Το σχολικό συγκρότημα στα χέρια χορηγών. Του Νίκου Ταυρή

Όταν οι έμποροι της μόρφωσης μιλούν για «επανένταξη της περιοχής» και για «ανάπλαση του πάρκου» κάτι άσχημο σχεδιάζεται. Μιλάμε για το διήμερο φεστιβάλ που οργανώνει ο Όμιλος Ξυνή στις 7 και 8 Απριλίου στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας με τίτλο «Πάρκο Grava! Επαναστάτες με αιτία».
Το σχολικό συγκρότημα της Γκράβας, που κλείνει την τέταρτη δεκαετία της λειτουργίας του, έχει πολλές φορές απασχολήσει τη δημοσιότητα. Δεν έχουν περάσει πολλοί μήνες που το υπουργείο Παιδείας οραματιζόταν μια «πράσινη» όαση στο καταθλιπτικό σιδερόφραχτο φαραωνικό κατασκεύασμα της πρώτης μεταπολιτευτικής κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Σήμερα εμφανίζεται ένας κερδοσκοπικός οργανισμός, που δραστηριοποιείται στην εκπαίδευση να εξαγγέλλει το Grava Project. Τι ακριβώς περιλαμβάνει αυτό; Όπως διαβάζουμε στο σχετικό διαφημιστικό υλικό, οι αυτόκλητοι «αρωγοί» αναλαμβάνουν «την αναβάθμιση του σχολικού κτηρίου της Γκράβας» αλλά και την «αναβάθμιση της μόρφωσης».
Η «επανάσταση» που προβάλλουν τα ΙΕΚ Ξυνή στην περιοχή, μιλώντας για «επανένταξη της περιοχής» (λες και μιλάμε για… αναμορφωτήριο) και με επιμονή στον όρο «πάρκο», δημιουργούν βάσιμες υποψίες για εμπορική εκμετάλλευση. Ταιριάζουν απόλυτα στις επιδιώξεις μετακύλισης σε χορηγούς της κρατικής υποχρέωσης για χρηματοδότηση της εκπαίδευσης, που αποτέλεσε τον πυρήνα της πολιτικής της μέχρι πρόσφατα υπουργού Παιδείας.
Η πρόθυμη να συνδράμει τέτοιες «προσπάθειες» δημοτική αρχή, παρούσα κι εδώ. Ως συνδιοργανωτής του διημέρου εμφανίζεται δίπλα στον Όμιλο Ξυνή, η 5η Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Αθηναίων. Γιατί να μην το κάνει άλλωστε, αφού η «αναβάθμιση» περιλαμβάνει βάψιμο κτιρίων, καθαρισμό, καλλωπισμό κήπων, εργασίες τις οποίες οφείλει να χρηματοδοτεί και να εκτελεί η δημοτική αρχή, η οποία μάλιστα διατηρεί και δικές της δομές που φιλοξενούνται στο σχολικό συγκρότημα.
Και μόνο ότι ο εκπαιδευτικός όμιλος θεωρεί την Γκράβα ως ένα ακόμα επιχειρηματικό project, με χορηγό εκπαίδευσης το Γερμανό και χορηγούς την Pizza Fun και το Punda Beach, αρκούν για να κινητοποιήσουν τόσο τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, όσο και τις τοπικές συλλογικότητες ενάντια σε αυτή τη βάρβαρη επιχειρηματική επέλαση σε ένα χώρο εκπαίδευσης 4.000 και πλέον μαθητών.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!