Αρχική κοινωνία εργασία Εργοδοτικοί εκβιασμοί με… ενεργειακά παραλειπόμενα

Εργοδοτικοί εκβιασμοί με… ενεργειακά παραλειπόμενα

Σε διαθεσιμότητα το 95% των εργαζομένων της Χαλυβουργικής

Στη μνημονιακή Ελλάδα, δεν αποτελεί πλέον είδηση να θέσει μια εταιρία μέρος του προσωπικού της σε διαθεσιμότητα. Όταν, όμως, η εταιρία αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη εξαγωγική βιομηχανική μονάδα στη χώρα, όταν η Διοίκησή της διοικεί παράλληλα και μια από τις μεγαλύτερες ομάδες μπάσκετ, χρυσοπληρώνοντας παίκτες, στελέχη και παράγοντες, τότε το να πληρώνουν τα σπασμένα οι εργάτες έχει τη σημασία του.
Ο λόγος για την Χαλυβουργική Α.Ε. που για ένα χρόνο εφάρμοσε όλα τα «εργαλεία» της μνημονιακής αντεργατικής νομοθεσίας, ώθησε 148 εργαζόμενους σε εθελούσια έξοδο υπό την πίεση για απολύσεις και περικοπές, μείωσε μισθούς και τώρα έρχεται να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με βάση το οποίο θέτει από τις 17/2/2014 έως την 31/3/2014 σε διαθεσιμότητα το 95% του προσωπικού της μονάδας. Η οικογένεια Αγγελοπούλου θα θέσει έτσι εκτός εργασίας 200 από τους 263 εργαζομένους της μονάδας παραγωγής.
Άμεση ήταν η αντίδραση των εργαζομένων στο άκουσμα της είδησης, καθώς προσέφυγαν μέσω του Σωματείου τους στην Ομοσπονδία Μετάλλου, η οποία και έστειλε στο υπ. Εργασίας αίτημα για τριμερή συνάντηση για να αποτραπεί η εφαρμογή του μέτρου.

«Εργαλείο» πολιτικής πίεσης
Όπως και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν σε επικοινωνία που είχε ο Δρόμος μαζί τους, «δεν είναι δυνατόν εταιρία που έχει παραδοτέα έργα για τρεις ολόκληρους μήνες να επιλέγει να διατηρήσει μόνο τη φύλαξη των εγκαταστάσεων στην Ελευσίνα και την εμπορία. Είναι καθαρός εκβιασμός». Μάλιστα, ο πρόεδρος του Σωματείου Γιώργος Γάκης μιλώντας στον Δρόμο επισημαίνει: «χρησιμοποιούν τους εργαζόμενους ως μοχλό πίεσης για να πιέσουν για το ενεργειακό κόστος. Ωστόσο, η ευρωπαϊκή νομοθεσία περί “διακοψιμότητας” υπάρχει και έχει ψηφιστεί και στην Ελλάδα. Ας την εφαρμόσουν και ας μην παίζουν παιχνίδια στις πλάτες μας, επειδή οι 5 μεγάλοι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί ανταγωνίζονται μεταξύ τους».
Από την πλευρά του και το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας καταγγέλλει ως απαράδεκτη την πρόταση της εταιρίας στους εργαζόμενους, επισημαίνοντας ότι αυτή «διακατέχεται από αναξιοπιστία, ανευθυνότητα και τρομοκρατία απέναντι στους συναδέλφους μας. Άκουσον-άκουσον, δεν πέρασαν καν 8 μήνες που οι 148 εργαζόμενοι κάτω από πίεση και απειλές για απολύσεις, αποδέχτηκαν τη μέθοδο της εθελουσίας εξόδου. Δεν πέρασαν 8 μήνες από τις μειώσεις μισθών και τις περικοπές επιδομάτων στους εναπομείναντες εργαζόμενους, έρχονται πάλι να ξαναχτυπήσουν. Τους έπιασε -λέει- ο πόνος να σώσουν την επιχείρηση από το λουκέτο το οποίο διαφαίνεται να έρχεται».
Οι εργαζόμενοι, από την πλευρά τους, δηλώνουν ότι δεν συμμετέχουν σε αυτό το σχέδιο, επισημαίνοντας: «Για εμάς, ένα είναι το σχέδιο. Ως εργαζόμενοι θα απαντήσουμε με συντονισμένες ενέργειες. Θα απαντήσουμε με κοινωνικούς και εργατικούς αγώνες, που θα καταδεικνύουν και θα αποδεικνύουν το δίκιο μας». Ήδη την Πέμπτη, 13 Φλεβάρη, οι εργαζόμενοι σε γενική τους συνέλευση, αποφάσισαν σειρά κινητοποιήσεων.

Μαίρη Ευθυμιάτου

Το πλάνο των κινητοποιήσεων

• Δευτέρα 17/2: Στις 15:30, τριμερής συνάντηση στο υπ. Εργασίας.
• Δευτέρα 17/2 – Παρασκευή 21/2: Καθημερινές 4ωρες στάσεις εργασίας 8:00-12:00.
• Δευτέρα, 17/2: Συμβολικό κλείσιμο της Εθνικής Οδού στο ύψος Χαλυβουργικής.
• Τρίτη, 18/2, 11:00-15:00: Το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας κήρυξε πανθριασιακή στάση εργασίας.
• Τετάρτη, 19/2: Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπ. Εργασίας.
• Πέμπτη, 20/2: Διαμαρτυρία των εργαζομένων και κάλεσμα για συμπαράσταση στην πύλη του εργοστασίου.
• Παρασκευή, 21/2: Νέα γενική συνέλευση για κλιμάκωση.

Σχόλια

Exit mobile version