Όλοι στη γενική απεργία της Πέμπτης, 11 Μάρτη γιατί ο αγώνας τώρα ξεκινά

Μαχητικές διαδηλώσεις έγιναν χτες στην Αθήνα, την ώρα που στη Βουλή η κυβέρνηση, με τη στήριξη του ΛΑΟΣ, ψήφιζε το νόμο-έκτρωμα. Οι δυνάμεις καταστολής χτύπησαν τους διαδηλωτές, επιτέθηκαν ακόμα και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία με πανό βγήκε από τη Βουλή. Οι αστυνομικές δυνάμεις έφτασαν στο σημείο να τραυματίσουν τον Μανώλη Γλέζο ο οποίος διεκομίσθη στο νοσοκομείο, με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

Οι διαδηλωτές, στη συνέχεια, κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Εργασίας, με τις μικροσυμπλοκές με την αστυνομία να συνεχίζονται σε όλη τη διάρκεια της πορείας, ενώ στο υπουργείο έγινε ξανά χρήση χημικών. Η πορεία, στη συνέχεια, ξαναγύρισε στο Σύνταγμα.

Μαχητικές διαδηλώσεις είχαμε και σε άλλες πόλεις, όπως τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα κ.λπ., ενώ ενδεικτικό της διάθεσης που υπάρχει είναι το γεγονός ότι οι υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών κατέλαβαν το Εθνικό Τυπογραφείο, ώστε να μην τυπωθεί το ΦΕΚ με το νέο νόμο.

Η κυβέρνηση αυτή έχει μόνο μία επιλογή: να πάρει πίσω όλα τα μέτρα και να αρχίσει διαβουλεύσεις για την εξεύρεση δίκαιης, φιλολαϊκής λύσης. Διαφορετικά, πρέπει να παραιτηθεί.

Χτύπησαν και την Κ.Ο.

Πρέπει να τονιστεί ότι στις χτεσινές κινητοποιήσεις η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, εκδηλώνοντας τη συμπαράστασή της στους απεργούς που διαδήλωναν στην Πλατεία Συντάγματος αλλά και την αντίθεσή της στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, γνώρισε από πρώτο χέρι την ωμή βία των δυνάμεων καταστολής.

Εκδηλώνοντας τη συμπαράστασή της με πανό που, σύσσωμη, η Κ.Ο. με τη συμμετοχή και του Μανώλη Γλέζου, κράτησε στον προαύλιο χώρο της Βουλής με το σύνθημα «O άνθρωπος είναι η απάντηση, όποια κι αν είναι η ερώτηση», δέχτηκε πρώτα απ’ όλα την επίθεση αντρών της υπηρεσίας ασφαλείας της Βουλής, οι οποίοι προπηλάκισαν βουλευτές, ακόμη και τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια, κατεβαίνοντας η Κ.Ο. στην πλατεία, μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη, δέχτηκε την επίθεση των ΜΑΤ με δακρυγόνα και ασφυξιογόνα. Στην επίθεση αυτή, ο Μανώλης Γλέζος, δέχτηκε ευθεία επίθεση με χημικά στο πρόσωπο και -με δεδομένη την κατάσταση της υγείας του- αντιμετώπισε σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, μεταφέρθηκε τελικά στον Ευαγγελισμό, όπου νοσηλεύεται.

Τέλος, πρέπει να τονιστεί ότι σύλληψη έγινε ακόμα και μέσα στο χώρο της Βουλής.

Πρώτο μήνυμα την Πέμπτη

Η αγανάκτηση και η οργή της κοινωνίας φάνηκε από το απόγευμα της Πέμπτης που βρήκε στους δρόμους χιλιάδες εργαζόμενους, οι οποίοι έδωσαν τη δική τους απάντηση, με συγκεντρώσεις στην Αθήνα και άλλες πόλεις. Η κήρυξη τρίωρης στάσης από την ΑΔΕΔΥ και τη ΓΣΕΕ για την Παρασκευή, ημέρα συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου, εξελίχτηκε σε 24ωρη απεργία από πολλές ομοσπονδίες (ΟΛΜΕ, ΔΟΕ), αλλά και σωματεία (Μέσα Μεταφοράς) και μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα. 24ωρη απεργία πραγματοποίησαν και οι ομοσπονδίες και τα σωματεία που ελέγχει το ΠΑΜΕ.

Χαρακτηριστικό τής πίεσης που ασκήθηκε στα τριτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα, είναι η αναδίπλωση της ΠΑΣΚΕ, ώστε να οργανωθεί νέα 24ωρη απεργία την ερχόμενη Πέμπτη 11/3, όπως και έγινε από την ΑΔΕΔΥ και τη ΓΣΕΕ.

Η εβδομάδα αυτή θα κρίνει πολλά. Ο συντονισμός και η χάραξη κοινής αντίδρασης, από όλα τα εργατικά σωματεία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, είναι το ζητούμενο και ήδη έχουν γίνει πολλά βήματα.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!