Ο Tούρκος πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν με δηλώσεις του την Τρίτη επέμεινε στην πρόθεσή του να επισκεφθεί την αποκλεισμένη από το Ισραήλ και ελεγχόμενη από τη Χαμάς Λωρίδα της Γάζας τον Μάιο, μετά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ στις 16 Μαΐου. «Δεν υπάρχει ζήτημα για αναβολή αυτού του ταξιδιού», είπε στην τουρκική τηλεόραση.
Οι δηλώσεις του Ερντογάν ήρθαν ως απάντηση στις δημόσιες πιέσεις της Φατάχ όσο και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, να αναβάλει την επίσκεψη αυτή. Στέλεχος της Φατάχ επέκρινε τις προθέσεις του Tούρκου πρωθυπουργού για επίσκεψη στη Γάζα: «Ο οποιοσδήποτε αξιωματούχος, Άραβας, μουσουλμάνος ή ξένος, επισκέπτεται τη Γάζα χωρίς αναφορά στη νόμιμη παλαιστινιακή ηγεσία, ευλογεί και εδραιώνει το διχασμό μεταξύ Δυτικής Όχθης και Λωρίδας της Γάζας», δήλωσε ο αξιωματούχος της Φατάχ, Αζάμ Αλ Άχμαντ. Με τη σειρά του ο Υπ.Εξ. των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε σε δημοσιογράφους: «Έχουμε εκφράσει στον πρωθυπουργό ότι θα ήταν καλύτερα να αναβάλει [την επίσκεψη στη Γάζα]». Ο Κέρι είχε ξεχωριστές συναντήσεις στην Κωνσταντινούπολη τόσο με τον Ερντογάν όσο και με τον Μαχμούντ Αμπάς που πραγματοποίησε επίσκεψη στην Τουρκία. Σύμφωνα με το πρακτορείο Μαάν, ο πρέσβης της Παλαιστινιακής Αρχής δήλωσε ότι στη συνάντηση Κέρι – Αμπάς, δεν συζητήθηκε το ζήτημα της επίσκεψης Ερντογάν στη Γάζα, αλλά ο Παλαιστίνιος πρόεδρος είχε νωρίτερα επικοινωνήσει με Τούρκους αξιωματούχους ζητώντας τους να αναβάλουν αυτήν την επίσκεψη.
Η Χαμάς κατήγγειλε τόσο τις πιέσεις του Κέρι όσο και της Φατάχ. Ο εκπρόσωπος του ισλαμικού κινήματος, Σάμι Αμπού Ζάχρι, κατηγόρησε τον Τζον Κέρι και τον Μαχμούντ Αμπάς για «συνεργασία σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί ο (ισραηλινός) αποκλεισμός της Γάζας». Ο Σάλαχ Αλ Μπαρνταουίλ χαρακτήρισε την οπτική της Παλαιστινιακής Αρχής ως κοντόφθαλμη. Ενώ ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός στη Γάζα, Ισμαήλ Χανίγια, δήλωσε ότι η προγραμματισμένη επίσκεψη σηματοδοτεί το τέλος της ηγεμονίας των ΗΠΑ στην περιοχή.
Η επίσκεψη Ερντογάν στη Γάζα έρχεται σε μια κρίσιμη εποχή που εκκρεμούν τρεις διαφορετικές διαδικασίες επαναπροσέγγισης, με τον Κέρι να προωθεί την επαναπροσέγγιση Τουρκίας – Ισραήλ και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινιακής Αρχής, ενώ από την άλλη πλευρά εκκρεμεί η διαδικασία συμφιλίωσης μεταξύ Χαμάς και Φατάχ.

Σύλλογος Ιντιφάντα
https://intifadagr.wordpress.com/

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!