Ανακοίνωση του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ασσήρου Φίλοι της Γης.

Την ελλιπή και επικίνδυνη λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης καταγγέλλει ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ασσήρου Φίλοι της Γης. Σύμφωνα με την καταγγελία του προς τον προϊστάμενο εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 2/10 το πρωί, μέλη του συλλόγου επισκέφτηκαν τον εξωτερικό κάτω χώρο του ΧΥΤΑ και διαπίστωσαν ότι απορρέουν νερά χρώματος πορτοκαλί, αφρίζοντα και με έντονη δυσοσμία, από το σημείο εκροής των βρόχινων νερών.
Αυτά τα νερά που τρέχουν συνεχώς και μολύνουν γη και υδροφόρο ορίζοντα, πέφτουν στο ρυάκι που βρίσκεται κάτω από τον ΧΥΤΑ, από το οποίο ποτίζονται διάφορες αγροτικές και δενδροκομικές καλλιέργειες και ενώνεται με τον ποταμό Μπογδάνα. Ο Μπογδάνας έχει τελικό αποδέκτη την ήδη εξαιρετικά βεβαρημένη λίμνη Κορώνεια. Στην επίσκεψή τους στον ΧΥΤΑ, τα μέλη του Συλλόγου διαπίστωσαν ότι ο περιβάλλων χώρος είναι πολύ βρόμικος, γεμάτος σκουπίδια και σακούλες, μέσα κι έξω από το ρυάκι, ενώ μέσα στον ΧΥΤΑ περιφέρονται κοπάδια σκυλιών.
Στην καταγγελία τους επίσης σημειώνουν ότι ο «υπερσύγχρονος» ΧΥΤΑ λειτουργεί μόλις τρία χρόνια και τα αποτελέσματα της «προστατευτικής» του δράσης στο περιβάλλον είναι ήδη ορατά. Ψέγουν τους υπεύθυνους, που εγγυώνται την καλή λειτουργία του ΧΥΤΑ, καθώς θάβονται τόνοι μολυσματικών, νοσοκομειακών, τοξικών και ραδιενεργών απορριμμάτων και παίζονται παιχνίδια με τις προμήθειες των χημικών του βιολογικού καθαρισμού, ακυρώνοντας στην πράξη τη λειτουργία του.
Ο Σύλλογος, που διαπιστώνει ότι δεν λειτουργεί ο βιολογικός καθαρισμός από έλλειψη χημικών, αναρωτιέται αν η εγκληματική αντιμετώπιση θα υπάρχει και για την πιθανολογούμενη λειτουργία του εργοστασίου καύσης στην ίδια περιοχή. Αναφέρει, τέλος, ότι σύμφωνα με τους όρους λειτουργίας του ΧΥΤΑ, όλες αυτές οι εγκληματικές παρατυπίες αποτελούν αιτία κλεισίματός του κι ότι έχει γίνει καταγγελία μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου ζητούν, εδώ και μήνες, να μπει ως τακτικό θέμα προς συζήτηση. Διαπιστώνει όμως πως ίσως η Δημοτική Αρχή το θεωρεί δευτερευούσης σημασίας…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!