Στη ΔΕΗ τα λεφτά των Κρητικών με υποσχέσεις για επένδυση «χωρίς αντιδράσεις. Του Μάριου Διονέλλη

Την πόρτα στις ορέξεις των βιομηχανιών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ανοίγει η Περιφέρεια Κρήτης, προτείνοντας σύμπραξη με τη «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» την ώρα που δυναμώνει η αντίδραση σε όλο το νησί κατά της ευρείας κλίμακας εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, ανεμογεννητριών και υβριδικών σταθμών. Η πρόταση του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη κατατίθεται με τον μανδύα της Εταιρίας Λαϊκής Βάσης και σε συνεργασία με την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα προσφέροντας κατ’ ουσία στη ΔΕΗ τη ρευστότητα που της λείπει, ώστε να προχωρήσει στις επενδύσεις που σχεδιάζει.
Με τον τρόπο αυτό τα χρήματα των Κρητικών, που έχουν επενδυθεί στην Παγκρήτια Τράπεζα, θα «αιματοδοτήσουν» κατά 51% το νέο εταιρικό σχήμα ενώ το υπόλοιπο 49% θα μείνει στη ΔΕΗ. Μάλιστα, στην πρότασή του προς τον πρόεδρο τη ΔΕΗ ο περιφερειάρχης και ο πρόεδρος της τράπεζας Γ. Λεμπιδάκης, περίπου υπόσχονται  περιορισμό των αντιδράσεων στο νησί, αναφέροντας πως το προτεινόμενο επιχειρηματικό σχήμα είναι το καταλληλότερο «διότι έχει τη σφραγίδα, το κύρος αλλά και την εγγύηση της αιρετής Περιφέρειας Κρήτης» αλλά και ότι «μπορεί να ωριμάσει ταχύτερα και να υλοποιηθεί χωρίς αντιδράσεις το έργο, στοχεύοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη».
Και όλα αυτά χωρίς καν να ερωτηθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά ούτε και οι 80.000 Κρητικοί-μέλη της Παγκρήτιας Τράπεζας που θα επενδύσουν μέσω της κοινοπραξίας σε ένα έργο που ήδη συναντά σοβαρές αντιδράσεις. Ταυτόχρονα, ζήτημα ηθικής τάξης εγείρει και η προσωπική επιχειρηματική δράση του προέδρου της Τράπεζας στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς είναι ιδιοκτήτης αιολικού σταθμού 12MW στην Ανατολική Κρήτη και ακόμα τριών μικρών φωτοβολταϊκών σταθμών 80KW σε άλλες περιοχές του νησιού.
Στο Ηράκλειο το Παγκρήτιο Δίκτυο κατά των ΒΑΠΕ, που απαρτίζεται από  53 φορείς και πρωτοβουλίες πολιτών από κάθε γωνιά της Κρήτης, πραγματοποίησε τη δεύτερη συνάντησή του στις 7 Ιανουαρίου, μετά τις ανακοινώσεις Αρναουτάκη, και εξέφρασε τη σταθερή του άρνηση στην εγκατάσταση βιομηχανικών ΑΠΕ στο νησί. Κατά τη συνάντηση τονίστηκε ιδιαίτερα πως οι θέσεις για τις οποίες έχει ζητήσει αδειοδότηση από τη ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργεια) η εταιρία «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» είναι οι πλέον επιβαρυντικές για την Κρήτη, καθώς σε μεγάλο ποσοστό βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές του νησιού και διατυπώθηκε η αποφασιστικότητα των φορέων να αντισταθούν με κάθε τρόπο στην υλοποίηση των σχεδιασμών αυτών.

Αρνητικά παραδείγματα
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι εισηγήσεις για την επέλαση των Β-ΑΠΕ στη Σητεία σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση σε αυτήν την περιοχή, η οποία είναι παθούσα πάνω από δέκα χρόνια τώρα. «Οι επισκέπτες μας που χρόνια τώρα έρχονταν στην ευρύτερη περιοχή της Σητείας, είτε δεν ξαναέρχονται πλέον στην Κρήτη, είτε πάνε σε άλλες περιοχές», δήλωσαν χαρακτηριστικά μέλη του δικτύου από το δήμο Σητείας.
Παρόμοιες ανησυχίες εκφράστηκαν και από τα μέλη του δικτύου της περιοχής των Αστερουσίων, μόνο από ένα πρώτο και σχετικά μικρό «δείγμα» αιολικού σταθμού. Επίσης, παρουσιάστηκε σωρεία από παραβάσεις στις εφαρμογές των νόμων για το περιβάλλον, σε περιοχές τουριστικού καθώς και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!