Οι εργαζόμενοι οχτώ οργανισμών λένε “όχι” στα σχέδια της υπόδουλης κυβέρνησης. Ρεπορτάζ: Μαίρη Ευθυμιάτου.

Την απόφασή τους να μην… συμμορφωθούν προς τις υποδείξεις της τρόικας και της εντολοδόχου κυβέρνησής της για επιτάχυνση της συγχώνευσης / κατάργησής τους, διαμηνύουν στο Δρόμο οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού των σωματείων οχτώ από τους δημόσιους φορείς που οδηγούνται σε λουκέτο.
Οι εργαζόμενοι των οχτώ φορέων (ΕΡΤ, ΟΣΚ, ΙΓΜΕ, ΟΔΔΥ, ΕΟΜΜΕΧ, ΟΠΕΓΕΠ, ΕΙΝ, ΕΘΙΑΓΕ) που βρίσκονται ήδη σε κινητοποιήσεις εδώ και περίπου τρεις μήνες, δηλώνουν πως παραμένουν αποφασισμένοι για περαιτέρω κλιμάκωση του αγώνα τους, μετά και την ένταση της αντεργατικής επίθεσης που δέχθηκαν δια στόματος Βενιζέλου. Ο υπουργός Οικονομικών, προς μεγάλη ικανοποίηση της τρόικας, έσπευσε να δηλώσει, πως για τους φορείς αυτούς δεν θα ισχύσει καν το 9ηνο προσαρμογής, ανοίγοντας το δρόμο για άμεση εφαρμογή του καθεστώτος της εργασιακής εφεδρείας.
Το Συντονιστικό των σωματείων έχει αποφασίσει καθημερινές πορείες και παραστάσεις διαμαρτυρίας στα αρμόδια υπουργεία για κάθε φορέα ξεχωριστά, συνδράμοντας την κάθε κινητοποίηση με μια μαζική συγκέντρωση από εργαζόμενους και των 8 φορέων. Έτσι την εβδομάδα που μας πέρασε, πραγματοποιήθηκαν απεργιακές κινητοποιήσεις του ΟΔΔΥ (Τετάρτη), του ΙΓΜΕ και του ΟΣΚ (Πέμπτη), ενώ εντός του Σαββατοκύριακου θα αποφασιστούν και νέες μορφές για την κλιμάκωση του αγώνα.

«Δεν δεχόμαστε το πείραμα»
«Το Συντονιστικό δεν συζητά τους όρους της εφεδρείας με καμία υπόδουλη κυβέρνηση, ούτε τον ίδιο τον θεσμό. Σύντομα θα είναι έτοιμο το Π.Δ. και ουσιαστικά θα πρόκειται για μια άδικη, στυγνή απόλυση. Εμείς δεν δεχόμαστε να γίνουμε το πείραμα της κυβέρνησης», δηλώνει στο Δρόμο ο Χάρης Σμυρνιώτης, γραμματέας του σωματείου εργαζομένων του ΙΓΜΕ.
Ο Ευ. Βενιζέλος, βγαίνοντας από το Υπουργικό Συμβούλιο στις αρχές της εβδομάδας μίλησε, άλλωστε, ξεκάθαρα για πείραμα, δηλώνοντας πως ο νέος θεσμός της εργασιακής εφεδρείας θα εφαρμοστεί πρωτίστως στους υπό συγχώνευση δημόσιους φορείς και ξεκαθάρισε πως το ενδεχόμενο απόλυσης είναι υπαρκτό για όσους δεν μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις «ευκαιρίες»(!) της εργασιακής εφεδρείας.
Από την πλευρά τους οι εργαζομένοι κάνουν λόγο για πονηρές πολιτικές που στόχο έχουν, όπως στο ΙΓΜΕ, να «ανοίξουν» σε ιδιωτικά κεφάλαια τομείς έρευνας που έως τώρα παρήγαγαν τεράστιο έργο. Ήδη μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, το υπουργείο Ενέργειας έσπευσε να προκηρύξει διαγωνισμό για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας Γεωθερμικού Δυναμικού Δημόσιων Μεταλλευτικών Χώρων.
Ο Μανώλης Δανδουλάκης, πρόεδρος του Σωματείου του ΟΣΚ δηλώνει χαρακτηριστικά: «Εμείς δεν δεχόμαστε ότι οι συγκεκριμένοι φορείς είναι άχρηστοι, καθώς παράγουν αποδεδειγμένα τεράστιο έργο με δημόσιο όφελος». Επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι δεν κάμπτονται από τις δηλώσεις Βενιζέλου, καθώς περίμεναν ότι η κυβέρνηση θα επανερχόταν εάν η τρόικα πίεζε για γρηγορότερα αποτελέσματα. Σημειώνει δε, πως «εμείς συνεχίζουμε να ζητάμε να πάρουν πίσω την τροπολογία που οδηγεί 7.000 εργαζόμενους σε ένα αβέβαιο εργασιακό καθεστώς με τους μισούς σε εργασιακή εφεδρεία και αρκετούς άλλους στην ανεργία». Επισημαίνει, μάλιστα, πως με τη συγκεκριμένη τροπολογία που ψήφισε η κυβέρνηση στις 4 Αυγούστου επεκτείνει την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας και σε συνδεδεμένους φορείς του δημοσίου σε περίπτωση που δεν είναι κερδοφόροι, όπως π.χ. τις δημοτικές επιχειρήσεις.

Το νέο εργασιακό καθεστώς
– Συγχωνεύσεις φορέων με απολύσεις συμβασιούχων σε ποσοστό άνω του 50% των απασχολουμένων, οι οποίοι, ωστόσο, κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
– Εργασιακή εφεδρεία για πάνω από 3.500 εργαζόμενους στους 8 φορείς, οι οποίοι για 12 μήνες θα λαμβάνουν το 60% του μισθού τους.
– Αναγκαστικές «αποχωρήσεις» καθώς το πρόγραμμα μετατάξεων είναι περιορισμένο και θεωρείται για όσους συμμετάσχουν νέα πρόσληψη (χωρίς μάλιστα να διασφαλίζονται τα εργασιακά κεκτημένα).
– Επαναξιολόγηση όλου του προσωπικού (μόνιμου και μη) στους 4 φορείς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
– Κατάργηση της συλλογικής σύμβασης των υπαλλήλων του ΟΣΚ που μετετράπη το 1998 σε Α.Ε., και απαίτηση του Δημοσίου για επιστροφή 30-40 χιλ. ευρώ εντός τριμήνου(!) ως «αχρεωστήτως καταβληθέντα» για το σύνολο της προηγούμενης 10ετίας.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!