Παρουσιάστηκε την Πέμπτη το κείμενο– έκκληση και οι πρώτες υπογραφές.

Με μεγάλη παρουσία κόσμου παρουσιάστηκε την Πέμπτη 3 Μαρτίου, στην ΕΣΗΕΑ, η Έκκληση για τη συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου (ΕΛΕ) του Ελληνικού Δημόσιου Χρέους. Την έκκληση  υπογράφουν περισσότερες από 200 προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό που υπογραμμίζουν την ανάγκη να ανοιχτούν τα βιβλία του Δημόσιου Χρέους.
Μεταξύ αυτών ο σκηνοθέτης Κεν Λόουτς, ο Νόαμ Τσόμσκι, ο πρώην βουλευτής των Βρετανών Εργατικών, Τόνι Μπεν, ο Ο. Μπεζανσενό, ο Ζ.-Λ. Μελανσόν, ο Ο. Λαφοντέν, ο Λ. Μπίσκι, πρώην υπουργοί από τον Ισημερινό (όπου δημιουργήθηκε αντίστοιχη Eπιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του Δημόσιου Χρέους) και, επίσης, βουλευτές και ευρωβουλευτές από χώρες της Ε.Ε. Από την Ελλάδα το κείμενο υπογράφουν βουλευτές, πολιτικοί, συνδικαλιστές του εργατικού και αγροτικού κινήματος, δήμαρχοι, οικονομολόγοι, συνταγματολόγοι, πανεπιστημιακοί, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, αγωνιστές των κινημάτων για τα διόδια και κατά της ακρίβειας κ.ά.
Η παρουσίαση της Έκκλησης έγινε από τους Σοφία Σακοράφα, ανεξάρτητη βουλευτή,  Κώστα Λαπαβίτσα, οικονομολόγο, Παναγιώτη Λαφαζάνη, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Νάντια Βαλαβάνη, συγγραφέα, Γιώργο Κατρούγκαλο, συνταγματολόγο, Σπύρο Παπασπύρο, πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ, Διονύση Τσακνή, μουσικοσυνθέτη. Παραβρέθηκε και μίλησε ο Μανόλης Γλέζος. Το συντονισμό είχε ο Λεωνίδας Βατικιώτης, οικονομολόγος.
Από τη μεριά της Πρωτοβουλίας για τη Συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου ανακοινώθηκε ότι στο εξής θα λειτουργεί ιστοσελίδα, όπου θα συνεχιστεί η συγκέντρωση υπογραφών κι απ’ όπου θα υπάρχει ενημέρωση για τις περαιτέρω δραστηριότητες.
Μεταξύ αυτών είναι η δημιουργία επιτροπών για τη μελέτη του χρέους, η πραγματοποίηση διεθνούς συνεδρίου το Μάιο, εκδόσεων, ανοιχτής δημόσιας εκδήλωσης με θέμα: «Ανοίξτε τα βιβλία του Δημόσιου Χρέους».
Στην Έκκληση υπογραμμίζονται μεταξύ άλλων:
«Ο σκοπός της ΕΛΕ θα είναι η εξακρίβωση των αιτίων του Δημόσιου Χρέους, των όρων με τους οποίους έχει συναφθεί, καθώς και της χρήσης των δανείων. Στη βάση των συμπερασμάτων της η ΕΛΕ θα διαμορφώσει κατάλληλες προτάσεις για την αντιμετώπιση του χρέους, συμπεριλαμβανομένου του χρέους που θα αποδειχθεί παράνομο, μη νομιμοποιημένο ή απεχθές. Η επιδίωξη της ΕΛΕ θα είναι να συνδράμει την Ελλάδα, ώστε να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσει το βάρος του χρέους. Η ΕΛΕ θα επιχειρήσει, επίσης, να διαπιστώσει ευθύνες για τις προβληματικές συμβάσεις χρέους. Η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο των προγραμμάτων διάσωσης της Ε.Ε., αλλά ο ελληνικός λαός έχει κρατηθεί στο σκοτάδι όσον αφορά τη σύνθεση και τους όρους του δημόσιου χρέους. Η έλλειψη ενημέρωσης συνιστά θεμελιώδη αποτυχία των δημοκρατικών διαδικασιών. Οι λαοί που καλούνται να φέρουν το κόστος των προγραμμάτων της Ε.Ε. έχουν δημοκρατικό δικαίωμα στην πλήρη πληροφόρηση.
Η ΕΛΕ μπορεί να συμβάλει στην αναπλήρωση του δημοκρατικού αυτού ελλείμματος. Μπορεί, επίσης, να ενθαρρύνει τη συμμετοχή ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων στην ανάπτυξη κινημάτων για την αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους. Η επιτροπή θα είναι διεθνής και θα αποτελείται από ορκωτούς λογιστές του χρέους και των δημόσιων οικονομικών από νομικούς, οικονομολόγους, αντιπρόσωπους των εργατικών οργανώσεων και μέλη των οργανώσεων την κοινωνίας των πολιτών. Θα είναι ανεξάρτητη από τα πολιτικά κόμματα, αλλά δεν θα αποκλείει τη συμμετοχή πολιτικών, αρκεί να συμφωνούν με τους σκοπούς της. Η ΕΛΕ θα διασφαλίζει την ύπαρξη εξειδικευμένης γνώσης και θα εγγυάται το δημοκρατικό έλεγχο, καθώς και το υπόλογο όλων των εμπλεκομένων».
Μ.Σ.

* Στη διεύθυνση elegr.gr, μπορείτε να δείτε όλες τις μέχρι στιγμής υπογραφές, επίσης, να υπογράψετε και εσείς.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!