Η 3Ε Εκτυπωτική κήρυξε λοκ άουτ για να μην πληρώσει δεδουλευμένα. Ρεπορτάζ: Γιώργος Κατερίνης

Δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, η πρωινή «βάρδια» των εργαζόμενων είναι στον κρύο χώρο του τυπογραφείου. Πέρασαν τις γιορτές μέσα στο εργοστάσιο, φυλάσσοντας το χώρο σε 24ωρη βάση, αφού ο εργοδότης τους κήρυξε λοκ άουτ και εγκατέλειψε την επιχείρηση με κομμένο το ρεύμα!
Οι εργαζόμενοι της εταιρίας 3Ε Εκτυπωτική Α.Ε. στο Περιστέρι με οφειλόμενους τέσσερις έως έξι μισθούς, βρέθηκαν σε αυτή τη δεινή θέση αφού ο εργοδότης Αν. Γιαννακόπουλος αποφάσισε να επιβάλει με κάθε μέσον μια σκληρή και αυθαίρετη τακτική: «Θα δουλεύετε χωρίς να πληρώνεστε ή θα πληρώνεστε ελάχιστα». Στις 6 Δεκεμβρίου επτά εργαζόμενοι έκαναν καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας. Η απάντηση ήρθε με δικαστικό κλητήρα: Απόλυση και των επτά! Οι εργαζόμενοι μαζί με την Ένωση Λιθογράφων κήρυξαν δυο συνεχόμενες τρίωρες στάσεις εργασίας, παγώνοντας την παραγωγή σε δυο βάρδιες. Ο εργοδότης αμέσως ενημέρωσε τους πελάτες ότι οι εργαζόμενοι -δήθεν- έχουν κάνει κατάληψη και προχώρησε στο κλείσιμο για τρεις ημέρες του τυπογραφείου, αφήνοντας δουλειές σε εκκρεμότητα. Το δε προκλητικότερο είναι πως επιστρέφοντας οι εργαζόμενοι από την τριμερή συνάντηση που έγινε στην Επιθεώρηση Εργασίας βρήκαν το εργοστάσιο κλειστό, την πόρτα των εμπορευμάτων ανοικτή και το ρεύμα κομμένο. Ο εργοδότης εγκατέλειψε το τυπογραφείο, αφήνοντας χρέη πάνω από 800.000 ευρώ στους εργαζόμενους!
Από εκείνη την ημέρα οι εργαζόμενοι δίνουν καθημερινά το «παρών» στο χώρο, δηλώνοντας ότι δεν αποχωρούν χωρίς τις αποζημιώσεις και τα δεδουλευμένα τους.
«Να φανταστείτε ότι υπάρχουν 13 σχολικά βιβλία -τα 4 σε εξέλιξη και τα 9 σε αρχικό στάδιο- ενώ στις αποθήκες έχουμε χαρτί του Οργανισμού Σχολικών Βιβλίων», μας καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, δείχνοντάς μας τα σχεδόν έτοιμα βιβλία, που σίγουρα κάποια σχολεία τα περιμένουν. Κι όχι μόνο. Η επιχείρηση εκτύπωνε τα έντυπα της εκδοτικής 4Π, πελάτης που προφανώς κατέφυγε σε άλλο τυπογραφείο.
«Ο στόχος του ήταν σαφής. Να μας αναγκάσει να φύγουμε, χωρίς να διεκδικήσουμε τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις. Ειδικά οι αλλοδαποί συνάδελφοι κινδυνεύουν να τα χάσουν όλα», μας λένε και επιδεικνύοντας μια πρωτοφανή αλληλεγγύη καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να κατοχυρώσουν και τους μετανάστες συναδέλφους τους, πολλοί από τους οποίους εργάζονταν χωρίς να είναι δηλωμένοι.
Σαράντα πέντε εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, έχουν κατατεθεί ασφαλιστικά μέτρα, ενώ κατατέθηκε και μήνυση κατά του εργοδότη για τη μη καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων. Επίσης, έχουν εκλέξει επιτροπή αγώνα και μαζί με το σωματείο αγωνίζονται προς κάθε κατεύθυνση. Στράφηκαν και στον Οργανισμό Σχολικών Βιβλίων, αφού από την ολοκλήρωση των υπό εκτύπωση εργασιών, θα μπορούσαν να αποπληρωθούν μέρος των δεδουλευμένων τους.
Οι καταγγελίες τους κατά του εργοδότη είναι πολλές. Υπάρχουν εργαζόμενοι που τους οφείλονται μέχρι και 2.000 ώρες υπερωρίας, τα τελευταία χρόνια. Ακόμα, τους οφείλονται αναδρομικά από την εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης ή από την αλλοίωση όρων της σύμβασης που αυθαίρετα έκανε ο εργοδότης. Ο Αν. Γιαννακόπουλος, μάλιστα, εμφάνιζε ως εργάτες, εργαζόμενους που τους χρησιμοποιούσε ως τεχνίτες. Μόλις στις 5/12 ασφάλισε κάποιους μετανάστες που τους απασχολούσε καιρό, απλά για να ισχυριστεί στην Επιθεώρηση Εργασίας ότι δεν έχει ανασφάλιστους.
Αλλά οι εργαζόμενοι έχουν και από το κράτος απαιτήσεις, αφού στην τριμερή συνάντηση που έγινε στην Επιθεώρηση Εργασίας «αισθανθήκαμε ότι ο επιθεωρητής ήταν δικηγόρος της εταιρίας», όπως μας καταγγέλλουν.
«Έχει σημασία ο αγώνας μας, αφού έκλεισαν άλλα τέσσερα τυπογραφεία, χωρίς να ακουστεί τίποτα. Η ενωμένη αντίδραση που συνάντησε σε αυτό το εργοστάσιο ο εργοδότης μας, ελπίζουμε να γίνει παράδειγμα και για άλλους», μας λένε οι εκπρόσωποι της επιτροπής αγώνα, τονίζοντας ότι όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται από συνελεύσεις με απόλυτη πλειοψηφία, με τη συμμετοχή όλων των εργαζομένων. Την ώρα που βρισκόμασταν στο τυπογραφείο, συνεδρίαζαν οι γυναίκες -εργαζόμενες ή σύζυγοι εργαζομένων- για να οργανώσουν τη δική τους παράλληλη δράση. Ήδη τα πρώτα σημάδια αλληλεγγύης είναι ορατά.
Εργοδότης με… κοινωνική δράση
Ο κ. Τάσος Γιαννακόπουλος μπορεί να άφησε τους εργαζόμενούς του χωρίς χρήματα τις γιορτές, όμως, επιδεικνύει αξιόλογη… κοινωνική δράση. Αντιδήμαρχος Αμαρουσίου, με το δεξιό δήμαρχο στην προηγούμενη δημοτική Αρχή, στις τελευταίες δημοτικές εκλογές συνεργάστηκε με το αντίπαλο ψηφοδέλτιο, προβάλλοντας “φιλεργατικές” θέσεις για τους συμβασιούχους του δήμου που απολύονται. Τον περασμένο Μάιο τον βρίσκουμε να φιγουράρει σε ειδική τιμητική εκδήλωση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, την οποία οργάνωσε η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Ρωμιοσύνη, του γνωστού από τις δικές του εκδογικές και… φιλεργατικές πάντα δραστηριότητες Πέτρου Κυριακίδη.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!