Εμπαιγμός, αλλά και πιθανή απάτη σε βάρος του Δημοσίου, στο Ηράκλειο. Του Δημήτρη Γουρνιανάκη

Το θέατρο του παραλόγου συνεχίζεται για τους «νεο-προσλαμβανόμενους» οικοδόμους τεχνίτες του Φράγματος Αποσελέμη ποταμού, στον Δήμο Χερσονήσου της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου Κρήτης. Οι τεχνίτες είναι εξειδικευμένο προσωπικό για αρχαιολογικές εργασίες και επί δύο εβδομάδες παραπέμπονται από την ΚΓ’ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων στην ΕΥΔΕ Ύδρευσης Ηρακλείου-Αγ. Νικολάου, ώστε να αποσαφηνίσουν με τι ημερομίσθιο θα προσληφθούν. Με 61,93 ευρώ, βάσει της τελευταίας κλαδικής σύμβασης των οικοδόμων του 2009, η οποία έληξε στις 31/12/11, ή με 26,18 ευρώ βάσει της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) όπως επιτάσσει ο Ν4046/2012 ο οποίος άρχισε να εφαρμόζεται από τον Αύγουστο του 2012; Το κουβάρι φαίνεται αρκετά μπερδεμένο. Ας το ξετυλίξουμε.
Η ΚΓ’ ΕΠΚΑ διενεργεί ανασκαφές εντός του εργοταξίου από τον Μάρτιο του 2007, όπου ανάδοχος είναι η κοινοπραξία ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ – ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ. Έκτοτε, οι εν λόγω τεχνίτες έχουν πλέον συνηθίσει: 6 μήνες δουλειά μέχρι να εξαντληθούν τα χρήματα από το κονδύλι και πρόσληψη όταν εγκριθεί το επόμενο. Να σημειώσουμε ότι το έργο αλλά και οι αρχαιολογικές εργασίες είναι συγχρηματοδοτούμενες από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Συνοχής.
Μετά από μήνες απραξίας, η πολυπόθητη μέρα έφτασε. Όταν όμως οι τεχνίτες πήγαν στο λογιστήριο της κοινοπραξίας, τους περίμενε μία δυσάρεστη έκπληξη. Η σύμβαση που τους προτείνεται είναι βάσει της ΕΓΣΣΕ, δηλαδή μεροκάματο μειωμένο κατά 60%. Μετά την προσωρινή παύση τον Αύγουστο καλέστηκαν τέλη Νοεμβρίου να υπογράψουν με μειωμένες αποδοχές. Παράλληλα, καμία αρμόδια υπηρεσία δεν τους δίνει απάντηση στο γιατί να προληφθούν βάσει της ΕΓΣΣΕ. Το ερώτημα όλων είναι εξαιρετικά λογικό: Γιατί να συμβεί αυτό, αφού όλοι είναι παλιοί εργαζόμενοι; Στο ερώτημα όλοι δηλώνουν αναρμόδιοι και παραπέμπουν στον Ν4046/2012. Οι τεχνίτες και ο Σύλλογος Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων βρήκαν στοιχεία που αποκαλύπτουν τον εμπαιγμό τους από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες. Και όχι μόνο αυτό, αλλά και πιθανή απάτη κατά του Ελληνικού Δημοσίου.

