Το καλοκαίρι λειτούργησε ως ένα μεσοδιάστημα για μια επιφανειακά πανίσχυρη κυβέρνηση, η οποία μέσα σε λίγους μήνες είχε προωθήσει και ψηφίσει όσα καμία άλλη αστική κυβέρνηση δεν είχε τολμήσει στο παρελθόν. Για μια κυβέρνηση που επέβαλλε την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης (Ε.Ε.-ΔΝΤ-ΕΚΤ) και την συνεπακόλουθη καλπάζουσα διάλυση της οικονομίας και της κοινωνίας.

Το μεσοδιάστημα αυτό αύξησε την αλαζονεία και την όρεξη της ομάδας που γύρω από τον Παπανδρέου κυβερνά τη χώρα, η οποία προχώρησε σε μια αναδόμηση και υπερσυγκεντροποίηση εξουσιών γύρω από το πρωθυπουργικό γραφείο. Η ιστορία με την πρόσληψη των συμβούλων του πρωθυπουργού (που είχε πρόθεση να φτάσουν σε απίστευτους αριθμούς, περίπου τους 300!) και η απομάκρυνση της Σιούτη «για λόγους ευθιξίας» είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου. Ήρθε, όμως, ο Σεπτέμβρης και οι κραδασμοί από τα πραγματικά προβλήματα γεννούν πονοκεφάλους και υπόσχονται μια θερμή σε επεισόδια και εκπλήξεις περίοδο: Ο σχεδιασμός να αποσβεστούν οι κραδασμοί μέσα από την εκλογολογία δεν μπορεί να τους απορροφήσει όλους και υπάρχουν και αυτοί που έτσι κι αλλιώς δεν απορροφώνται. Ήδη γίνεται φανερό πως η οικονομική πολιτική είναι αδιέξοδη, αναπαράγει το πρόβλημα και δεν το λύνει, δεν το απαλύνει καν. Τα έσοδα είναι μηδαμινά, ο εκτροχιασμός της οικονομίας χωρίς την άμεση αρωγή και στήριξη των τραπεζών είναι αναπόφευκτος και η θηλιά των δανειστών θα σφίγγει όλο και πιο πολύ στο λαιμό της χώρας. Ο θίασος που παίζει το έργο «δεν θα πάρουμε άλλα μέτρα» ή την επανάληψη του «δεν υπάρχει Μνημόνιο ΙΙ αλλά επικαιροποιημένο Μνημόνιο», κινδυνεύει να εμφανιστεί στα μάτια όλου του κόσμου σαν αυτό που πραγματικά είναι: Ένα μπουλούκι χωρίς πολιτική, χωρίς σχέδιο, ή μάλλον μια ομάδα που συνειδητά οδηγεί την οικονομία στην καταστροφή και την κρατική μηχανή σε διάλυση. Δεν υπάρχει προηγούμενο σε καμία χώρα 10 μήνες από τις εκλογές να μην έχουν διοίκηση περίπου 85 εφορίες της χώρας, να μην έχουν διοριστεί όλοι οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων και να υπάρχει ένα γενικευμένο αλαλούμ. Οι μαθητευόμενοι μάγοι της κυβέρνησης ανακοίνωσαν μέτρα που στην συνέχεια τα πάγωσαν (αύξηση ΦΠΑ σε βασικά είδη) και τώρα σχεδιάζουν να εισπράξουν ό,τι θα εισέπρατταν από την αύξηση του ΦΠΑ μέσα από το πετρέλαιο θέρμανσης (παρακαλώντας να αργήσει ο χειμώνας και να είναι ήπιος), ενώ γνωρίζουν καλά πως κι αυτό το μέτρο θα πλήξει την φτωχολογιά.
Παράλληλα οι αυξήσεις σε λογαριασμούς και εισιτήρια και η ακρίβεια σε είδη διατροφής, θα οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερο πάγωμα της οικονομίας και αύξηση της απόγνωσης. Ο Παπανδρέου ήθελε στη έκθεση Θεσσαλονίκης να «δώσει» 2.5 δισ. στις επιχειρήσεις και 500 εκατομμύρια σαν ψίχουλα… ελεημοσύνης στους πιο φτωχούς. Τώρα διαπιστώνει πως ούτε αυτά μπορεί να αναγγείλει με κάποια αίσθηση σοβαρότητας, γιατί οι δανειστές πιέζουν και προφανώς δεν αισθάνονται την πίεση που εισπράττει η κυβέρνηση.
Η επιστροφή στην «ομαλότητα» έχει και την αυξημένη δυσαρέσκεια του κόσμου. Το κράξιμο που άκουσαν κυβερνητικοί βουλευτές το καλοκαίρι σε διάφορα μέρη θα είναι πιο επίμονο, διαρκές και συντονισμένο. Η άρνηση κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ να κατέβουν υποψήφιοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές σχετίζεται με την αίσθηση του κραξίματος και της δημόσιας διαπόμπευσης. Επιπλέον, ξεκινά και η σχολική χρονιά και εκατοντάδες χιλιάδες νέοι (και οι οικογένειές τους) θα γευτούν τι σημαίνει η «χειρότερη χρονιά» για την παιδεία. Η ανεργία θα εκτοξεύεται στα ύψη, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα κλείνουν η μια μετά την άλλη και η ομάδα Παπανδρέου, Παμπούκης, Ραγκούσης, Παπακωσταντίνου, Δρούτσας, Γερουλάνος θα σπάει πλάκα, οι Σαχινίδης και Ξυνίδης θα επιχειρηματολογούν μπουρδολογώντας, ο Πάγκαλος θα γαβγίζει και ο Χρυσοχοΐδης θα οργανώνει την καταστολή…
Η «ομαλότητα», όμως, κρύβει για όλους εκπλήξεις…

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!