Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου στη Νέα Ορεστιάδα.

Πέρα από την προβεβλημένη και πολυπληθή θεατρική σκηνή της πόλεως των Αθηνών, πέρα από τα αναγνωρισμένα θερινά φεστιβάλ και τις εκδηλώσεις τους, υπάρχει και μια αθέατη ερασιτεχνική σκηνή. Αθέατη, όχι ασήμαντη όμως, καθώς οι διάσπαρτοι πυρήνες της, κόντρα στον καιρό, την κρίση και τις ανάγκες της περιβόητης αγοράς δοκιμάζουν, με αφάνταστη υπομονή, το υλικό και τις αντοχές τους.

Μέρος από τις δουλειές των διάσπαρτων, ανά τη χώρα, θεατρικών ομάδων ετοιμάζεται να υποδεχθεί το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου που, για ενδέκατη χρονιά, οργανώνεται στην ακριτική Νέα Ορεστιάδα του Νομού Έβρου, χάρις στις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλει το Θεατρικό Εργαστήρι «Διόνυσος». Από αύριο, λοιπόν, έως και την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου, καταφθάνουν στη δική τους πρωτεύουσα δεκάδες σχήματα από τα Γιάννενα μέχρι και τη Σάμο και από τον Ρέντη μέχρι την Έδεσσα…
Από τις δεκάδες αιτήσεις συμμετοχής επιλέχθηκαν έξι θεατρικές ομάδες για το διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ, με κριτική επιτροπή που αποτελείται από τον θεατρικό συγγραφέα Άκη Δήμου, τους ηθοποιούς Αντώνη Θεοδωρακόπουλο, Ντίνα Κώνστα, Αγλαΐα Παππά και Σοφία Φιλιππίδου και την κριτικό-θεαρολόγο Ειρήνη Μουντράκη.
Παράλληλα, το φετινό Φεστιβάλ θα τιμήσει δύο ηθοποιούς με μεγάλη διαδρομή στο θέατρο και τον κινηματογράφο, τον Γιάννη Βογιατζή και την Σμάρω Στεφανίδου, οι οποίοι θα παραβρεθούν και θα βραβευθούν από τους διοργανωτές για την πολύχρονη και πολύπτυχη προσφορά τους στο χώρο.

Το πρόγραμμα
Το διαγωνιστικό τμήμα αρχίζει τη Δευτέρα 30/8, με το έργο του Λουίτζι Πιραντέλλο Ο άνθρωπος, το κτήνος και η αρετή, που θα παρουσιάσει το καλλιτεχνικό σωματείο Οι αθεράπευτοι από τα Γιάννενα. Θα ακολουθήσουν το Εδεσσαϊκό Θέατρο με τον Προεστό του χωριού του Σπυρίδωνα Περεσιάδη (31/8), η Θεατρική Ομάδα Εξ αμάξης από τη Θεσσαλονίκη με τη Φαύστα του Μποστ (1/9). Την Πέμπτη 2/9 τη σκυτάλη παραλαμβάνει η Θεατρική Ομάδα Σάμου και το Καλιφόρνια Ντρίμιν του Βασίλη Κατσικονούρη, το Θεατρικό Εργαστήρι Δ. Ρέντη Ρένδια Λέξις με Το διπλανό κρεβάτι του Μανόλη Κορρέ, ενώ η διαγωνιστική φάση ολοκληρώνεται το Σάββατο 4/9, με Ένα καπέλο από ψάθα Ιταλίας του Ευγένιου Λαμπίς, από τη Θεατρική Ομάδα του Δήμου Πυλαίας.
Οι εκδηλώσεις του 11ου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου ολοκληρώνονται την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου, όπου η Θεατρική Ομάδα Τα Δίδυμα Τείχη από το Διδυμότειχο, θα παρουσιάσει μια σύγχρονη δραματοποίηση του δημοτικού τραγουδιού Του νεκρού αδερφού. Θα ακολουθήσει τιμητικό αφιέρωμα στην ηθοποιό Σμάρω Στεφανίδου, ενώ η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και η απονομή των βραβείων θα σημάνει και τη λήξη της φετινής διοργάνωσης.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!