Τα χαρτιά που «καίνε»
Μετά από έρευνα του Συλλόγου Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζόμενων βρέθηκε στη Διαύγεια το έγγραφο της 14/11/12 με αριθμό πρωτοκόλλου Δ6/2332 της αρμόδιας Δ6 Διεύθυνσης Έργων Ύδρευσης και Αποχέτευσης του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Το έγγραφο αυτό έχει ως θέμα την έγκριση διάθεσης του ποσού των 390.000 ευρώ για την εκτέλεση επειγουσών αρχαιολογικών εργασιών στο πλαίσιο εκτέλεσης του έργου «Ύδρευση Ηρακλείου-Αγ. Νικολάου από το Φράγμα Αποσελέμη». Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα 85/2001 (ΦΕΚ 73/Α/2001) διευθύνουσα υπηρεσία και αρμόδια για την κατασκευή του έργου είναι η ΕΥΔΕ ύδρευσης Ηρακλείου-Αγ. Νικολάου, η οποία και εισηγείται στην προϊσταμένη της αρχή, τη (Δ6) Διεύθυνση Έργων Ύδρευσης-Αποχέτευσης την εκταμίευση του παραπάνω πόσου με το υπ’ αριθμόν 1628/26-10-2012 έγγραφο.
Το θέμα είναι ότι η εν λόγω εισήγηση και κατόπιν έγκριση του πόσου των 390.000 ευρώ προέκυψε από την εκτίμηση κόστους που περιέχεται στην τεχνική έκθεση της διευθύνουσας υπηρεσίας ΕΥΔΕ, η οποία έλαβε υπ’ όψιν της το έγγραφο Φ8/4/4729/5-7-2012 της ΚΓ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων. Βέβαια το έγγραφο αυτό διαθέτει μία συνολική εκτίμηση του κόστους των εργασιών, το οποίο υπολογίστηκε όσον άφορα τους οικοδόμους τεχνίτες, βάσει της τελευταίας κλαδικής σύμβασης των οικοδόμων (του 2009).

Πολλά και εύλογα ερωτήματα
Εν ολίγοις, η Διευθύνουσα Αρχή εισηγείται, στις 26/10/2012, την εκταμίευση του παραπάνω ποσού, βασιζόμενη σε μια τεχνική έκθεση, η οποία λαμβάνει υπ’ όψιν την κλαδική σύμβαση των οικοδόμων, δηλαδή ημερομίσθιο 61,93 ευρώ για τους τεχνίτες και 52,35 ευρώ για τους ανειδίκευτους. Η ίδια Διευθύνουσα Αρχή στις 26/11/2012 ανάβει το πράσινο φώς στην κοινοπραξία ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ – ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, να προσλάβει προσωπικό βάσει της ΕΓΣΣΕ, δηλαδή 26,18 ευρώ ημερομίσθιο για όλους ανεξαιρέτως. Ωραία πράγματα! Και εύλογα ερωτήματα:
-Η ΕΥΔΕ και ο διευθυντής της έχουν ξεχάσει τι εισηγήθηκαν;
-Πώς γίνεται στις 10/12/12 να τα φορτώνουν όλα στον Ν4046/2012 και να δηλώνουν αναρμόδιοι να απαντήσουν;
-Και τρίτο και πιο ουσιαστικό: Τη διαφορά που θα προκύψει από τη μείωση των αποδοχών των τεχνιτών κατά 60% και των ανειδίκευτων κατά 50% ποιος θα την καρπωθεί; Η ανάδοχος κοινοπραξία; Το Ελληνικό Δημόσιο; Τα χρήματα είναι ήδη εκταμιευμένα και βαραίνουν το συνολικό προϋπολογισμό του έργου ή μήπως θα χαθούν σε σκοτεινές δαιδαλώδεις διαδρομές;
Τα ερωτήματα ζητούν απάντηση. Και από τους τεχνίτες που τους αφορά το θέμα, και από την κοινωνία συνολικά. Κι αυτό γιατί τα παραπάνω αποτελούν ένα μονάχα δείγμα του πώς φαντάζονται ορισμένοι την ανάπτυξη στην Ελλάδα του 2012. Στην Ελλάδα των μνημονίων, της ανεργίας του 25%, της εξοντωτικής φορολογίας στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και των «τέκνων-τεκμηρίων». Με μείωση του εργατικού κόστους προς όφελος κρατικοδίαιτων εθνικών εργολάβων, σκοτεινές συναλλαγές, υπερκοστολογήσεις έργων και διασπάθιση δημόσιου και κοινοτικού χρήματος. Και στο τέλος θα ξαναπούν: «μαζί τα φάγαμε». Καλούμε, λοιπόν, τους υπεύθυνους να απαντήσουν. Επίσης, τους κάνουμε γνωστό ότι δεν πρόκειται να σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι να δικαιωθούμε και μέχρι το πλιάτσικο εις βάρος των ζωών μας να λάβει οριστικό τέλος. Κι αυτό αργά ή γρήγορα θα συμβεί!

* Ο Δημήτρης Γουρνιανάκης είναι αντιπρόεδρος
του Συλλόγου Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων Νομού Ηρακλείου

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!