Τον Τσακ Χάγκελ φαίνεται πως θα διορίσει ο Ομπάμα στο Πεντάγωνο

Ο πρόεδρος Ομπάμα θα οριστικοποιήσει τη νέα ομάδα Εθνικής Ασφάλειας την επόμενη εβδομάδα, με επικρατέστερο για τη θέση του Υπουργού Άμυνας τον πρώην Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Τσακ Χάγκελ. Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Foreign Policy, πηγές κοντά στη διαδικασία επιλογής επιβεβαίωσαν ότι ο Χάγκελ είναι πράγματι η αναμενόμενη επιλογή.
Ο Χάγκελ, πρώην γερουσιαστής από τη Νεμπράσκα, ένας αντισυμβατικός, μετριοπαθής Ρεπουμπλικάνος και παρασημοφορημένος βετεράνος του Βιετνάμ, ενδέχεται να υποστηρίξει μια ταχύτερη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν. Είχε συγκρουστεί με το κόμμα του για τον πόλεμο του Ιράκ, και είναι εναντίον της θέσπισης μονομερών κυρώσεων κατά του Ιράν. Ακόμη, αντιτίθεται στην πολιτική απομόνωσης της Χεζμπολά και της Χαμάς από τις ΗΠΑ, αν και βρίσκονται στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων.
Ακόμη και πριν την υποψηφιότητά του, η πιθανότητα να καταλάβει το ανώτερο πόστο στο Πεντάγωνο, ανησύχησε ορισμένους από τους πρώην συναδέλφους του στη Γερουσία, που έθεταν ερωτηματικά σχετικά με δηλώσεις του για το Ιράκ, το Ισραήλ και τη Μέση Ανατολή.
Προβληματικά για ορισμένους γερουσιαστές είναι τα σχόλια και οι ενέργειες του Χάγκελ όσον αφορά το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της αναφοράς του στο «εβραϊκό λόμπι» των ΗΠΑ.

«Μας εκφοβίζει»
Σε ένα βιβλίο του 2008 ενός φιλοϊσραηλινού αναλυτή της Μέσης Ανατολής, ο Χάγκελ φέρεται να δηλώνει: «Η πολιτική πραγματικότητα είναι ότι το εβραϊκό λόμπι εκφοβίζει πολλούς από μας». Αυτή η δήλωση έχει χρησιμοποιηθεί ως όπλο από νεοσυντηρητικούς και λομπίστες του Ισραήλ ενάντια στο διορισμό του Χάγκελ.
«Έχει βεβαρημένο παρελθόν όσον αφορά το Ισραήλ. Στην καλύτερη περίπτωση, είναι ενοχλητικό, στη χειρότερη ανησυχητικό», δήλωσε ο Αβραάμ Φόξμαν, γενικός διευθυντής της «Λίγκας Αντι-Δυσφήμησης»1.
«Η επιβεβαίωση της επιλογής αναμένεται να πυροδοτήσει ξανά τη διαμάχη σχετικά με τη στάση του ίδιου του Ομπάμα απέναντι στο Ισραήλ», έγραψε για το θέμα η ισραηλινή καθημερινή εφημερίδα Χααρέτζ. «Οι επικριτές του προέδρου θα ερμηνεύσουν τον διορισμό του Χάγκελ ως επιβεβαίωση των ισχυρισμών τους κατά την εκλογική περίοδο ότι ο Ομπάμα διάκειται εχθρικά προς το Ισραήλ και δεν προτίθεται να έρθει αντιμέτωπος με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν». Ο Χάγκελ έχει επίσης δεχθεί κριτική για κάποια σχόλια που έκανε το 1998 σχετικά με την υποψηφιότητα για πρέσβη ενός ανοιχτά ομοφυλόφιλου διπλωμάτη. Σε συνέντευξη στην Omaha World-Herald το 1998 ο πρώην γερουσιαστής είχε πει πως για έναν πρέσβη των ΗΠΑ «το να είσαι ομοφυλόφιλος είναι ανασταλτικός παράγοντας», και χαρακτήρισε τον Τζέημς Σ. Χόρμελ ως «ανοιχτά, επιθετικά ομοφυλόφιλο». Από τότε, έχει ζητήσει συγγνώμη για τα συγκεκριμένα σχόλια.    
Αν επιβεβαιωθεί, ο Χάγκελ θα αντικαταστήσει τον τωρινό υπουργό Άμυνας, Λέον Πανέτα.

Ρεπορτάζ του αραβικού ιστότοπου Αλ Άκμπαρ

1. Anti-Defamation League, μια από τις σιωνιστικές ενώσεις με σημαντική επιρροή
εδώ και πολλές δεκαετίες στις ΗΠΑ

… και μια άλλη άποψη για το θέμα
Σύμφωνα με τον Yousef Munayyer, αρθρογράφο στο Daily Beast, το πρόβλημα με τη διαμάχη για τον Χάγκελ δεν είναι μόνο ότι οι αιτιάσεις της άκρας φιλοϊσραηλινής Δεξιάς είναι στην πραγματικότητα αναληθείς, αλλά και το ότι θέτουν τους όρους της διαμάχης. Σε αυτό βοηθά συμπληρωματικά η αντίκρουση των αιτιάσεών της από μια φιλοϊσραηλινή Αριστερά. Όταν η αντιπαράθεση γίνεται ανάμεσα στον φιλοϊσραηλινό φιλειρηνιστή λομπίστα J. Street, από τα αριστερά της AIPAC1, με τους οπαδούς της ECI2 στα δεξιά της AIPAC, είναι βέβαιο πως αυτό το τρικ καταλήγει να λειτουργεί σε όφελος των θέσεων της AIPAC.
Για παράδειγμα, ο Ρότζερ Κόχεν των New York Times υποστηρίζει στη στήλη του ότι η ειρήνη ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους απαιτεί «οδυνηρούς συμβιβασμούς και στις δυο πλευρές» τους οποίους προσδιορίζει: «παλαιστινιακή εγκατάλειψη» του δικαιώματος της επιστροφής των προσφύγων και «ισραηλινή εγκατάλειψη» των παλαιστινιακών εδαφών. Αλλά μόνο σε ένα σιωνιστικό πλαίσιο αναφοράς μπορεί να θεωρείται δίκαια ανταλλαγή η εγκατάλειψη μιας εντελώς παράνομης αποικιοποίησης αντί της εγκατάλειψης ενός δικαιώματος που αναγνωρίζει το Διεθνές Δίκαιο. Κι όμως, αυτό το πλαίσιο ορίζει το αριστερό άκρο της παραπάνω διαμάχης. Αυτό το είδος διαμάχης που πλαισιώνεται δεξιά και αριστερά από φιλοϊσραηλινά συμφέροντα κυριαρχεί στις συζητήσεις για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα σχετικά με τη διένεξη Ισραήλ και Παλαιστίνης. Υποψηφιότητες όπως του Χάγκελ πρέπει πρώτα να επιδεικνύουν τη δέσμευσή τους στο κράτος του Ισραήλ πριν λάβουν το χρίσμα, καταλήγει ο Munayyer.

1. Αmerican Israel Public Affairs Committee, πανίσχυρη επιτροπή σιωνιστικού «λόμπινγκ» στις ΗΠΑ
2. Emergency Committee for Israel

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!