Ο Σταύρος Ανδρεάδης επικεφαλής του σχεδιασμού των εκδηλώσεων.

Αναταράξεις φέρνει στην Πρωτοβουλία του Γιάννη Μπουτάρη δημοσίευμα των Νέων που αφορά το σχηματισμό της νέας εννεαμελούς διοίκησης της διαδημοτικής εταιρίας Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Α.Ε. που θα σχεδιάσει τις εκδηλώσεις του Ιωβηλαίου του 2012. Βασικός μέτοχος της διαδημοτικής εταιρίας είναι ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ο οποίος κατέχει λίγο περισσότερο από το 50%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω εταιρία δεν υπόκειται σε έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο ούτε είναι υποχρεωμένη να αναρτά στην ιστοσελίδα Διαύγεια τις αποφάσεις και τις διαχειριστικές πράξεις της.
Το πρόσωπο που θέλει ο δήμαρχος να αναλάβει επικεφαλής του συνολικού σχεδιασμού δεν είναι άλλο από τον γνωστό επιχειρηματία Σταύρο Ανδρεάδη, ιδιοκτήτη του γνωστού ξενοδοχειακού συγκροτήματος στη Σάνη Χαλκιδικής. Ο κ. Ανδρεάδης διατηρούσε άριστες σχέσεις με τη διοίκηση Παπαγεωργόπουλου, στις τελευταίες όμως εκλογές στήριξε ανοιχτά τον Γιάννη Μπουτάρη. Βέβαια το 2006, όταν η Πρωτοβουλία ήταν στην αντιπολίτευση, είχε καταγγείλει την απόφαση του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου να προχωρήσει στην ανοικοδόμηση 12 δημοτικών οικοπέδων με τη μέθοδο της αντιπαροχής. Τα πρώτα τρία εξ αυτών, που τελικώς ήταν και τα μοναδικά που ανοικοδομήθηκαν, παραχωρήθηκαν στην εταιρία «Ανδρεάδη-Ζησιάδη» με τον κ. Μπουτάρη να καταγγέλλει τον τότε δήμαρχο για «ουσιαστική εκποίηση της δημοτικής περιουσίας προς όφελος συγκεκριμένων εργολάβων».

Ποιος είναι ο κ. Ανδρεάδης
Ο Σταύρος Ανδρεάδης, μαζί με τον αδερφό του Ανδρέα, κληρονόμησαν μια πολύ μεγάλη περιουσία από τον πατέρα τους Αναστάσιο. Διαθέτουν το υπερπολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα στη Σάνη αλλά και μια κατασκευαστική εταιρία που έχει αναλάβει μεγάλα ιδιωτικά έργα, αλλά και αρκετά έπειτα από δημόσιους διαγωνισμούς, όπως οι φυλακές Νιγρίτας, το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», κτίρια του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου κ.ά.
Τα αδέρφια Ανδρεάδη θεωρούνται επιχειρηματίες χαμηλού προφίλ, κατάφεραν όμως να γίνουν γνωστοί στο πανελλήνιο όταν αποπειράθηκαν να χτίσουν όλο το λόφο της Σάνη και να επεκτείνουν το πολυτελές συγκρότημα κατοικιών που υπάρχει στην περιοχή. Η κίνησή αυτή είχε προκαλέσει τις σφοδρές αντιδράσεις των οικολογικών οργανώσεων της περιοχής και τα δικαστήρια όμως μπλόκαραν τη συνέχιση του έργου. Αξίζει να σημειωθεί ότι τη νομική εκπροσώπηση και υπεράσπιση της ΣΑΝΗ Α.Ε. στο ανώτατο δικαστήριο, πριν ακόμα γίνει υπουργός με τη Ν.Δ. το 2004, είχε αναλάβει ο Προκόπης Παυλόπουλος. Ο πατέρας τους είχε αγοράσει την εν λόγω έκταση από τη Μονή Σταυρονικήτα το 1961 και σύμφωνα με το Βασιλικό Διάταγμα του 1965 επιτρεπόταν η κατάτμηση ενός τμήματος του δασοκτήματος και προέβλεπε ότι αργότερα θα μπορούσε να εκδοθεί ρυμοτομικό σχέδιο, ώστε να χτιστεί υπό προϋποθέσεις. Τελικά, οι αιτιάσεις τους δεν έγιναν δεκτές από την Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου. Και αυτό, επειδή τέτοιο ρυμοτομικό διάταγμα δεν εκδόθηκε ποτέ.

Δύσκολα «περνάει» η επιλογή Μπουτάρη
Ο Γ. Μπουτάρης, όπως και πολλές άλλες φορές, μπορεί να πάρει πίσω την απόφασή του ή τουλάχιστον να μην την υπερασπιστεί με σθένος. Όπως μας λένε όμως στελέχη της Πρωτοβουλίας «θα είναι το τελειωτικό χτύπημα για την παράταξη να δώσουμε τη διαχείριση του σημαντικότερου και πιο δαπανηρού γεγονότος σε επιχειρηματία». Ήδη τα πρώτα τηλεφωνήματα στο γραφείο του δημάρχου έχουν γίνει, ενώ κανείς δεν γνωρίζει τη στάση που θα κρατήσει μετά τη δημοσιότητα του ονόματός του ο κ. Ανδρεάδης που δεν αρέσκεται σε καμία περίπτωση να εκτίθεται. Αντιδράσεις, τέλος, αναμένονται και από τους δημάρχους των υπολοίπων δήμων που μετέχουν στη διαδημοτική εταιρία.

Λ.Α.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!