Σύντροφε Δημήτρη Κουτσούμπα, έχω την εντύπωση πως γνωρίζεις τα πολλά και δυσβάσταχτα οικονομικά και πολιτικά προβλήματα στο λαό και τη χώρα μας.

Βεβαίως όλα τα πληρώνει ο λαός και ιδιαίτερα το λαϊκό κίνημα. Έτσι, υποχρεώθηκα να κατεβάσω από την βιβλιοθήκη μου τον δεύτερο τόμο, του μεγάλου πολιτικού, κομμουνιστή ηγέτη Χαρίλαου Φλωράκη, για να βρω αυτό που σου επισυνάπτω εδώ: «Λέγεται ότι, όταν ο Α. Παπανδρέου πληροφορήθηκε το σημείο της εισηγητικής ομιλίας του Χαρ. Φλωράκη, που αναφερόταν στη δημιουργία ενός Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου, έμεινε για αρκετή ώρα σκεπτικός και στο τέλος μουρμούρισε σάμπως να απευθυνόταν στον εαυτό του: “Αν το κατορθώσουν, πρέπει να αλλάξουμε δουλειά…”».
Διάβασέ το και φέρε στο μυαλό σου όλες τις εργασίες του 12ου Συνεδρίου το κόμματος. Η ενθάρρυνση των στελεχών, των μελών, των οπαδών και όλων των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας ήταν τόση που πειστήκαμε ότι πραγματικά βρήκαμε τη σωστή πολιτική λύση. Εξασφαλίζοντας την ενότητα όλου του αριστερού και προοδευτικού κόσμου με τη σωστή πολιτική απόφαση του 12ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, που έλεγε: Το ΚΚΕ με την Αριστερά και το λαό για την αλλαγή προς το σοσιαλισμό. Όπου στις εκλογές του 1989 σπάσαμε τον δικομματισμό κ.λπ. κλπ. Αυτό πληροφορήθηκε ο πανούργος πολιτικός Ανδρέας Παπανδρέου και ενημέρωσε τα κομματικά του όργανα. Εάν η Αριστερά πετύχει αυτό το μήνυμα, τότε εμείς πρέπει να αλλάξουμε πολιτικό επάγγελμα. Να που το προέβλεψε σωστά. Το 27% μεγάλο μέρος της Αριστεράς, συν 5% το ΚΚΕ, συν η ΔΗΜΑΡ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, και βέβαια το ΠΑΣΟΚ θα μείνει εκ των πραγμάτων στο 6% και θα αλλάξει πολιτικό και ιδεολογικό επάγγελμα, εκεί που του αρμόζει, δηλαδή στη συγκυβέρνηση της Δεξιάς.
Γι’ αυτό, σ. Δημήτρη Κουτσούμπα, μελέτησε τις εργασίες του 12ου Συνεδρίου, αλλά όχι μόνο αυτό. Γύρισε ιστορικά μερικές δεκαετίες πίσω, στην ίδρυση του ένδοξου ΕΑΜ. Θα δεις ότι με τις πολιτικές δυνάμεις και διάφορα πολιτικά πρόσωπα που συνεργάστηκε το κόμμα τότε, ήταν αδύνατο να συμφώνησαν σε όλα. Αλλά συμφώνησαν στο ότι πρέπει να αντισταθούμε στον κατακτητή και το πέτυχαν. Γιατί τάχα τώρα δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε στο αυτονόητο και στη συνέχεια για τα υπόλοιπα; Εκείνο που θέλω να σου επισημάνω είναι ότι όσο οι αριστερές δυνάμεις στο σύνολό τους είναι σε απόσταση, δηλαδή όπως είμαστε τώρα, είναι βούτυρο στο ψωμί για το πολιτικό μας σύστημα. Εκτός αν θέλεις να πιστεύεις ότι το ΚΚΕ δεν έχει καμία σχέση με την Αριστερά. Αντίθετα, όλοι εμείς που μεγαλώσαμε στις δεκαετίες του ’40, ’50, ’60 κ.λπ., στο μυαλό μας κυριαρχούσε η αντίληψη του κομμουνιστή. Επειδή, λοιπόν, το ΚΚΕ το είχαν στην παρανομία, όλοι λειτουργούσαμε και δουλεύαμε στην ΕΔΑ ως κομμουνιστές. Γι’ αυτό, μην προσπαθείτε να διαχωρίσετε το ΚΚΕ από την Αριστερά. Το ΚΚΕ ήταν, είναι και θα παραμείνει η σπονδυλική στήλη του αριστερού σώματος. Εγώ βλέπω υγιέστατο όλο το σώμα, απλά είναι άρρωστη η σπονδυλική στήλη. Άντε σύντροφε Δημήτρη, να τη θεραπεύσουμε και όλοι μαζί να πάμε μπροστά.
Αυτά σύντροφε Δημήτρη, από έναν σύντροφό σου με 55 χρόνια οργανωμένης ζωής και δράσης (το 1958 στη Νεολαία της ΕΔΑ, στους Λαμπράκηδες, στο ΚΚΕ έως το 1992. Από εκεί και μετά στον Συνασπισμό κι έπειτα στον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς έως σήμερα).

Γιάννης Γούναρης,
Ποδοχώρι Καβάλας

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!