Αρχική διεθνή Ερντογάν προς Ισραήλ: «Ζητήστε συγγνώμη»

Ερντογάν προς Ισραήλ: «Ζητήστε συγγνώμη»

Με αυτόν τον τίτλο περίπου δημοσιεύει η Hurriyet Daily News (24/11) το ρεπορτάζ της για τη διήμερη επίσημη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στον Λίβανο, την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη.

Ο Ερντογάν προέτρεψε τις αντίπαλες δυνάμεις να βρουν κοινή λύση στο ζήτημα του Ειδικού Δικαστηρίου για τον Λίβανο. Υπογράμμισε, επίσης, τη σημασία της αποφυγής εμφύλιας σύγκρουσης που θα μπορούσε να εξαπλωθεί και κάλεσε το Ισραήλ να ζητήσει συγνώμη για τα λάθη του στην περιοχή. «Θα υψώσουμε τη φωνή μας ενάντια σε εκείνους που σφαγίασαν αθώους ανθρώπους και παιδιά. Θα αποκαλέσουμε το φονιά φονιά, όταν χρειάζεται», είπε σε ομιλία του στο τουρκμενικό χωριό Κουάτσρα, κοντά στη Βηρυτό.
Η διήμερη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο που οι εντάσεις αυξάνονται και έχει επέλθει αδιέξοδο στις σχέσεις μεταξύ του πρωθυπουργού Σ. Χαρίρι και της Χεζμπολάχ, σε σχέση με το Ειδικό Δικαστήριο για τον Λίβανο. «Σκοπός της επίσκεψης ήταν να υπογραφούν διμερείς συμφωνίες και να ενισχυθούν οι τετραμερείς δεσμοί μεταξύ Τουρκίας, Συρίας, Ιορδανίας και Λιβάνου», δήλωσε το γραφείο του Λιβανέζου προέδρου Σλεϊμάν. Προσθέτοντας ότι «η επίσκεψη κάλυψε επίσης… τη σημασία που έχει η εξεύρεση λύσης σε όλα τα θέματα που άπτονται του διεθνούς δικαστηρίου».
Η επίσκεψη υπογραμμίζει τον ευρύτερο ρόλο που επιδιώκει να παίξει η Τουρκία, σε όλες τις πτυχές των ανοιχτών θεμάτων της Μέσης Ανατολής.

(Πηγή: Hurriyet Daily News)
Σχόλια

Exit mobile version