Αρχική στήλες εν τέλει: Ο σύντροφρος Πολύφημος και η μισή αλήθεια

εν τέλει: Ο σύντροφρος Πολύφημος και η μισή αλήθεια

Του Θανάση Καρτερού.

Κυκλοφόρησε πρόσφατα, από τις εκδόσεις Καστανιώτη, το βιβλίου «Ο σύντροφος Πολύφημος και η μισή αλήθεια» του Θανάση Καρτερού που περιέχει μικρές «ιστορίες τσέπης για όσους επιμένουν». Ακολουθούν ορισμένα δείγματα αυτής της γραφής.

Ο συσχετισμός των δυνάμεων
Αν μια βροχερή μέρα σάς πλησίαζε ένας από τους παλιούς εχθρούς και σας πρότεινε την ομπρέλα του, τι θα κάνατε; ρώτησαν τον σύντροφο Πολύφημο.
Εξαρτάται, απάντησε εκείνος.
Από τι; απόρησαν.
Μα από τον συσχετισμό των δυνάμεων τη συγκεκριμένη στιγμή.

Πολύπλοκη και αντιφατική κατάσταση
Η κατάσταση είναι πολύπλοκη και αντιφατική, συνήθιζε να λέει κάθε φορά ο Γραμματέας Χ, πριν ξεκινήσει την ανάλυσή του για οποιοδήποτε ζήτημα, κι αυτή η διαπίστωση έκανε τον σύντροφο Πολύφημο έξω φρενών.
Τι σημαίνει η κατάσταση είναι πολύπλοκη και αντιφατική; είπε κάποτε στον καλό του φίλο, ενώ έτρωγαν το παγωτό τους στην πλατεία. Μπορεί ο ήλιος να ανατείλει από τη δύση; Υπάρχει κατάσταση που να μην είναι πολύπλοκη και αντιφατική; Μια τέτοια αυτονόητη διαπίστωση και μια τέτοια ανόητη διατύπωση βολεύει όμως, γιατί στο στομάχι της χωρούν τα πάντα. Εντάξει, συμφωνώ ότι το Κίνημα χρειάζεται μεγάλο στομάχι για να χωράει και να αφομοιώνει την πολιτική μας, τα λάθη μας, τις αμαρτίες μας και φυσικά τις βλακείες μας, αλλά όχι και στομάχι καρχαρία, που χωνεύει μαλάκια και σίδερα.
Πρέπει, τέλος πάντων, να υπάρχουν και μερικά πράγματα που να μας κάθονται στο στομάχι, ήταν το συμπέρασμά του.

Κατοστάρι και μαραθώνιος
Μην τρέχετε, συνήθιζε να λέει στους νέους ο έμπειρος σύντροφος Πολύφημος. Το Κίνημα δεν είναι κατοστάρι, είναι μαραθώνιος, και χρειάζεται αντοχή, τακτική, οικονομία δυνάμεων, υπολογισμός κάθε μας κίνησης, αν θέλουμε να φτάσουμε στο νήμα.
Απέφευγε βέβαια συνειδητά να αναφέρει στους νέους πόσο τεράστιο κόστος είχε για πολλούς το νήμα, πόσοι κουράστηκαν και τα παράτησαν πριν φτάσουν στο νήμα, πόσων το νήμα κόπηκε πριν φτάσουν στο νήμα και πόσοι έφτασαν να μην πιστεύουν καν στο νήμα, γιατί είχε την πεποίθηση ότι μόνοι τους οι άνθρωποι πρέπει να ανακαλύπτουν βήμα βήμα τη διαδρομή τους και την απόσταση από το νήμα, το δικό τους και του Κινήματος.
Πάντως, τους προειδοποιώ κατά κάποιον τρόπο, αφού δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να καταλάβει τη διαφορά του μαραθώνιου από το κατοστάρι, έλεγε στον καλό του φίλο, καθώς έτρωγαν το παγωτό τους σε μια πλατεία, πολύ μακριά από το νήμα.

Η ανανέωση
Σε αντίθεση με άλλους, ο έμπειρος σύντροφος Πολύφημος όχι μόνο δεν φοβόταν, αλλά και συμπαθούσε τη λέξη ανανέωση. Είναι εντελώς ακίνδυνη και πολύ χρήσιμη, έλεγε, αν χρησιμοποιείται σωστά. Ρυθμίζει την πίεση, ξεπλένει τους πιο δύσκολους λεκέδες, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι κατάλληλα επεξεργασμένη και σε κατάλληλες δόσεις ανοίγει τόσο την όρεξη, ώστε να τρως ακόμα και τον σύντροφό σου, που λέει ο λόγος.

 

Σχόλια

Exit mobile version