Γράφει ο Ζαχαρίας Ρουστάνης

Οι… μπλοφαδόροι που μας φορολογούν!
«Δεν υπάρχει λόγος να δοθεί παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας», δήλωνε την Τρίτη το πρωί ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, υποστηρίζοντας ότι «λιγότεροι από 500.000 υπόχρεοι δεν έχουν πληρώσει έως το πρωί τα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων και μοτοσικλετών».
Πανικόβλητοι όσοι πολίτες μετέθεταν για την τελευταία στιγμή τη δύσκολη ώρα της… κρίσεως, με την ελπίδα ότι –όπως κάθε χρόνο– θα δοθεί παράταση και μαζί μια ευκαιρία να συγκεντρώσουν το ποσό των τελών, προκάλεσαν έναν τεράστιο συνωστισμό στις εφορίες και τις τράπεζες, εικόνες ντροπής και ταλαιπωρίας, στις ίδιες συχνά ουρές με εκείνους που καλούνταν να πληρώσουν φόρους και χαράτσια ή που αποφάσισαν να καταθέσουν εμπρόθεσμα τις πινακίδες των οχημάτων τους. Η αγανάκτηση ήταν μεγάλη, η δε αναμονή στην ουρά έφτανε και ξεπερνούσε τις τέσσερις ώρες.
Το αποτέλεσμα στις 3:00 μ.μ. ήταν αρκετές χιλιάδες να μείνουν κυριολεκτικά με τις πινακίδες στο χέρι, καθώς ανακοινώθηκε μια μικρή παράταση, λόγω της «πραγματικά αξιέπαινης προσέλευσης των πολιτών», αλλά μόνο για την καταβολή των τελών…
Για τους υπόλοιπους, το σενάριο είναι πια γνωστό: οφειλές, τσουχτερά πρόστιμα, κατασχέσεις μικροκαταθέσεων, ανελέητη φορο-τρομοκρατία!

Καλή χρονιά χωρίς Υγεία;
Ενεργοποιήθηκε από προχθές το μέτρο της καταβολής 25 ευρώ για κάθε ασθενή που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του ΕΣΥ. Αντίστοιχα, εφαρμόζεται και η υποχρεωτική καταβολή ενός ευρώ ανά συνταγή φαρμάκων υπέρ ΕΟΠΥΥ, ακόμη και αν πρόκειται για χρόνιους ασθενείς. Μόνο από το εισιτήριο των 25 ευρώ, ο Άδωνις Γεωργιάδης προσδοκά από τους κατά κανόνα περιορισμένων ή μηδαμινών εισοδημάτων ασθενείς, έσοδα ύψους 50-60 εκατ. ευρώ! Παράλληλα, αλλαγές για τους ασφαλισμένους προβλέπονται και στη φαρμακευτική περίθαλψη. Οι ασφαλισμένοι μάλιστα κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς τα… φάρμακά τους, στην περίπτωση που ο θεράπων ιατρός ξεπεράσει το όριο δαπάνης που του έχει ορίσει ο ΕΟΠΥΥ! Σύμφωνα με το μέτρο αυτό, όπως καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ο γιατρός, προκειμένου να είναι σύννομος, καλείται να εξυπηρετεί μερικούς ασφαλισμένους και να αφήνει τους υπόλοιπους να πληρώνουν τα φάρμακά τους από την τσέπη τους. Η Ομοσπονδία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ αποφάσισε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων από τις 7 έως τις 10 Ιανουαρίου, καλώντας όλους τους γιατρούς να συντονιστούν στον αγώνα που δίνει για την αξιοπρέπεια του κλάδου. Παράλληλα, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αντιδρά στα σχέδια του υπουργείου Ανάπτυξης για πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τα σούπερ-μάρκετ.

Στις φυλακές η Ελλάδα αναστενάζει…
«Πάνω από 30 άνδρες στριμωγμένοι σε ένα κελί, κλειδωμένοι μέρα νύχτα επί εβδομάδες ή μήνες. Αρκετοί κοιμούνται στο πάτωμα, χωρίς κουβέρτες. Το παράθυρο είναι ζωγραφιστό στον τοίχο, η δυσωδία από την κοινόχρηστη τουαλέτα είναι έντονη». Αυτό παρουσιάζεται ως εναρκτήρια εικόνα στο ρεπορτάζ του Associated Press για τις συνθήκες κράτησης στις ελληνικές φυλακές. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάνθηκε τον περασμένο Οκτώβριο πως παρόμοιες συνθήκες στις ελληνικές φυλακές αντιτίθενται στους ευρωπαϊκούς νόμους και επικύρωσε από οκτώ έως έντεκα χιλιάδες ευρώ στους ενάγοντες, αλλά δεν φαίνεται να ίδρωσε το αυτί κανενός. Το Associated Press κάνει λόγο για κρίση, λόγω της κρίσης, στο σύστημα των ελληνικών φυλακών. Μάλιστα, παίρνει συνεντεύξεις από κρατούμενους για να ενισχύσει την εικόνα εξαθλίωσης εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!