Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας θα βρίσκεται στην Πάτρα την Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010, έπειτα από πρόσκληση της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αχαΐας και του Συνδέσμου Αχαιών – Κυπρίων «Αχαιών Ακτή».

Ο Πρόεδρος θα πραγματοποιήσει τα αποκαλυπτήρια μνημείου προς τιμήν του Αχαιού αγνοούμενου της Κύπρου Λοχία (ΕΜ) Χρήστου Γρίβα. Η τελετή θα γίνει στην Πλατεία Αχαιών Πεσόντων Κύπρου την Παρασκευή στις 5:00 το απόγευμα. Αργότερα, στις 7:00μ.μ., το Πανεπιστήμιο Πατρών, στην αίθουσα τελετών, θα αναγορεύσει τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας σε επίτιμο διδάκτορα του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών.

Να σημειωθεί ότι από την Αχαΐα δύο είναι οι αγνοούμενοι της Κύπρου: ο υπολοχαγός Νικόλαος Κατούντας και ο δεκανέας της ΕΛΔΥΚ Χρήστος Γρίβας. Όπως αναφέρει η αδελφή του Χρήστου Γρίβα, Ελένη, σε παλαιότερη μαρτυρία της, αποσπάσματα τής οποίας δημοσιεύονται στην πρόσκληση της τελετής, την οποία επιμελήθηκε ο Γιώργος Βουρλιόγκας: «Το πραξικόπημα της χούντας του Ιωαννίδη για την ανατροπή του εθνάρχη Μακαρίου βρήκε το καράβι που τον μετέφερε μαζί με άλλους στρατιώτες στη Ρόδο.

Στην Κύπρο φτάνουν στις 19 Ιουλίου 1974, λίγες ώρες πριν από την τουρκική εισβολή. Κατά τη διάρκεια της πρώτης εκεχειρίας επικοινωνούσε συχνότατα με τους δικούς του. Στις 12 Αυγούστου 1974 επικοινώνησε για τελευταία φορά. Στις 16 Αυγούστου χάνονται τα ίχνη του. Για αρκετό καιρό το Γενικό Επιτελείο Στρατού δεν ξέρει πού να τον κατατάξει, στους νεκρούς ή στους αγνοούμενους». Η Ελένη Γρίβα συνεχίζει: «Μπορεί 21 χρόνια αγώνα να μην καρποφόρησαν, γιατί κάποιοι δεν θέλησαν. Μπορεί κανείς να μην τιμωρήθηκε από τους αίτιους όλης αυτής της καταστροφής, που οδήγησε χιλιάδες οικογένειες στον αφανισμό τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα, αλλά η ελπίδα υπάρχει και όσο υπάρχει ελπίδα, υπάρχει κουράγιο, υπομονή, επιμονή για αγώνα».

 

Γ.Β.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!