγρότες που αποδεδειγμένα έχουν άνω του 50% των εισοδημάτων τους από την αγροτική δραστηριότητα. Στην πράξη όμως, αυτό οδηγεί σε αποκλεισμό χιλιάδων αγροτών που εργάζονται εποχιακά και είναι υποχρεωμένοι να έχουν και άλλο εισόδημα.
Όπως εξηγούν εκπρόσωποι του αγροτών στην Κρήτη μια έκταση με ελιές που δίνει καρπό μία φορά το χρόνο (το χειμώνα) και με δεδομένη τη χαμηλή τιμή του λαδιού, δεν μπορεί να καλύψει το 50% των εισοδημάτων ενός παραγωγού. Αν ο ίδιος άνθρωπος έχει άλλα έσοδα (π.χ. εργάστηκε εποχιακά σε ένα ξενοδοχείο για το καλοκαίρι) είναι πολύ πιθανό αυτό να του απέδωσε μεγαλύτερο ποσό σε σχέση με το αγροτικό του εισόδημα. Σε αυτή την περίπτωση δεν περιλαμβάνεται στους «κατ’ επάγγελμα αγρότες» και άρα η έκταση με τις ελιές του θα φορολογηθεί κανονικά ως αγροτεμάχιο.

Καταργείται το χαράτσι-αυξάνονται οι φόροι
Η τρικομματική κυβέρνηση ομολογεί το ίδιο κυνικά πως τα αναμενόμενα έσοδα από τον νέο φόρο ακινήτων θα είναι τα ίδια, ίσως και λίγο αυξημένα σε σχέση με το υπό κατάργηση χαράτσι, αγγίζοντας τα 3 δισ. ευρώ το χρόνο, την ώρα που το ειδικό τέλος στη ΔΕΗ υπολογιζόταν να αποφέρει γύρω στα 2,6 δισ.
Στον νέο φόρο θα ενσωματώνεται εκτός από το «χαράτσι» και ο υπάρχων Φόρος Ακίνητης Περιουσίας, ο οποίος επιβαρύνει κτίσματα και οικόπεδα εντός σχεδίου πόλης.
Παγίδα επίσης αποτελεί η αντικειμενική αξία των αγροτεμαχίων, η οποία θα προστίθεται στην αντικειμενική αξία των άλλων ακινήτων που τυχόν έχει ο φορολογούμενος ώστε να φορολογείται για το σύνολο της περιουσίας του. Και εδώ όμως στην ουσία προαναγγέλλεται το επόμενο χτύπημα με την φημολογούμενη γενική αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Τέλος, το αφορολόγητο για την αξία των ακινήτων θα είναι κοντά στα 100.000 ευρώ και η επιβάρυνση θα κλιμακώνεται ανάλογα με την αξία της περιουσίας, την οποία θα εκτιμά η εφορία.
Για καταστροφική πολιτική κάνουν λόγο παράγοντες της αγοράς ακινήτων αλλά και φοροτεχνικοί που βλέπουν ένα τεράστιο βάρος να πέφτει στις πλάτες εκατομμυρίων πολιτών. Χαρακτηριστική είναι η φράση του προέδρου των φοροτεχνικών υπαλλήλων Ηρακλείου Π. Μπαριτάκη, ο οποίος εκτιμά πως «κάθε 5 χρόνια ένας ιδιοκτήτης ακινήτου θα φτάσει να πληρώνει την αξία του σε φόρους».

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!